| Ingredience: 300 g hladké mouky 100 g polohrubé mouky 150 ml mléka 3/4 kostky droždí 2 žloutky 3 lžíce rumu 40 g cukru 70 g másla kůra z jednoho citronu špetka soli 500 g sádla na smažení 1 sáček vanilkového cukru moučkový cukr na obalení |
Příprava: Mléko dáme do rendlíku a zahřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme rozmačkané máslo, rozdrolené droždí polovinu cukru, 2 lžíce hladké mouky rum, žloutky a rozmícháme. Necháme 10minut pod pokličkou pracovat. Mezi tím smícháme v míse hladkou a polohrubou mouku, špetku soli, zbytek cukru, vanilkový cukr a kůru z citronu. Po 10 minutách přilijeme kvásek a hnětením zaděláme těsto. |
Když máme těsto řádně propracované (10 minut hníst minimálně), přikryjeme misku utěrkou a dáme kynout na teplé místo 1-1,5 hodiny, tak aby zdvojnásobilo svůj objem.
Po vykynutí si těsto rozválíme na plát tlustý 1 cm a pomocí skleničky nebo vykrajovátka tvoříme kolečka. Kolečka necháme ještě 10 minut kynout pod utěrkou a pak smažíme na sádle 3-4 minuty z každé strany. Nakonec obalíme koblížky v moučkovém cukru.
Čtěte také:
Masopust sa krátí, už sa nenavrátí: masopust, fašank, ostatky, končiny
Vyzkoušejte další recepty Pepy Nemravy:
O autorovi receptů: Pepa Nemrava
Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření.