Vánoce ve Švédsku

„Patřím k těm, co se na Vánoce těší už půl roku dopředu. Zvlášť pokud se o svátcích chystáme za rodinou do Švédska. Sever je v zimě obestřen velice specifickou atmosférou. Nehostinný chlad a tma kontrastují s bíle zasněženou krajinou a nasvícenými okny malebných červených domků bez záclon. Světlo má pro Švédy hlavně v zimních měsících velký význam a libují si proto v lampičkách a svíčkách. Už Vikingové v dávných dobách slavili zimní slunovrat oběťmi, jako úlitbu pohanským bohům poráželi zvířata," začíná své vyprávění o Švédsku a švédské kuchyni autorka Švédské kuchařky Dominika Wittenberg Gašparová.

Vánoční období ve Švédsku začíná první adventní nedělí, pokračuje svátkem Lucie 13. prosince a Štědrým večerem a končí svátkem Tří králů. Vyvrcholením svátků je Štědrý večer (julafton) se slavnostní tabulí formou švédského stolu (julbord). Do přípravy asi dvacítky pokrmů se většinou zapojuje celá rodina. Už od rána se peče vánoční šunka, vaří řepa na salát a připravují se vepřová žebra či rybí pokrm zvaný Janssonovo pokušení. Z kuchyně voní svařák a čerstvé perníčky. Před třetí hodinou přijíždí zbytek rodiny a všichni se společně díváme na film s Kačerem Donaldem, který je ve Švédsku na Vánoce asi tak populární jako u nás Tři oříšky pro Popelku.

 
Autorka Švédské kuchařky
Dominika Wittenberg Gašparová
 
Když už všem pořádně kručí v břiše, je čas se pustit do jídla. Ale pozor, i švédské stoly mají svůj řád. Správně by se člověk měl k vánočnímu stolu vrátit sedmkrát, přičemž v prvním kole nabírá na talíř nakládané sledě různých příchutí (inlagd sill) a ty zapíjí šnapsem. Ve druhém kole přijdou na řadu studené rybí pokrmy jako třeba gravlax, zatímco třetí runda je zasvěcena teplým rybím specialitám, jako je Janssonovo pokušení (Janssons frestelse) nebo grilovaný losos. Ve čtvrtém kole bychom si měli na talíř naložit vánoční šunku (julskinka), různé klobásy, tlačenky a paštiky. V pátém kole následují teplá jídla: masové kuličky (köttbullar) nebo pečená žebírka (revbensspjäll), zatímco šesté je vyhrazeno sýrům. Nakonec dojde na kávu a tradiční dezerty, jako je rýže à la Malta (ris à la Malta) a vánoční cukroví.

Sváteční jídlo se zapíjí vánočním pivem, které pivovary vaří speciálně pro tuto příležitost, nebo nealkoholickým nápojem julmust.

Vzhledem k tomu, že i firemní a jiné vánoční večírky obvykle probíhají formou svátečních švédských stolů, nezřídka se stane, že už má člověk s příchodem Štědrého večera slavnostního jídla po krk. To se však konzumuje ještě několik následujících dní a možná proto je 25. prosinec dnem, kdy se v zemi objednává druhé největší množství pizzy v roce, hned po 1. lednu. Já osobně si ale umím představit i horší úděl, než každý den snídat lososa.

Na první a druhý svátek vánoční obvykle zajedeme navštívit vzdálenější rodinu a hodování pokračuje i tam. Vánoce definitivně končí na svatého Knuta 13. ledna, kdy se lidé začínají kromě nadbytečných kil zbavovat i vánoční výzdoby a stromku.

V málo úrodném Švédsku byly Vánoce v minulosti často jedinou příležitostí, kdy se i chudí lidé mohli dosyta najíst. Na svatou Lucii se obvykle poráželo prase, připravovaly klobásy, paštiky a tlačenky, nasolila se šunka a odložila na později.

Jedním z nejstarších pokrmů na vánoční tabuli je louhovaná ryba (lutfisk). Sušená a nasolená bílá ryba se nakládá na několik dnů do louhu, poté se voda vymění a před konzumací se maso uvaří. Výsledný pokrm tak získá specifickou želatinovou konzistenci. Dnes však na Vánoce připravuje lutfisk málokdo. Podobně historický je pokrm zvaný dopp i grytan. Jsou to kusy ztvrdlého chleba namáčeného do výpečků z vánoční šunky. K oběma jídlům mají Švédové ambivalentní vztah a podle některých etnologů jim už proto pomalu zvoní hrana.

JANSSONOVO POKUŠENÍ (JANSSONS FRESTELSE)

Jedno z nejzbožňovanějších švédských jídel bylo v minulosti podáváno hostům pozdě večer před dlouhou cestou domů. Tvrdí se, že bylo pojmenováno po operním zpěvákovi Pelle Janzonovi, který své hosty rád zval na soukromé večeře. Jinde se uvádí, že název pochází od stejnojmenného filmu, který zaujal jistou stockholmskou dámu a recept proto nazvala právě po něm.
 
