Masopustní koblihy Pepy Nemravy

Foto: Archiv Pepy Nemravy

Foto: Archiv Pepy Nemravy

Masopust je tu! Vesnicemi prochází masopustní průvod rozličných maškar za doprovodu veselé hudby a z domů voní smažené koblihy. Masopustní období, které začíná hned po svátku Tří králů a končí o Popeleční středě (letos 5. března 2025), je ve znamení veselí a hodování. Pokud se také u vás bude konat masopust, fašank, ostatky nebo končiny, jak se tomuto svátku různě říká, podělíme se s vámi o recept na koblihy, abyste měli masopustním koledníkům co nabídnout.

Ingredience: 
300 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
150 ml mléka
3/4 kostky droždí
2 žloutky
3 lžíce rumu
40 g cukru
70 g másla
kůra z jednoho citronu
špetka soli
500 g sádla na smažení
1 sáček vanilkového cukru
moučkový cukr na obalení
Příprava: 
Mléko dáme do rendlíku a zahřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme rozmačkané máslo, rozdrolené droždí polovinu cukru, 2 lžíce hladké mouky rum, žloutky a rozmícháme. Necháme 10minut pod pokličkou pracovat.

Mezi tím smícháme v míse hladkou a polohrubou mouku, špetku soli, zbytek cukru, vanilkový cukr a kůru z citronu.

Po 10 minutách přilijeme kvásek a hnětením zaděláme těsto.

Když máme těsto řádně propracované (10 minut hníst minimálně), přikryjeme misku utěrkou a dáme kynout na teplé místo 1-1,5 hodiny, tak aby zdvojnásobilo svůj objem. 

Po vykynutí si těsto rozválíme na plát tlustý 1 cm a pomocí skleničky nebo vykrajovátka tvoříme kolečka. Kolečka necháme ještě 10 minut kynout pod utěrkou a pak smažíme na sádle 3-4 minuty z každé strany. Nakonec obalíme koblížky v moučkovém cukru.

bydlinekČtěte také:
Masopust sa krátí, už sa nenavrátí: masopust, fašank, ostatky, končiny

Vyzkoušejte další recepty Pepy Nemravy:

 

O autorovi receptů: Pepa Nemrava

Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.

Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření. 


„Vaření není raketová věda. To, že někdo něco dělá jinak než ty, neznamená, že to dělá špatně."

Pepa Nemrava
21.02.2025 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444