Kompostování je zábava! A teď je ten správný čas.

Podzimní zahrada nás totiž zahrnuje největším množstvím organického materiálu za celý rok. Spadané listí, shrabaná tráva, usychající stonky a větvičky rostlin, které nás obdarovaly poslední úrodou v sezóně. Co se nehodí na podzimní mulčování, to najde využití v kompostu. A kompost, to je černé zlato zahrádkáře!

Kompost je totiž jedno z nejkvalitnějších přírodních hnojiv, které navíc živiny uvolňuje postupně během celé sezóny. Tenhle poklad plný živin a užitečných mikroorganismů si snadno vyrobíte i sami na zahradě nebo doma v bytě. A jde to úplně bez chemie.
 
O přeměnu organických zbytků na drobivý humus se postarají mikroorganismy, houby a bezobratlí živočichové. Na nás je, abychom jim zajistili dobré podmínky k práci. Základem je pestrý a vhodný „jídelníček“, tma, optimální vlhkost i teplota, a vzduch. A pokud chceme celý proces uspíšit a zlepšit kvalitu kompostu, sáhneme po prospěšných bakteriích, které nám se zpracováním kompostu pomohou. Dobře vyzrálý kompost krásně voní lesem, je příjemný do ruky a má sytou temnou barvu. Tak pojďme na to!
 

Zakládáme kompost

Kompostér umístěte na stinné místo, chráněné před velkým deštěm korunami stromů nebo stříškou. Měl by stát na rovině, aby se nesesouval a měl co největší kontakt s půdou. Ideální je volné dno s jemným pletivem, kterým snadno projdou užitečné mikroorganismy, červy a žížaly, ale nedovolí vstoupit myším a dalším hlodavcům.
 
Teď si připravte dva druhy organického materiálu – hnědý a zelený. Do „zeleného“ materiálu se počítá všechno, co je čerstvé a vlhké: Posečená tráva, zbytky ovoce a zeleniny, kávová sedlina, vylouhovaný čaj nebo chlévský hnůj. Mezi „hnědý“ materiál patří dřevo, sláma, štěpka, seno, popel z dřevěného uhlí, suché listí, a dokonce i podestýlka od králíka.

Na spodek kompostu vyskládejte vzdušný hnědý materiál asi do výše patnácti centimetrů. Dobře poslouží nalámané větvičky nebo kůra. Teď přijde na řadu tenčí, asi pěti až sedmi centimetrová vrstva „zeleného materiálu“. Vrstvy střídáme a vždy se řídíme zlatým kompostovacím pravidlem: Na 1 díl čerstvého zeleného materiálu bohatého na dusík patří 2 až 3 díly staršího hnědého bioodpadu, který kompost zásobuje uhlíkem. Na jeden díl zeleného, dva až tři díly hnědého.
 
Na vrch dejte hnědou vrstvu. Omezíte tak výskyt ovocných mušek a zápach. Můžete využít i zeminu nebo zralý kompost. Ten dodá i „startovací“ směs mikroorganismů. Kompost miluje různorodost! Proto nemíchejte jen zelené s hnědým, ale taky: vlhké a suché, porézní a hutné.
 

Trochu tomu pomůžeme

Kompost hned od druhé vrstvy zalijte probiotiky pro kompost weiki a posypte přírodním urychlovačem kompostu na bázi bramborového škrobu weiki. Probiotika s urychlovačem se společnými silami postarají o rychlejší rozklad, potlačí vznik plísní, pomůžou zlikvidovat zárodky nemocí i plevelů, sníží zápach a zafixují v kompostu živiny. Ve správně založeném kompostu užitečné bakterie okamžitě spustí rozkladné procesy, na jejichž konci váš čeká nadýchaný drobivý humus. Už do dvou dnů se kompost zahřeje na 50 až 70 stupňů Celsia. Horká fáze probíhá několik dní až týdnů. Díky tomu, můžete klidně spát, protože semínka nevítaných plevelů, patogeny i další zárodky nemocí budou zahubeny.
 
Použití weiki pro kompost je jednoduché: Lahvičku vyndáme z tuby, protřepeme a potom už jen dávkujeme pomocí víčka. Sedm víček weiki a 5 litrů odstáté vody vytvoří probiotický koktejl, kterým postupně pokropíme jednotlivé vrstvy kompostu vysoké zhruba 20 centimetrů. Jedno balení vystačí na metr krychlový kompostu.
 
Pozor, pokud už přehazujeme jednotlivé vrstvy, což bychom měli dělat alespoň jednou za měsíc, můžeme rovnou použít i urychlovač kompostu. Urychlovač také používáme vždy, když chceme kompost nastartovat k větší aktivitě. S ničím se nemíchá, stačí s ním vrstvu kompostu jen posypat. 
 
Kompost krmte postupně, protože tlením bude sesedat. Kromě výživy potřebují některé druhy bakterií a houby kyslík, proto nechte větrací otvory otevřené. Nesmíte zapomenout ani na vodu. Nepotřebujete žádné rozbory vlhkosti, stačí vzít kompost do ruky, stisknout a pokud vám v dlani zůstane měkký knedlíček, je kompost napitý tak akorát. Pokud z kompostu vytéká voda, je vlhký až moc a mohl by začít hnít. Naopak pokud se rozpadne v dlani, je suchý a potřebuje zalít.
 

Tohle nikdy!

Použití probiotik výrazně urychlí celý proces rozkladu, redukuje zápach a brání průniku dusíkatých látek do spodních vod. Taky nám díky nim kompost odpustí nějakou tu chybičku ve složení materiálu. Přesto jsou věci, které do kompostu nikdy, nikdy, nikdy nepřidáváme.
  • Zbytky masa a kostí
  • Mléčné výrobky
  • Tuk, oleje
  • Použité plenky, výkaly od kočky
  • Zbytky rostlin postižené plísní, nebo jinou nemocí (kterou bychom si jinak rozšířili po celé zahradě)
  • Potištěnou lepenku, noviny a časopisy
  • Kosmetiku, barvy, čistící prostředky
  • Popel z cigaret
 

Jak poznáte, že je kompost zralý?

Čerstvý kompost můžete odebírat už po dvou měsících. Ten ale nepatří přímo k rostlinkám, mohl by je spálit. A přibližně za rok, nebo při použití probiotik už asi po půl roce, získáte uzrálý kompost. Nejúrodnější a přirozeně prohnojenou zeminu. Zralý kompost můžete nasypat třeba přímo k rajčatům. Nejste si jisti zralostí? Zkuste řeřichový test. Do nádobky s kompostem vysejte semínka řeřichy. Pokud do týdně většina semínek vyklíčí, je kompost zralý. Jsou-li rostliny žluté nebo hnědé, obsah živin je velmi vysoký. Takový kompost můžeme použít pro velmi náročné rostliny, třeba košťáloviny a brambory. Zralý kompost stačí už jen mělce zapravit do půdy. Přibližně dvoucentimetrová vrstva dodá zemině výživu na celý další rok.

Jak kompost na podzim využijete

V říjnu nebo listopadu využijete kompost také při podzimním hnojení. V tomto případě můžete sáhnout i po čerstvém kompostu. Když sklidíte poslední úrodu, zbavte záhony plevele, zbytky rostlin ale v záhonu nechte. Teď přichází na řadu kompost. Čím je čerstvější, tím pečlivěji potřebuje zapravit do země. Na záhony, kde příští rok poroste hladová zelenina, můžete přidat i kravský nebo koňský hnůj. Přes zimu se krásně rozloží. Nakonec záhon pokryjte tenkou vrstvou mulče. Pro rychlejší a zdravější rozklad veškeré organické hmoty i kompostu přidáme užitečné mikroorganismy pro kompost. Tak si můžete být jistí, že na jaře bude půda v té nejlepší kondici a odmění vás velkou úrodou a nádhernými květy. Uvidíte, že kompostování je zábava. A příští rok sklidíte hodně radosti.
 

Jak zazimovat už založený kompost

Kompost už nějakou tu dobu máte a rádi byste ho na zimu udrželi v kondici. Jak na to? V první řadě kompost přeskládejte. To jednotlivé vrstvy promíchá a provzdušní. Při přehazování kompostu do jednotlivých vrstev přidávejte probiotika weiki pro kompost. A stejně jako při zakládání kompostu – pokud chcete využít synergie, přisypte rovnou i urychlovač kompostu. Pokud nemáte krytý kompostér, přikryjte kompost černou fólií. Zadrží potřebnou vlhkost i teplo a zároveň zabrání, aby vám podzimní lijáky udělaly z hýčkaného kompostu rozmočené bláto.
 

Co když nemáte zahradu?

