Spolehlivý pomocník i designový prvek
Jakému sporáku dáte přednost?
Zděné sporáky se většinou stavěly ke stěně, ale kachlová kamna od dnešních kamnářů často najdeme i v prostoru místnosti. Nemáme-li v kuchyni nebo ve světnici dost místa pro zděná kamna, zvolíme takzvaný přenosný kachlový kuchyňský sporák na nohách. Ten zabere menší podlahovou plochu a také jeho pořízení nás vyjde levněji.
Jestli se nám do interiéru nehodí kachle, vyhledáme v nabídce trhu sporák z litiny nebo z ocelových dílů a litiny. Tyto typy vykazují velice ekonomický provoz a rovněž dobře drží teplo díky šamotovým tvarovkám v topeništi. Některé modely mají smaltovaný plášť nebo kachle na boku.
Dobrá rada
Prostor pod troubou pravidelně čistěte, a to vždy, když je sporák studený. Pokud tento prostor není pravidelně kontrolován a čištěn, může dojít ke vznícení nečistot a popele. V pečící troubě pak vznikne vysoká teplota, která může poškodit smalt a teploměr, jsou-li jimi kamna vybavena.
Propojení tradičního s moderním
Na trhu najdeme také kamna s dvojím roštem v topeništi. Ten umožňuje v teplých dnech topit na horním roštu, takže plameny jsou blíž k plátům plotny, které se rychle rozpálí, ale kamna se jen mírně zahřejí. Tím dochází i k úsporám paliva. Když přijdou chladné dny, topíme na spodním roštu a rozpálíme celá kamna.
Mění se také design a funkce dvířek a čelních ploch těchto sporáků. Plotny se vyrábějí z litiny nebo z kotlářského plechu, dvířka jsou někdy prosklená, kamna jsou vybavena přisáváním (kolem dvířek a přisáváním v zadní části topeniště proudí do spalovacího prostoru nejen primární, ale i sekundární a dokonce i terciální vzduch), takže účinnost provozu kamen tak stoupá až na 90 %. Některé modely jsou vybaveny teploměrem, podle něhož můžeme regulovat množství paliva a přívod vzduchu pro vaření či pečení.
Primární, sekundární a terciální vzduch. Vyznáte se v těchto pojmech?
Topení dřevem obnáší primární a sekundární spalování. Primární spalování probíhá přímo ve žhavém ohništi. Primární vzduch je přiveden pod rošt a slouží k rozhoření, to znamená, že se používá při zatápění a přikládání. Při topení kusovým dřevem je primární vzduch za provozu uzavřen.
Sekundární vzduch slouží k regulaci výkonu. Přivádíme ho k horkým kouřovým plynům v oblasti horních plynových plamenů. Před vstupem do ohniště je předehříván ve vnějším plášti topidla (obvykle vzdušný kanál vede ze sekundární vzduchové klapky).
Další modely kamen mají do ohniště přiveden ještě třetí – tzv. terciální vzduch. Slouží k "dvojímu spalování“, což je spalovací proces, který zužitkuje zbytkové hořlavé plyny ze spalování dřeva. Ty by za jiných okolností odešly nevyužity se zplodinami komínem.