Zlatá éra čalouněného nábytku

O vlivu vzhledu, funkčnosti a celkového designu čalouněného nábytku na nové materiály, techniky, mechanismy a technologie, hovořila ve své přednášce na nedávném semináři Cechu čalouníků a dekoratérů v Brně cechmistryně ing. Helena Prokopová.

"Nikdy v historiii lidstva nebyla potřeba čalouněného nábytku tak velká, jako na začátku třetího tisíciletí. Životní styl ve vyspělých státech vyvolává ohromnou poptávku po čalouněných výrobcích k sezení a ležení," zdůraznila cechmistryně v úvodu své přednášky. Ve výrobě čalouněných výrobků a dekorací došlo k průmyslové revoluci v posledních desetiletích dvacátého století. Přírodní materiály a rukodělná výroba by již poptávce nestačily. Rozvoj chemie umožnil vznik nových potahových, kypřicích, tvarovacích, pružicích a dalších materiálů. Design čalouněného sedacího a lehacího nábytku a dekorací předvedený na letošním Milánském veletrhu nábytku bylo možno realizovat jen díky současným technickým možnostem. Byly vytvořeny nové produktivní technologie, nové stroje a zařízení (k vidění byly na INTERZUM v květnu 2003 v Kolíně nad Rýnem). Výroba čalouněných výrobků a dekorací se z rukodělné výroby používající převážně přírodní rostlinné a živočišné materiály přeměnila ve vysoce průmyslové odvětví."Ovšem ne každý výrobce je výrobcem se špičkovými znalostmi, technikou a technologií, tudíž také se schopností dokonale realizovat nový perfektně funkční design," připomněla ing.Prokopová.

Svou roli v tom sehrává mj. i současná legislativa, která řadí obor čalouník a dekoratér mezi volné živnosti. Živnostenský list na výrobu čalounění, které je v přímém kontaktu s lidským tělem, obdrží každý kdo chce a má čistý trestní rejstřík. Přitom čalounění může být -pokud je špatně uděláno - příčinou vzniku řady nemocí. Naopak - pokud jsou čalouněná křesla, pohovky, lůžka, pracovní židle správně konstruována a zhotovena ze zdravotně nezávadných materiálů a s velkou odborností, mohou být prevencí vzniku bolestí a onemocnění páteře, velkých kloubů, pokožky, bez otlaků, proleženin a dalších. Je prokázáno, že správně řešená čalouněná pracovní židle pomůže zvýšit pracovní výkon až o 30%. U nemocničních lůžek zahraniční výzkumy prokázaly kladný vliv kvalitních lehacích ploch a průběh léčby. V USA při přípravě kabin kosmonautů byla a je velká pozornost věnována vývoji nových materiálů pro zlepšení podmínek sezení a ležení. Vznikly materiály (viskoelastické pěny) zabezpečující kvalitní termoregulaci bez přehřívání organismu a bez vzniku tlaků potahových, kypřicích a tvarovacích materiálů na pokožku a měkké tkáně. Tyto nově vyvinuté potahové, kypřicí a tvarovací materiály jsou dnes s úspěchem využívány ve výrobě čalounění pro běžné spotřebitele, pro dlouhodobě ležící, pro vozíčkáře, staré a nemocné spoluobčany.

"Je právě jedním ze základních cílů profesních sdružení, jakým je i Cech čalouníků a dekoratérů, přispět svými aktivitami k tomu, aby se o všech novinkách průběžně dozvídali i malí výrobci, pedagogové na odborných učilištích i, na středních, vyšších i vysokých školách, obchodníci, prodejci i spotřebitelé," uzavřela tuto zásadní část své přednášky na brněnském semináři ing. Prokopová.

Cech čalouníků a dekoratérů se zúčastní Mezinárodní prodejní a kontrakční výstavy INTERIER 4.a 7.září v Praze ve Veletržním paláci pod heslem "Zlepšení kvality života". Předvede veřejnosti nové výrobky zlepšující sezení a ležení a zájemcům poskytne bezplatné poradenské služby.
28.08.2003 | redakce Bydlení.cz
  • Cech čalouníků a dekoratérů

    Cech čalouníků a dekoratérů sdružuje výrobce čalouněného nábytku i jiných čalouněných výrobků a dekorací, dodavatele, prodejce, autorizované osoby a odborné školy všech stupňů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444