Nevadí! Dnes už si můžete vybrat hned mezi dvěma technologiemi domácího kompostování. Pro takzvané vermikompostování potřebujete vermikompostér a násadu žížalek. Ve vyšší nádobě kompostéru bude vznikat kompost a do spodní odtéká žížalí čaj, skvělé hnojivo pro pokojovky a balkonové rostlinky. Pokud žížaly v bytě nechcete, zvolte asijskou metodu Bokashi. Ta funguje na principu fermentace bez přítomnosti vzduchu a o rozklad se starají užitečné bakterie. Do nádoby vložte organický odpad, pokropte probiotiky pro kompost, posypete urychlovačem kompostu nebo bokashi směsí, směs upěchujete a uzavřete. Už po dvou týdnech vzniká v kompostéru tekutina, tzv. „Bokashi čaj“, která můžete ve zředěné formě používat například k hnojení pokojových rostlin.

Tržiště zpráv | 21.11.2021

Tweet

Související témata

  • Hobby a zahrada
  • Zahrada a pěstitelství
  • Rady kutilům

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

Odebírat
newsletter

Hobby a zahrada

  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě

    03.12.2025 - Letos oslavil velké životní jubileum muž, který nám všem složil hudbu...

  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov

  • Půjčovna techniky pro profíky i kutily: Když potřebujete udělat pořádný kus práce

  • Zdravé tlapky i na náledí: Vsaďte na posyp, který nepálí

  • Vánoce opravdu pro všechny: BRIT představuje vánoční kolekci

  • >> všechny články

Zahrada a pěstitelství

  • Soutěž o dřevěný kompostér a truhlík z masivu - poctivá česká výroba na míru

    03.10.2025 - Zahrada je živý organismus, který se neustále mění. Na jaře klíčí,...

  • Soutěž o balíček podzimních cibulovin v hodnotě 2 000 Kč

  • Návod pro všechny milovníky rostlin: vyrobte si přesazovací stolek

  • Otestovali jsme za vás: AKU strunová sekačka Fieldmann FZS 70105-0. Malý, ale šikovný pomocník na zahradu

  • Návod krok za krokem: Jak správně položit kamenné šlapáky do trávníku

  • >> všechny články

Rady kutilům

  • Jak se vyhnout chybám při instalaci nádrže na dešťovou vodu

    06.11.2025 - Zadržování dešťové vody je chytrý způsob, jak mít po ruce levný...

  • Dům, který i po rekonstrukci zůstal věrný svým kořenům

  • Zahradní DIY stavebnice: lavice, záhony, stěny hotové za pár hodin

  • Soutěžte s Balakrylem a dopřejte dřevu dlouhý život

  • Jak na ochranu terasy před zimou

  • >> všechny články

Tržiště zpráv

  • Klenot v interiéru: Matějovský a Preciosa představují limitovanou edici sametových povlaků zdobených českým křišťálem

    Česká značka Matějovský představuje kolekci, která vnáší do interiéru světlo, eleganci a preciznost tradičního řemesla. Limitovaná...

  • Nejčastější chyby při výběru nebo montáži interiérových dveří. Na co si dát pozor?
  • Bezpečná střecha v pěti vrstvách: když každý detail hraje svou roli
  • Zimní pohodlí: Sleva 20 % na jersey prostěradla Matějovský
  • Zimní proměny domova: Jak snadno zrenovovat dlaždice, nábytek i dekorace pomocí barev a sprejů
  • Oprava, nebo rovnou nová střecha?
  • Slavnostní poklepání základního kamene Rezidence Dejvice
  • Nové vestavné spotřebiče Electrolux mění pravidla domácího vaření
  • Pumpa inox line - nová série povrchových odstředivých čerpadel pro průmysl i domácnosti
  • Ultrafiltrace - řešení pro nejlepší pitnou vodu
  • Jaké jsou výhody krátkodobého pronájmu stavebních strojů
  • Podlahy Plzeň: kde kvalita a lidský přístup tvoří pevný základ domova
  • Chytré stínění, které vám ušetří peníze: Proč si ho Češi pořizují čím dál víc?
  • Veletrh STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY v Letňanech: Inspirace pod stromeček, hodování i program pro děti
  • Jak se mění funkce domova v době home office?
  • Co čekat od FVE v zimě? Klíčové faktory, které rozhodují o výkonu
  • Proč jsou Vosky OSMO na podlahu ideální pro váš domov?
  • Jak si zařídit ložnici snů: Barvy, postele a detaily, které ovlivní váš spánek
  • Ideální vánoční dárek - bezkouřová ohniště Solo Stove s akční slevou 20 %
  • Dárkový manuál (nejen) pro milovníky bublinek
  • Když silnice klouže: Zimní posyp Liapor vám pomůže s bezpečným rozjezdem
  • Servis jako klíč k efektivní fotovoltaice
  • Místo pro důstojný život. Centrum BAZALKA roste s podporou wienerbergeru
  • >> všechny zprávy

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Tržiště zpráv

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.