4 porce

Ingredience
2 velké cibule, nakrájené na tenké kroužky
1 kg brambor varného typu B, nakrájených na 0,5 cm silné plátky
150 g šprotů ve vlastní šťávě
400 ml 12% smetany
2 lžíce strouhanky
máslo na vymazání mísy
sůl
pepř
Příprava
1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Do vymazané zapékací mísy vrstvíme brambory, cibuli a šproty tak, aby vrchní vrstvu tvořily brambory.
3. Každou vrstvu jemně osolíme a opepříme.
4. Směs zalijeme smetanou.
5. Vše posypeme strouhankou a pečeme v předehřáté troubě asi 1,5 až 2 hodiny, dokud nejsou brambory měkké a zlatavě hnědé.
 
Můj tip: Variantě s mletým hovězím masem místo šprotů se říká Karlssonovo pokušení a vegetariánské variantě bez ryb zase pokušení Hanssonovo.

ZVĚŘINOVÉ MASOVÉ KULIČKY (KÖTTBULLAR PÅ VILT)

Myslíte, že není nic švédštějšího než masové kuličky? Jak se to vezme. To, co považujeme za švédské národní jídlo, pochází z Osmanské říše a na Sever se dostalo až v 18. století po návratu krále Karla XII. z vojenského tažení po Evropě. Velmi rychle tam však zdomácněly. V nejsevernějších oblastech Švédska jsou velmi oblíbené masové kuličky z losího masa, připravit je ale můžeme i z mletého hovězího, vepřového, jehněčího nebo zvěřiny.
 
4 porce

Ingredience
500 g mletého masa (losího, nebo směs hovězího a vepřového)
100 g strouhanky
100 ml polotučného mléka
100 ml 12% smetany
1 vejce
máslo na smažení
1 cibule nakrájená najemno
sůl
bílý pepř
brusinkový džem
bramborový salát nebo uvařené brambory jako příloha
Příprava
1. Ve velké míse smícháme strouhanku, mléko a smetanu. Necháme 5 minut odstát.
2.
Přidáme mleté maso, vejce, sůl a pepř podle chuti.
3. Cibuli osmažíme doměkka na 1 lžíci másla.
4. Přidáme ji do masové směsi a vypracujeme kompaktní hmotu.
5. Rukama průběžně namáčenýma do vody formujeme kuličky o velikosti pingpongového míčku.
6. Smažíme na zbylém másle asi 10 minut za občasného promíchání, dokud kuličky nezezlátnou.
7.
Podáváme s brusinkovým džemem a bramborovým salátem nebo vařenými bramborami.
 
Můj tip: Vaříte-li pro větší počet osob nebo chcete-li mít jídlo zdravější, můžete kuličky za občasného promíchání upéct v troubě.

GRILOVANÝ LOSOS S CITRONOVOU KŮROU A KAVIÁROVÝM DIPEM (GRILLAD LAX MED CITRONSKAL OCH ROMSÅS)

Na kaviárový dip se používají jikry ze síha malého. Síh je lososovitý druh ryby vyskytující se
v Botnickém zálivu kolem městečka Kalix. Jeho kaviár se vyznačuje oranžovou barvou a jemnou
chutí, díky níž se řadí mezi místní delikatesy. I proto se často ocitá na menu královské galavečeře
při příležitosti předávání Nobelových cen.

4 porce
 
Ingredience:
4 filé lososa, s kůží nebo bez
1 lžíce olivového oleje
kůra z 1 citronu
800 g brambor varného typu B
2–3 lžíce kvalitního oleje
bílý pepř
sůl

Na dip:
strouhaná kůra z 1 citronu
200 ml 12% zakysané smetany
40 g kaviáru
1 červená cibule, nadrobno nasekaná
2 lžíce nasekaného kopru nebo petržele
šťáva z ½ citronu
sůl
pepř


Příprava
1. Filety umyjeme a osušíme. Smícháme olivový olej, sůl, pepř a citronovou kůru a lososa touto směsí potřeme – mašlovačkou nebo ještě lépe rukama.
2. Maso grilujeme v troubě při 200 °C nebo na grilu 10 až 15 minut, dokud není světle růžové. Po 10 minutách ho zkontrolujeme, a pokud je hotové, odložíme. Troubu necháme zapnutou.
3.
Mezitím v misce metličkou umícháme suroviny na dip.
4. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, přesuneme na vymaštěný pekáč a rozmačkáme vidličkou. Polijeme olejem, osolíme mořskou solí a 5 minut pečeme v předehřáté troubě.
5. Rybu podáváme s dipem a bramborami.

Můj tip: Maso lososa je po ugrilování světle růžové a lehce se odděluje.

15.12.2017 | redakce Bydlení.cz
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444