Vyzkoušejte zdravé recepty bez cukru a lepku

Soutěž o Zeleninovou kuchařku

Jistě jste sami narazili na články, které varují před přílišným přísunem cukru nebo lepku. Možná byste sami chtěli vyzkoušet nějaký recept, ale nemáte žádné nápady. Vybrali jsme pro vás několik receptů z nové knihy Zeleninová kuchařka - z farmy přímo na váš stůl od Petra Klímy.

Navíc nyní můžete zkusit štěstí a kuchařku vyhrát v soutěži.

Co jíst, když nechceme konzumovat tolik masa, mléčných produktů, cukru a lepku?

Petr Klíma, autor kuchařky  
Petr Klíma, autor kuchařky  
Vyzkoušejte nejoblíbenější a osvědčené postupy Petra Klímy, šéfkuchaře kultovní dejvické restaurace Country Life, propagátora zdravé výživy a úspěšného blogera, jehož blog najdete na adrese: www.greenwayfood.cz.

Ochutnejte zdravé, výživné a chutné menu plné zeleniny, luštěnin a zdravých obilovin, jako jsou například jáhly, pohanka či quinoa. Všechny recepty jsou veganské – bez mléka, vajec a dalších živočišných produktů.

„Rybičková“ pomazánka z cizrny

Tato pomazánka je mezi vegany obzvláště oblíbená a nejsnadněji a nejrychleji ji vyrobíte ze sterilované cizrny. A budete překvapeni, jak moc se chutí blíží klasické pomazánce z ryb!

Ingredience
1 plechovka sterilované cizrny
2 lžíce kaparů (nebo kyselých okurek)
1 řapík celeru
½ červené cibule (nebo šalotky)
1 malá mrkev
5 lžic sójového jogurtu
1 lžička hořčice
4 lžíce mořské řasy nori (vločky)
mořská sůl
mletý pepř
citronová šťáva
pažitka na posyp

Postup
Cizrnu s kapary vsypeme do mixéru a nahrubo umeleme.

Přendáme do misky, přidáme najemno nakrájený řapíkatý celer, cibuli, nastrouhanou mrkev, jogurt, hořčici, řasy, ochutíme solí a pepřem, zastříkneme citronem a zamícháme.

Před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.

 

Těstoviny s dýní, kapustou a sušenými rajčátky

Kapustu zná asi každý dušenou s bramborem. Poslední dobou mám pocit, že kamkoliv kapustu přidám, nikdy tím nic nezkazím. Tentokrát skvěle zafungovala v kombinaci s těstovinami, pečenou dýní Hokkaidó a báječnými sušenými rajčátky. Těstoviny zdatně doplňují piniové oříšky a vůně bylinek, to vše samozřejmě na olivovém oleji. Kapustu můžeme v tomto receptu obměnit také třeba kadeřávkem, který je rovněž velice zdravý.

Ingredience
200 g pšeničných těstovin
½ dýně Hokkaidó (cca 500 g)
olivový olej
1 lžička sušených
provensálských bylinek
50 g sušených rajčat
1 červená cibule
2 stroužky česneku
250 g kapusty (nejlépe zelené listy)
sušené oregano
čerstvá bazalka
sůl
hrst piniových oříšků

Postup
Dýni nakrájíme na menší kostky, zastříkneme olejem, posypeme provensálskými bylinkami a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 minut do zhnědnutí. Rajčata vložíme do misky a zalijeme 300 ml horké vody. Těstoviny vložíme do vroucí vody a vaříme asi 6 minut. Poté necháme (i s vodou) v hrnci dojít. Doba vaření však záleží na konkrétním druhu těstovin. Cibuli nakrájenou na měsíčky vsypeme do vyšší pánve s rozehřátým olejem a krátce orestujeme.

Po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek a opět krátce orestujeme. Nakonec vložíme na kostky nakrájenou a tuhých vnitřních lodyh zbavenou kapustu, kterou taktéž na oleji chvíli orestujeme.
Podlijeme vodou z máčení rajčat a podusíme, dokud kapusta nezměkne. Trvá to asi 15 minut. Namočená rajčata nakrájíme na menší kousky, přidáme do pánve a 2 minuty prohřejeme. Pokud je to nutné, podlijeme trochou vody. Nakonec vsypeme upečenou dýni a dle potřeby osolíme. Přidáme oregano, uvařené těstoviny, nahrubo nasekanou bazalku a vše promícháme.

Posypeme piniovými oříšky, které můžeme předem nasucho opražit na pánvi.

Můj tip: Z bazalky, česneku, oleje a piniových oříšků můžeme vyrobit pesto, které nakonec vmícháme do těstovin. Do základu můžeme také přidat kousek nasekané chilli papričky.
Těstoviny s dýní, kapustou a sušenými rajčátky

Polévka z pečené mrkve s čerstvým koriandrem

Skvělá polévka, které dominuje dozlatova upečená mrkev s aromatickým dodatkem čerstvého koriandru. Možná už jste si všimli, že v mých krémových polévkách najdete často pečenou zeleninu. Ptáte se, proč tomu tak je? Pečená zelenina totiž dodá polévce neodolatelnou chuť a barvu. Vážně to dělá mnoho a trocha práce navíc se v tomto případě vždy vyplatí.

