Tříkrálová bábovka. Kdo najde minci?

Ve svátek Tří králů se v mnoha zemích pečou takzvané tříkrálové koláče, které v sobě ukrývají figurku krále nebo zapečenou minci pro štěstí. Zpestřete si s dětmi konec vánoční doby a vyzkoušejte recept na tříkrálovou bábovku. Kdo ve svém kousku objeví minci pro štěstí?


„Bábovku peču i v průběhu roku, ale v lednu na Tři krále přidávám do těsta, po 10 minutách pečení, umytou minci. Je to náš rodinný zvyk od dob, kdy byly holky malé,"
představuje recept na tříkrálovou bábovku autorka receptu Monika Kindlová.

Ingredience
4 vejce
¾ hrnku oleje
½ hrnku mléka
pár lžic rumu
citronová kůra z ⅓ citronu (chemicky neošetřeného)
velká špetka soli
1 necelý hrnek krupicového cukru
2 hrnky polohrubé mouky
2 vrchovaté lžičky vinného kamene (nebo prášku do pečiva bez fosfátů)
3–4 lžíce holandského kakaa
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
čokoláda a kokos na dozdobení
umytá mince


Příprava
Vejce, olej, mléko, rum a citronovou kůru metlou vyšlehám ve velké míse. V jiné míse promíchám suché přísady, které pak vmíchám do mokré směsi. Polovinu těsta naliju do bábovkové formy, kterou jsem vymazala máslem a vysypala moukou. Do zbylé poloviny těsta přidám kakao, promíchám a vliju na světlou vrstvu. Peču v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut.

Špejlí si ověřím, že je těsto propečené, a nechám vychladnout. Hotovou bábovku nakonec přeliju rozpuštěnou čokoládou a posypu mletým kokosem nebo plátky madlí. To proto, aby mince nebyla tak snadno k nalezení.




Recept na tříkrálovou bábovku pochází z knihy Naše domácí – recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové, kde najdete téměř 120 receptů, návodů a milých životních rad pro každodenní život i slavnostní okamžiky. Všechny fotografie jsou zachyceny u autorky doma a vyzařuje z nich díky tomu skutečná domácí pohoda a klid.
 
V kuchařce plné domácích dobrot najdete nejen osvědčené rodinné recepty od Moniky z kopečku, ale i inspiraci, jak s lehkostí vytvářet radost ze společného jídla a domácí útulno.
 
Užitečná knížka vyřeší každodenní problém co k večeři, poradí, co připravit na rodinnou oslavu či posezení s přáteli, pokud se vám přejedly jednohubky a chlebíčky, jak si osladit každý měsíc sezónními recepty, a nabídne i pravé domácí dobroty – od sýrů, přes marmelády až po už téměř legendární těsto na pizzu.

Kniha je k dostání na www.smartpress.cz.
05.01.2024 | redakce Bydlení.cz
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444