Vyhrajte Knihu o pivu

Seznámit české publikum s nesmírně pestrou škálou pivních chutí si klade za cíl KNIHA O PIVU s podtitulem „Jak pivo poznávat, ochutnávat a párovat s jídlem“ Pavla Borowiece a Marcely Titzlové. Je určena především těm milovníkům kvalitní gastronomie, kteří rádi objevují a ochutnávají novinky. Autoři nechají čtenáře nejen nahlédnout za oponu současné zahraniční i české pivní scény, ale především se pivu věnují jako ušlechtilému nápoji, který se vyplatí plně vychutnávat, nikoli jím jen hasit žízeň.

Autoři knihy představují více než šedesát pivních stylů, které dnes hýbou světem, naučí nás, jak je poznat, ocenit a správně nalévat. Radí, kam se za pivem vypravit, protože platí, že nejlépe chutná tam, kde se vaří, přímo pod komínem, jak se říká, čili v pivovaru. Navíc na světě zřejmě nenajdeme jiný široce rozšířený nápoj, který by vyžadoval tak složitý výrobní proces, což platí pro český ležák především. Právě proto Českou republiku mnozí odborníci řadí mezi světové pivní velmoci.

Vy si nyní můžete vyzkoušet recept na pivní cibulačku, který spolu s mnoha dalšími recepty také naleznete v knize.

Pivní cibulačka

4 porce
Ingredience

Ingredience
300 ml piva weizenbier
6 velkých cibulí
100 g másla
2 stroužky česneku, prolisované
1 lžička cukru
1 lžíce rajského protlaku z konzervy
1 lžíce škrobové moučky
750 ml hovězího vývaru
1/2 světlé bagety
120 g sýra typu camembert
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Příprava
Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci se silným dnem rozehřejte máslo, přidejte cibuli spolu s prolisovaným česnekem a cukrem a nechte zlehka zkaramelizovat. Následně vmíchejte rajský protlak a škrobovou moučku a povařte 2–3 minuty. Přilijte pivo (pokojové teploty) a vše přiveďte k varu. Vařte 5 minut a poté přilijte hovězí vývar. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, snižte teplotu a nechte vařit přikryté poklicí asi 25 minut.

Mezitím rozehřejte troubu na 200 °C v pozici grilu nebo horního ohřevu. Bagetu nakrájejte na tenké krajíčky a odkrojte plíseň z povrchu sýra. Sýr pak nakrájejte na plátky, kterými poklaďte bagetu. Polévku rozdělte do zapékacích misek a navrch přidejte krajíčky bagety se sýrem. Vložte je do předehřáté trouby a nechte sýr zezlátnout. 

Pokud nemáte při ruce zapékací misky nebo gril, můžete zvolit jednodušší variantu. Opečené krajíčky bagety se sýrem položíte na dno misky nebo polévkového talíře a horkou polévku přes ně přelijete.

bydlinek Soutěž o KNIHU O PIVU
Zkuste štěstí a Kniha o pivu může být vaše. Nápovědu naleznete na: www.smartpress.cz.
Soutěž trvala do 10.11.2019. Výherce: Venuše Kubáčová





Recept a fotky pochází z Knihy o pivu, Pavel Borowiec, Marcela Titzlová, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Autorka receptů: Marcela Titzlová, Fotografie receptů: David Turecký 
10.10.2019 | redakce Bydlení.cz
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444