Ingredience
5–6 menších mrkví (600 g)
1 lžička sušeného tymiánu
100 ml řepkového oleje
2 menší cibule
1 lžička mletého koriandru
1 lžička strouhaného zázvoru
1 brambora
1 lžíce polévkového koření
čerstvý koriandr
mořská sůl

Postup
Oloupanou mrkev nakrájíme na větší špalíky, polijeme částí oleje, posypeme tymiánem, pečlivě promícháme a pečeme na plechu v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 30 minut dozlatova. Nahrubo nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme mletý koriandr a zázvor, opět krátce restujeme. Zalijeme 2 l vody, přidáme na kostky nakrájenou bramboru, polévkové koření, mírně osolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou.

 

Do polévky nasypeme mrkev a plech po mrkvi vypláchneme trochou vody, kterou také nalijeme do polévky (výpek polévce dodá lepší chuť). Přidáme část čerstvého koriandru a rozmixujeme na jemný krém. Dochutíme solí. Nakonec do polévky přidáme zbytek nahrubo nasekaného čerstvého koriandru.

Můj tip: Na talíři můžeme posypat drceným růžovým pepřem nebo zjemnit rostlinnou smetanou.

 

Makový koláč s višňovým kompotem

Mák – to je droga, doslova a do písmene. Jakmile vidím něco s mákem, sbíhají se mi sliny. Je významným zdrojem vápníku, který je pro lidské zdraví velice důležitý. Tento koláč opět vzniknul z rychlé improvizace. Ve skříňce se zavařeninami a kompoty mi stály višně od babičky. Byly tam už pár let, ale pořád použitelné. Koláč je na celozrnném korpusu se sušeným droždím a je v něm minimální množství cukru. Zamilujete si ho, protože je nejen moc dobrý, ale i velice jednoduchý.

Ingredience

Na těsto:
250 g špaldové celozrnné mouky
150 ml teplé vody
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička sušené třtinové šťávy
2 lžíce olivového oleje
špetka soli

Na náplň:
150 g máku
1 lžička skořice
kůra z jednoho biocitronu
80 g rozinek (nebo datlí)
150 ml sójového mléka
2 lžíce rumu (nemusí být)
višňový kompot
hrst neloupaných mandlí

Postup
Mouku nasypeme do větší mísy. Do teplé vody přidáme droždí spolu se sušenou třtinovou šťávou, zamícháme a necháme 5 minut zpěnit. Kvásek vlijeme do mouky, přidáme olej, sůl a vypracujeme vláčně těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout (asi 25 minut).
Mák umeleme a přesypeme do misky, přidáme skořici a citronovou kůru. Rozinky nasypeme do nádobky od mixéru. Zalijeme horkým sójovým mlékem, přidáme rum, rozmixujeme a poté přidáme do misky s mákem. Necháme nabobtnat.

Těsto znovu prohněteme a poté rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby bylo po stranách vyvýšené. Při tvarování na plechu zlehka polijeme olejem, půjde to lépe. Těsto docela vyběhne, a tak může být roztlačené dostatečně dotenka. Na těsto rozetřeme makovou náplň. Posypeme vypeckovanými višněmi, které mírně vtlačíme do náplně.

 
Pečeme v předehřáté troubě při 165 °C zhruba 20–25 minut. Pět minut před koncem posypeme nasekanými mandlemi a dopečeme.

Můj tip: Místo višní můžete použít kompotované borůvky nebo třešně.

 

Zelný salát se sushi zázvorem a mořskou řasou

Nikdy bych neřekl, jak mohou klasické zeleninové suroviny, jako je zelí a kořenová zelenina, fungovat ve spojení s mořskými řasami a zázvorem. Nedávno se mi dostal do ruky sushi zázvor Ginger Party, jímž jsem byl nadšen, a hlavně překvapen jeho výbornou chutí. Na trh jako jeden z mála přichází v biokvalitě, což na tomto produktu velmi oceňuji.

Ingredience
400 g bílého zelí
150 g celeru
1 mrkev
1 lžička mořské soli
4 lžíce sushi zázvoru
(www.gingerparty.cz)
4 lžíce mořské řasy nori (vločky)
2 lžíce sójové omáčky tamari
čerstvá petrželka
sezamová semínka

Postup
Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy. Osolíme a chvíli pomačkáme. Přidáme sushi zázvor, vločky nori, omáčku tamari, nasekanou čerstvou petrželku a pár lžic nálevu ze zázvoru. Důkladně promícháme a necháme asi 20 minut odležet. Na talíři posypeme zbylou petrželkou a sezamovými semínky.

Můj tip: Pro obměnu salátu přidejte chilli papričku nebo utřený česnek.

 

Ještě více receptů a inspirace pro váš zdravější život

V nové knize Petra Klímy Zeleninová kuchařka - z farmy přímo na váš stůl je zastoupena řada receptů, v nichž autor propojuje českou i světovou kuchyni, kterou poznal při svých zahraničních pobytech, je bezlepkových a bez cukru.

Nejlepší zelenina je ta čerstvá, a tak autor knihu rozdělil do čtyř ročních období. Kniha obsahuje 98 sezonních receptů, seznamuje s tradiční i pozapomenutou zeleninou, jako je tuřín, vodnice či kadeřávek.

Vyhrajte kuchařku v níže připojené soutěži.

 

bydlinekSoutěž o Zeleninovou kuchařku - z farmy přímo na váš stůl: Zkuste štěstí a vyhrajte jeden ze tří výtisků zdravé kuchařky od nakladatelství Smart Press.

Stačí odpovědět na následující soutěžní otázku a mít štěstí při losování. Odpověď najdete na adrese: https://www.smartpress.cz/zeleninova-kucharka. Soutěž trvala do 19.9.2017. Výherci: Ivan Skácel, Tereza Večeřová, Anna Brázdová

30.08.2017 | redakce Bydlení.cz
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444