recepty

Broskve jsou stále populární ovoce

Foto: Bydlení.cz

Foto: Bydlení.cz

Za pravlast broskvoní byla dlouho považována Persie. Svědčilo by o tom i pojmenování Malum persicum, které broskvoň dostala od Římanů. Pravděpodobně však ještě dříve, asi před 4000 lety, byly broskvoně známy v Číně. Z Číny se přes Persii dostaly do jižní Evropy k Řekům a Římanům, kteří jejich chutné plody poznali na svých válečných taženích.

Svůj nástup v Evropě zahájily broskvoně v římských zahradách. Poté, co překročily s Římany Alpy, šířily se rychle i do dalších evropských zemí a v 10. století jsou již doloženy v Británii, odkud je v 17. století s sebou vyvezli vystěhovalci do Ameriky.

Naši slovanští předkové pěstovali broskve již v prvních stoletích n. l. Dokládají to archeologické nálezy pecek broskví ve starověkých hradištích. Stará čeština znala slovo břeskew, pozdější slovo broskev, které pochází z nedávné doby, znamenalo plod i strom.
Podle vývojového centra rozlišujeme kulturní broskve skupiny ferganské, severočínské, odkud pocházejí mrazuvzdorné broskve, jihočínské (s velmi sladkými plody, tzv. medové) a íránské. Ferganská skupina broskví se ve všech znacích liší od jiných, severočínská skupina se vyznačuje broskvemi s bělavou dužninou, znakem íránské skupiny, kam patří většina evropských a amerických kultivarů, jsou zvonkovité květy a žlutá dužnina.

Ačkoli patří naše země k okrajovému území s vhodnými klimatickými podmínkami k pěstování broskvoní, jejich popularita i pěstování se zde neustále zvyšují. Se svými nároky na tepelný požitek, zejména na vyšší teploty v letním období, se broskvoň obecná (Persica vulgaris) řadí mezi typické představitele teplomilných druhů ovoce. Roste ve formě keřů asi 3–5 m vysokých, jen v optimálních podmínkách dosahuje větší výšky.

Pěstování

V podstatě je broskvoň suchovzdorný ovocný druh, ale k zajištění vysoké sklizně a kvalitního ovoce je zapotřebí zásobovat půdu vláhou. Miluje teplou, slunnou a chráněnou polohu, humózní a výživnou půdu, která je dobře zásobena vodou. Při dobré výživě se však tento ovocný druh spokojí i s půdou lehkou, písčitou. Jelikož broskvoním déle vyzrávají letorosty, čekáme s jejich výsadbou buď na druhou polovinu října, nebo na jarní termín. Při jarní výsadbě sázíme tak říkajíc do vody, to znamená, že kořeny částečně zaházíme zemí, mírně je prošlápneme a důkladně prolejeme vodou. Jakmile voda vsákne, jímku zahrneme a kolem kmínku přihrneme ještě kopeček. Po 1–2 týdnech zálivku opakujeme a poté ještě dvakrát, zejména je-li suché jaro. Celý půdní profil, ve kterém se vyvíjí kořenová soustava, je zapotřebí dobře prokypřit.

Na rozdíl od jiných ovocných dřevin musíme broskvoň každoročně řezat. Když řez opomeneme, větve se začnou vyholovat a dřevina předčasně stárne. V našich klimatických podmínkách dozrávají broskve od počátku července do konce září. Podle doby zrání je proto rozdělujeme do tří základních skupin: odrůdy rané, polorané a odrůdy pozdní.

 

Konzumace

Chuťové vlastnosti a chemické složení zařadily broskve mezi nejhodnotnější druhy ovoce. Převážná část sušiny, jež tvoří 16–20 %, je tvořena cukry, hlavně sacharózou a hroznovým cukrem. Kyseliny zastupuje především kyselina citronová a jablečná, nerostné látky draslík a kyselina fosforečná, soli sodíku, hořčíku, vápníku, železa aj. Obsah vitaminů se liší podle odrůdy a podmínek pěstování. Na vitaminy bohatší jsou plody se žlutou dužninou. Každopádně broskve obsahují provitamin A (karoten), vitamin B1 (thiamin), B2 (laktoflavin), vitamin PP a vitamin C.

Broskve jsou velmi chutné šťavnaté ovoce, které můžeme ihned konzumovat. Lze z nich však připravit i kompot vynikající jakosti, dobré džemy, marmelády a pomazánky, máme-li jich nadúrodu, můžeme je dokonce sušit.

Původně v Indii, později pak v Anglii a konečně i v dalších evropských státech se rozšířila výroba chutných směsí z ovoce, zeleniny a koření – čatní. Používá se jako sladkokyselý doplněk k různým masitým pokrmům; základ tvoří ovoce a zelenina – jablka, rajčata, cibule, česnek, angrešt, broskve aj. spolu se solí, cukrem, octem a kořením. Na přípravu čatní, která není složitá, může každý vyzkoušet svou variantu, jelikož možností se nabízí několik. Broskvové čatní je velmi chutné ke grilovanému vepřovému masu.

Broskvové čatní

1000 g broskví, 3 cibule, 100 g rozinek, 400 g cukru, 250 ml vinného octa, 1 rovná lžíce ostré mleté papriky nebo koření chilli, ½ lžičky šafránu

Broskve přelijeme vařící vodou, sloupneme a odpeckujeme. Dužinu nakrájíme nadrobno, oloupanou cibuli rozkrájíme na čtvrtky. K přípravě použijeme širší kastrol, do kterého dáme nakrájené broskve a cibuli spolu s ostatními přísadami. Vše za stálého míchání vaříme na mírném ohni do hustoty kečupu. Hotové, ještě horké čatní plníme do čistě vymytých ohřátých sklenic, které ihned pevně uzavřeme a na čtyřiadvacet hodin obrátíme dnem vzhůru.

18.09.2008 | Jitka Skorkovská
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Špičkové pily Oleo-Mac s až 46 % slevou Třikrát o zahradě >>

Související témata

  • Zahrada a pěstitelství
  • Vaření
  • Hobby a zahrada
  • Bydlínkova kuchařka

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Zahrada a pěstitelství

  • Soutěž o dřevěný kompostér a truhlík z masivu - poctivá česká výroba na míru

    03.10.2025 - Zahrada je živý organismus, který se neustále mění. Na jaře klíčí,...

  • Soutěž o balíček podzimních cibulovin v hodnotě 2 000 Kč

  • Návod pro všechny milovníky rostlin: vyrobte si přesazovací stolek

  • Otestovali jsme za vás: AKU strunová sekačka Fieldmann FZS 70105-0. Malý, ale šikovný pomocník na zahradu

  • Návod krok za krokem: Jak správně položit kamenné šlapáky do trávníku

  • >> všechny články

Vaření

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • >> všechny články

Hobby a zahrada

  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě

    03.12.2025 - Letos oslavil velké životní jubileum muž, který nám všem složil hudbu...

  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov

  • Půjčovna techniky pro profíky i kutily: Když potřebujete udělat pořádný kus práce

  • Zdravé tlapky i na náledí: Vsaďte na posyp, který nepálí

  • Vánoce opravdu pro všechny: BRIT představuje vánoční kolekci

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada
  • Zahrada a pěstitelství

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.