Chleba ve vajíčku
vegetariánské
15 minut
Ingredience 2 vejce sůl čerstvě namletý pepř 3 krajíce chleba 3 lžíce slunečnicového oleje Na ozdobu: malá rajčátka kyselou okurku lahůdkovou nebo normální cibulku plnotučnou hořčici |
Postup Vejce vyklepni do misky a rozšlehej vidličkou tak, aby se spojil bílek se žloutkem. Osol a opepři podle chuti. Krajíc chleba namoč do vajíčka a vidličkou promačkej, aby se vejce nasáklo do střídky. Otoč ho a to samé opakuj z druhé strany. Tak to udělej i s dalšími krajíci. Rozpal si v pánvi trochu oleje. Vlož na ni krajíce chleba a smaž je z každé strany asi 1–2 minuty. Dozlatova osmažené chleby polož na ubrousek, aby se odsál přebytečný olej. Rajčátka si omyj a nakrájej na menší kousky, okurku pokrájej na kolečka a cibuli oloupej a také nakrájej na malé kousky. Nakonec chléb potři jemnou vrstvou hořčice a nazdob zeleninou. |
Rada pro tebe: Když vyměníš obyčejný chléb za toustový, do vajíčka přimícháš ještě nějaký strouhaný sýr, nejlépe parmezán, hned vznikne luxusnější varianta. Tu už ale podávej samotnou, jen s rajčaty.
A jak snídáte vy?
Zúčastněte se velké soutěže "Moje snídaně" a pošlete nám fotografii. Pro soutěžní fotografie můžete hlasovat ZDE do 16. 3. 2020.
V soutěži Moje snídaně můžete vyhrát právě Kuchařku pro teenagery od Julie Kučerovské.
Banánové lívanečky
vegetariánské
20 minut
Ingredience 1 přezrálý banán 1 vejce 2 lžíce mléka 4 lžíce hladké mouky 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva 2 lžičky moučkového cukru 4 lžíce rostlinného oleje na smažení Na ozdobu: čerstvé ovoce podle chuti (jahody, maliny, ostružiny, borůvky…) marmeládu (jahodovou, rybízovou, malinovou…) č okoládovou pomazánku zakysanou smetanu javorový sirup skořicový cukr |
Postup Banán oloupej a v misce rozmačkej vidličkou na kaši. Přidej k němu vejce a mléko a metlou směs rozšlehej. V jiné misce smíchej mouku, prášek do pečiva a cukr. Do tekuté směsi přidej sypkou směs a opět metlou prošlehej, aby se spojily. Rozpal pánev s trochou oleje. Pak na ni nalij lžíci těsta a vytvaruj do tvaru kolečka. Nech 1–2 minuty smažit, otoč na druhou stranu a opakuj. Že je lívanec hotový, poznáš tak, že změní barvu dozlatova a půjde lehce otočit. Nakonec lívance přendej na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný olej. Nejlepší jsou se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem nebo s marmeládou a javorovým sirupem. Rada pro tebe: Pokud chceš mít těsto zajímavější, přidej do něj lžíci kakaa nebo skořice. |
Recepty pochází z Kuchařky pro teenagery, Julie Kučerovská, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz