Tip na víkendovou snídani od Julie Kučerovské

„Určitě to znáš: rána ve všední den bývají plná stresu, pospíchá se do školy a do práce, takže se někdy nestíháš ani pořádně nasnídat. Já osobně si dám ráno maximálně smoothie, někdy müsli s mlékem nebo jogurt. Často nestíhám ani to, ale vím, jak jsou snídaně důležité, takže se je přece jen snažím do rozvrhu pravidelně vmáčknout," píše autorka Kuchařky pro teenagery Julie Kučerovská.

„O to víc miluju víkendové snídaně. Můžu vstávat bez spěchu, udělat v klidu hodně jídla a snídat s mámou a bratrem u jednoho stolu. Nemusím nikam pospíchat, naopak, všechno si vychutnám. Protože dobrá snídaně znamená dobrý den.
 
Na velké rodinné snídaně jsem zvyklá už odmala, kdy jsme jezdili za babičkou a dědou. Pamatuju si, jak každé ráno chodili pro čerstvé rohlíky a na stole toho leželo tolik, že si každý mohl vybrat a pochutnat si podle svého. Myslím, že právě tohle mě donutilo vstávat o víkendu brzo: snídaně byla vždycky hned pryč, takže jsem se bála, abych měla z čeho vybírat!" uvádí svůj recept Julie Kučerovská.
 

Chleba ve vajíčku

3 porce
vegetariánské
15 minut
 
Pokud máš doma obyčejný starší, už trochu tvrdší chleba, zkus tenhle recept. Použít můžeš samozřejmě i čerstvý. Tohle jídlo jsem měla v oblibě už jako malá, nepředstavuj si totiž nějaký obyčejný chléb „co dům dal“, ale výbornou, vláčnou a chutnou snídani, co tě zasytí na celé dopoledne.
Ingredience
2 vejce
sůl
čerstvě namletý pepř
3 krajíce chleba
3 lžíce slunečnicového oleje

Na ozdobu:
malá rajčátka
kyselou okurku
lahůdkovou nebo normální cibulku
plnotučnou hořčici
Postup
Vejce vyklepni do misky a rozšlehej vidličkou tak, aby se spojil bílek se žloutkem. Osol a opepři podle chuti.

Krajíc chleba namoč do vajíčka a vidličkou promačkej, aby se vejce nasáklo do střídky. Otoč ho a to samé opakuj z druhé strany. Tak to udělej i s dalšími krajíci.

Rozpal si v pánvi trochu oleje. Vlož na ni krajíce chleba a smaž je z každé strany asi 1–2 minuty. Dozlatova osmažené chleby polož na ubrousek, aby se odsál přebytečný olej.

Rajčátka si omyj a nakrájej na menší kousky, okurku pokrájej na kolečka a cibuli oloupej a také nakrájej na malé kousky. Nakonec chléb potři jemnou vrstvou hořčice a nazdob zeleninou.  
TIP: Lahůdková nebo taky jarní cibulka je mladá cibule, která je sklizena ještě v době, kdy má zelené výhonky. Obsahuje vitamíny B, C a E, vápník i železo a má také protirakovinné účinky.

Rada pro tebe: Když vyměníš obyčejný chléb za toustový, do vajíčka přimícháš ještě nějaký strouhaný sýr, nejlépe parmezán, hned vznikne luxusnější varianta. Tu už ale podávej samotnou, jen s rajčaty.

bydlinekA jak snídáte vy? 
Zúčastněte se velké soutěže "Moje snídaně" a pošlete nám fotografii. Pro soutěžní fotografie můžete hlasovat ZDE do 16. 3. 2020. 

V soutěži Moje snídaně můžete vyhrát právě Kuchařku pro teenagery od Julie Kučerovské.

 

Banánové lívanečky

6 lívanečků
vegetariánské
20 minut
 
Tyhle lívanečky jsou ještě lepší než ty klasické. Jsou velmi vláčné, nepotřebují kynout a hlavně se dají připravit vážně rychle. Navíc při jejich přípravě využiješ starší banán, který by se jinak musel vyhodit. V tomto případě platí, že čím starší je použitý banán, tím lepší těsto.

Ingredience
1 přezrálý banán
1 vejce
2 lžíce mléka
4 lžíce hladké mouky
1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
2 lžičky moučkového cukru
4 lžíce rostlinného oleje na smažení

Na ozdobu:
čerstvé ovoce podle chuti (jahody, maliny, ostružiny, borůvky…)
marmeládu (jahodovou, rybízovou, malinovou…) č
okoládovou pomazánku
zakysanou smetanu
javorový sirup
skořicový cukr 
Postup
Banán oloupej a v misce rozmačkej vidličkou na kaši. Přidej k němu vejce a mléko a metlou směs rozšlehej.

V jiné misce smíchej mouku, prášek do pečiva a cukr. Do tekuté směsi přidej sypkou směs a opět metlou prošlehej, aby se spojily.

Rozpal pánev s trochou oleje. Pak na ni nalij lžíci těsta a vytvaruj do tvaru kolečka. Nech 1–2 minuty smažit, otoč na druhou stranu a opakuj.

Že je lívanec hotový, poznáš tak, že změní barvu dozlatova a půjde lehce otočit. Nakonec lívance přendej na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný olej.

Nejlepší jsou se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem nebo s marmeládou a javorovým sirupem.

Rada pro tebe: Pokud chceš mít těsto zajímavější, přidej do něj lžíci kakaa nebo skořice.

Recepty pochází z Kuchařky pro teenagery, Julie Kučerovská, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
21.02.2020 | redakce Bydlení.cz
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444