Sporák na dřevo se hodí i do moderního interiéru

Kuchyňský sporák na dřevo si nejčastěji představíme v interiéru pěkné chaty nebo chalupy. Sporák na tuhá paliva se však stále častěji objevuje i v našich domácnostech. Vaření a pečení ve sporáku na dřevo je záležitost více než příjemná. A posezení u kamen, ze kterých sálá teplo a praská v nich dřevo, je navíc pohodovým zážitkem.

Spolehlivý pomocník i designový prvek

Sporák na tuhá paliva jsou vlastně taková krbová kamna, která zajistí teplo domova. Výrobci sporáků hledají další cesty k úsporám, a proto vyvinuli sporáky s teplovodním výměníkem, které zajistí rozvod tepla do všech místností v domě i pro ohřev teplé vody do sprchy v koupelně. Co však sporáky od krbových kamen odlišuje, je možnost vařit na nich.  
 
Zatopte ve sporáku a již po chvíli začne plotnou proudit do místnosti příjemné teplo. Když se tály rozpálí, můžeme přímo nad topeništěm vařit, ohřívat vodu a podle potřeby nádoby přesouvat na chladnější místa. I poté, co přestaneme přikládat, mají kamna velkou setrvačnost a ještě dlouho hřejí.
 
TIP: Jak docílit perfektně připravených pokrmů? Naučte se novému sporáku rozumět. Již po několika zatopeních zjistíte, na kterých místech plotny se dá skvěle smažit a vařit, či kde je možné jídla ohřívat. 
 

Jakému sporáku dáte přednost?

Do chalupy si můžeme pořídit velký zděný kachlový sporák nebo pec s litinovou plotnou na vaření, kamnovcem pro ohřívání vody a s troubou na pečení, jaké používali naši předci. Modernější verze těchto kamen již byly opatřeny i vyjímatelnými kruhovými plotýnkami, které umožňovaly připravovat pokrm přímo nad plamenem. Tento vynález se u sporáků používá dodnes a vyjímatelné části se obvykle říká skruž.

Zděné sporáky se většinou stavěly ke stěně, ale kachlová kamna od dnešních kamnářů často najdeme i v prostoru místnosti. Nemáme-li v kuchyni nebo ve světnici dost místa pro zděná kamna, zvolíme takzvaný přenosný kachlový kuchyňský sporák na nohách. Ten zabere menší podlahovou plochu a také jeho pořízení nás vyjde levněji.

Jestli se nám do interiéru nehodí kachle, vyhledáme v nabídce trhu sporák z litiny nebo z ocelových dílů a litiny. Tyto typy vykazují velice ekonomický provoz a rovněž dobře drží teplo díky šamotovým tvarovkám v topeništi. Některé modely mají smaltovaný plášť nebo kachle na boku.

bydlinek Dobrá rada
Prostor pod troubou pravidelně čistěte, a to vždy, když je sporák studený. Pokud tento prostor není pravidelně kontrolován a čištěn, může dojít ke vznícení nečistot a popele. V pečící troubě pak vznikne vysoká teplota, která může poškodit smalt a teploměr, jsou-li jimi kamna vybavena.


 

Propojení tradičního s moderním

Sporáky jsou designovým kouskem, který obohatí vaši domácnost. Jsou k dostání v různých designech i velikostech, aby se hodili do rustikálního interiéru, na chalupu, ale i do moderní novostavby ve skandinávském stylu. Některé sporáky mohou být bez problémů integrovány do každé kuchyně. Díky jejich individuálnímu výškovému nastavení je lze optimálně zabudovat do stávající kuchyňské linky. Existují modely, které disponují integrovanou ochranou před ohněm, díky níž mohou být zabudovány do stávající kuchyňské linky bez meziprostoru a spojovacích lišt. U dalších typů musí být minimální odstup zhruba 5,5 cm, jiné výrobky musí mít odstup více než 10 cm.



Na trhu najdeme také kamna s dvojím roštem v topeništi. Ten umožňuje v teplých dnech topit na horním roštu, takže plameny jsou blíž k plátům plotny, které se rychle rozpálí, ale kamna se jen mírně zahřejí. Tím dochází i k úsporám paliva. Když přijdou chladné dny, topíme na spodním roštu a rozpálíme celá kamna.

Mění se také design a funkce dvířek a čelních ploch těchto sporáků. Plotny se vyrábějí z litiny nebo z kotlářského plechu, dvířka jsou někdy prosklená, kamna jsou vybavena přisáváním (kolem dvířek a přisáváním v zadní části topeniště proudí do spalovacího prostoru nejen primární, ale i sekundární a dokonce i terciální vzduch), takže účinnost provozu kamen tak stoupá až na 90 %. Některé modely jsou vybaveny teploměrem, podle něhož můžeme regulovat množství paliva a přívod vzduchu pro vaření či pečení.

bydlinek Primární, sekundární a terciální vzduch. Vyznáte se v těchto pojmech?
Topení dřevem obnáší primární a sekundární spalování. Primární spalování probíhá přímo ve žhavém ohništi. Primární vzduch je přiveden pod rošt a slouží k rozhoření, to znamená, že se používá při zatápění a přikládání. Při topení kusovým dřevem je primární vzduch za provozu uzavřen.

Sekundární vzduch slouží k regulaci výkonu. Přivádíme ho k horkým kouřovým plynům v oblasti horních plynových plamenů. Před vstupem do ohniště je předehříván ve vnějším plášti topidla (obvykle vzdušný kanál vede ze sekundární vzduchové klapky).

Další modely kamen mají do ohniště přiveden ještě třetí – tzv. terciální vzduch. Slouží k "dvojímu spalování“, což je spalovací proces, který zužitkuje zbytkové hořlavé plyny ze spalování dřeva. Ty by za jiných okolností odešly nevyužity se zplodinami komínem.


17.04.2024 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • KVS EKODIVIZE a.s.

    Domácí spotřebiče na pevná paliva - sporáky, kamna a kotle vyrábíme v závodě ve Dvorcích, který má již více než stoletou historii a dnes patří společnosti KVS EKODIVIZE a.s. Tento sortiment vyrábíme v současné době v osmi typových řadách a dodáváme pod značkou KVS MORAVIA do velkoobchodních a maloobchodních sítí v celé České republice. Tyto spotřebiče pracují na principu spalování pevných paliv: dřeva a v současné době taky ekologického paliva - dřevěných briket. Všechny spotřebiče získaly certifikát, podle kterého splňují požadavky na EKODESIGN lokálních topidel na pevná paliva (2015/1185), který je v Česku povinný již od roku 2020, a bude je možné provozovat i po roce 2022.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444