„Bábovku peču i v průběhu roku, ale v lednu na Tři krále přidávám do těsta, po 10 minutách pečení, umytou minci. Je to náš rodinný zvyk od dob, kdy byly holky malé," představuje recept na tříkrálovou bábovku autorka receptu Monika Kindlová.
Ingredience 4 vejce ¾ hrnku oleje ½ hrnku mléka pár lžic rumu citronová kůra z ⅓ citronu (chemicky neošetřeného) velká špetka soli 1 necelý hrnek krupicového cukru 2 hrnky polohrubé mouky 2 vrchovaté lžičky vinného kamene (nebo prášku do pečiva bez fosfátů) 3–4 lžíce holandského kakaa máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy čokoláda a kokos na dozdobení umytá mince |
Příprava Vejce, olej, mléko, rum a citronovou kůru metlou vyšlehám ve velké míse. V jiné míse promíchám suché přísady, které pak vmíchám do mokré směsi. Polovinu těsta naliju do bábovkové formy, kterou jsem vymazala máslem a vysypala moukou. Do zbylé poloviny těsta přidám kakao, promíchám a vliju na světlou vrstvu. Peču v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut. Špejlí si ověřím, že je těsto propečené, a nechám vychladnout. Hotovou bábovku nakonec přeliju rozpuštěnou čokoládou a posypu mletým kokosem nebo plátky madlí. To proto, aby mince nebyla tak snadno k nalezení. |
Recept na tříkrálovou bábovku pochází z knihy Naše domácí – recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové, kde najdete téměř 120 receptů, návodů a milých životních rad pro každodenní život i slavnostní okamžiky. Všechny fotografie jsou zachyceny u autorky doma a vyzařuje z nich díky tomu skutečná domácí pohoda a klid.
Kniha je k dostání na www.smartpress.cz.