recepty

Říjen na talíři

Přestože pro dnešní hospodyňky nepředstavuje velký problém sehnat třeba i uprostřed zimy jakoukoli typicky letní zeleninu, náš jídelníček si do jisté míry nepřestal udržovat sezónní charakter. Některé rodiny mu dávají přednost ze zvyku, jiné vědomě – chtějí konzumovat plodiny, které vyrostly a uzrály v našem zeměpisném pásmu, pod „naším“ sluncem, navíc třeba ty, které si samy vypěstovaly. Ať už patříte k těm či oněm anebo vybíráte svůj jídelníček vcelku nahodile, nabízíme vám inspiraci pro začínající podzim.

S přibývajícím chladem už bude domácí letní zelenina pomalu mizet, říjen však přesto nabízí bohatství vitamínů a minerálních látek v čerstvé sezónní zelenině, k níž patří také kapusta nebo celer.

 

Kapusta
Mnoho lidí netuší, že kapusta obsahuje 3 x více vitaminu C nežli citrony (105 mg ve 100 g), mnoho provitaminu A, vitamínů skupiny B, niacinu, obsahuje také  mannitol vhodný pro diabetiky a  inositol s protisklerotickým účinkem. Methionin má léčivý vliv při vředech žaludku, dvanáctníku. V kapustě jsou také vitamíny E a K. Hořčičná

silice má protinákazový účinek. Základním obsahovým prvkem minerálií je draslík, přítomen je však i vápník, fosfor, hořčík, síra, sodík, chlór, bór, železo, jód, kobalt, měď, mangan, molybden, nikl, stříbro, chróm, fluór, zinek. Je to tedy pozoruhodná zelenina, která si zaslouží častější zastoupení v naší kuchyni. Mladá chutná jako syrový salát, listy ze starších hlávek jsou vhodné do polévek a na dušení. 

Kapustový eintopf

1 kapusta, půl kila brambor, 2 klobásy, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, olej, majoránka, sůl a pepř

Na rozehřátém oleji opečeme drobně nasekanou cibuli, ke které přidáme  košťálů zbavenou řezanou kapustu. Kapustu osolíme, přidáme rozdrobenou kostku masoxu a asi 10 minut dusíme bez vody. K podušené kapustě přidáme kolečka klobásy, vše podlijeme asi půl litrem vody a pod pokličkou dusíme. Po čtvrt hodině přidáme do hrnce oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Až jsou brambory skoro měkké, přidáme mouku rozmíchanou v trošce vody. dochutíme rozdrcenými stroužky česneku a majoránkou a vše ještě krátce povaříme. Pokrm můžeme podávat s chlebem.

Bulvový celer
Obsahuje éterické oleje, které jsou příčinou jeho typické kořeněné chuti. Z minerálních látek obsahuje vápník, draslík, fosfor, sodík a hořčík. Kromě velkého množství vitamínu C obsahuje také provitamin A a  vitaminy skupiny B. Čerstvý podzimní celer je lehce nasládlý a křehký a nepotřebuje dlouhou kuchyňskou úpravu. Používá se syrový i vařený, je vhodný do salátů, dá se obalit jako řízek a usmažit a neměl by chybět v žádné polévce.
Od dávných dob byl celer ceněn jako lék. Má diuretické vlastnosti a tak je doporučován při dně, revmatismu a artritidách. Snižuje krevní tlak, čistí játra a zmenšuje obsah cukru v krvi u diabetiků.

Smažený celer se sýrem

200 g strouhaného celeru, 2 vejce, 100g eidamu, 2 lžíce hladké mouky, česnek, strouhanka na obalení, sůl a pepř, kari, koriandr

Nahrubo nastrouhaný syrový celer smícháme s nastrouhaným eidamem. Přidáme vajíčka, osolíme a opepříme. Podle chuti přidáme koření a česnek. Ze vzniklého těsta tvoříme malé placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Jako příloha se hodí bramborová kaše nebo vařené brambory.

Květák
Tato oblíbená zelenina je bohatá na draslík, fosfor, sodík, vápník a železo najdeme v ní i molybden, který pomáhá uchovávat fluor v zubech a kostní tkáni. Obsahuje rovněž cukry, organické kyseliny, enzymy a silice. Důležitý je vysoký obsah vlákniny a vitamíny A,B1,B2,B6,K, E a také C. Příliš častá konzumace Květáku se ale nedoporučuje lidem trpícím chronickými záněty jater a žlučníku. Na někoho mívá také nadýmavé účinky – to lze ale ovlivnit použitím vhodného koření.

Květáková polévka s brambory

1 květák, 2 vejce, 400 g brambor, kmín, sůl a pepř, 4 stroužky česneku

Květák rozebereme na drobné růžičky a povaříme v osolené vodě, do které přidáme oloupané a na drobné kostičky nakrájené brambory, pepř a kmín. Když jsou brambory měkké, nalijeme do polévky rozšlehaná vejce přes vidličku. Hotovou polévku dochutíme rozmačkaným česnekem.

06.10.2004 | Věra Růžičková
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Kuře paní Núrdžahán Maďarský guláš Jiřiny Bohdalové >>

Související témata

  • Vaření
  • Hobby a zahrada
  • Vybavení domu pro volný čas
  • Interiér
  • Bydlínkova kuchařka

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

Odebírat
newsletter

Vaření

  • Vánočka podle Viki

    11.12.2025 - Fitness trenérka a nutriční koučka Viki dokazuje, že zdravý životní...

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • >> všechny články

Magazín

  • Jak oživit parapet v zimě? Vytvořte si zimní truhlík
  • Recenze: Jabloňové lásky
  • Dřevocementové ptačí budky Schwegler: Odolné domovy, které ptáci milují
  • Vánoce v trendy barvách: jak na proměnu starých ozdob
  • Vyhlášení vítězů soutěže Barvy podzimu 2025
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.