Třpytivé světy křišťálu

Swarovski Kristallwelten ve Wattens

Atraktivní podívaná, slavnost smyslů, jedinečné spektákulum odkazující k tradici velkých světových výstav, tvůrčí čin oslavující současné umění, deklarace marnivosti současného světa i demonstrace úspěchu - tím vším je výstavní projekt Swarovski Kristallwelten ve Wattens, který od poloviny 90. let navštívily miliony diváků.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
V podzemních prostorách pozemku světoznámé továrny Swarovski v tyrolském městě Wattens vznikl pod vedením rakouského multimediálního tvůrce André Hellera koncepčně propojený soubor instalací na téma sklo a křišťál. Magičnost tohoto materiálu byla pro tým zúčastněných umělců hlavní inspirací. Jednotlivé instalace vytvářejí společně atmosféru tajemství, pohádkovosti i tvůrčí nespoutanosti. Kaleidoskop třpytu, barev, tvarů zvuků i vůní, útočí na všechny smysly a osloví snad každého - od obdivovatelů moderního umění a designu, přes znalce módních trendů až po vyznavače světoznámou značkou posvěceného kýče.

Návštěvník, naladěn procházkou v manýristicky pojaté zahradě střežené zeleným obrem s křišťálovýma očima, prochází pak podzemím kolem 11 m vysoké a 42 m dlouhé křišťálové zdi postupně třemi podlažími. Zde jsou na ploše 2 000 m2 rafinovaně propojené instalace, v nichž vzhledem k povaze křišťálu jako ústředního materiálu hraje podstatnou roli světlo a tma. Vstupní síň oslní svými nej ... Najdeme tu díla Salvadora Dalího, Johna Brekkeho nebo Keitha Haringa, uprostřed místnosti pak největší broušený křišťál na světě. Následují jednotlivé křišťálové světy, které v vytvořili např. britský hudebník Brian Eno ve svém tajemném chrámu - kupoli z fazetových stěn - nebo ve své krystalem polapené hudbě, scénografka Susanne Schmögner v bizarní kolekci divadelních výjevů, americký sklářský výtvarník Paul Seide v originální křišťálové kaligrafii věnované básíku Georgu Traklovi, Jim Whiting v mechanické módní přehlídce a další.

 

Součástí Křišťálových světů je i Galerie, která se pyšní díly osobností jako jsou Marc Chagall, Gustav Klimt, Joan Miró či Andy Warhole.

Ze světa umění pak postupně přejdete do světa módy a byznysu. Na konci prohlídky vás čeká ukázka jedinečného moderního interiéru prodejny, kde si můžete zakoupit nejrůznější výrobky značky Swarovski, včetně bižuterie.

Projekt, jehož se divák stává účastníkem, je promyšlenou ukázkou moderního výstavnictví. Vznikl v roce 1995 na oslavu 100. výročí podniku Swarovski. Firmu založil ve Wattens poblíž Innsbrucku se svými dvěma švagry v roce 1895 Daniel Swarovski, rodák z Jiřetína (Georgenthalu) u Jablonce nad Nisou. Z Jiřetína pocházela také Danielova znalost řemesla, rodina zde vlastnila malou továrnu na zpracování křišťálu, v níž od mládí pracoval. Do Wattens přišel již se svým novým vynálezem - elektrikou poháněným strojem na řezání křišťálu. Městečko pod Alpami si nevybral náhodou, ale pro možnost využít zdejší vodní zdroje k výrobě elektřiny. Svůj úspěch tak značka odvíjí od vynalézavosti a odvahy svých zakladatelů experimentovat s materiály, průbojnosti i potřeby zkoušet nové věci. Když za 2. světové války ztratil svět zájem o korálky, flitry i speciání blyštivou tkaninu, která rovněž patřila do portfolia vynálezů firmy, přežila firma díky tomu, že se už v polovině 30. let začal Danielův nejstarší syn Wilhelm věnovat výrobě optických přístrojů. Dnes je Swarovski významným pojmem ve světě módy a interiérového designu, vyrábí šperky a bižuterii, speciální tkaniny, oděvní a interiérové doplňky, především svítidla, spolupracuje se špičkovými designéry.

 

S prezentací prostřednictvím výstav má firma zkušenosti a Křišťálové světy jsou jistým vyvrcholením, které naplňuje záměr prezentovat se spojením se světem současného umění a vytvořit místo, z něhož novodobí poutníci s fotoaparáty, k nimž jsme se tu přidali, odcházejí plni úžasu i pobavení.

Fotografie: autorka

06.08.2008 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444