Soutěž o 4 Nemravně dobré kuchařky
Odpovězte na jednoduchou otázku, kterou najdete na konci článku, a zapojte se do soutěže, ve které 4 z vás získají kuchařku od Pepy Nemravy. Nápovědu můžete vyhledat na našem portálu BYDLENI.CZ. Soutěž trvá do 6. července 2025.
Na 240 stranách naleznete 124 receptů doprovázených fotkou a rozdělených do 5 kategorií:
- Polévky
- Omáčky
- Z pekáče
- Z pánve
- Pomazánky a chuťovky
„Nemravně dobrá kuchařka je kuchařka, ve které nenajdete recepty na “kostky ve skluzu” ani prvoplánové “šup šup” recepty ze dvou surovin v mikrovlnce za 50 vteřin. Naopak, najdete zde recepty na nedělní oběd, svačinkové polévky, na večeře z pánve či pekáče, ale i na spousty pomazánek a chuťovek na různé oslavy a párty s přáteli. Kuchařka je určena pro ty, co chtějí vařit jednoduše z lokálních surovin, ale občas tomu chtějí věnovat i trochu času a nehledají v tom zbytečné složitosti. Prostě s kuchařkou uvaříte pro celou rodinu i pro přátele a návštěvy," říká Pepa Nemrava.
Většina receptů pochází z české a jihočeské kuchyně, ale naleznete zde i pár receptů zahraničních lehce šmrncnutých českou náturou anebo v Čechách zevšednělých. Téměř ve všech receptech jsou použity převážně suroviny, které koupíte v každém běžném obchodě s potravinami, a proto se není čeho bát. V kuchařce také naleznete 5 záložek s oblíbenými sladkými recepty autora.
Pomalu pečená hovězí žebra
Suroviny
- 1,2 kg hovězích žeber
- 1 větší cibule
- 5 PL sójové omáčky
- 2 PL rajčatového protlaku
- 4 stroužky česneku
- 4 PL rostlinného oleje
- 1 PL sádla
- 1 PL drceného kmínu
- 5 dcl červeného vína
- 2 ČL mleté papriky
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 8 kuliček celého pepře
- sůl
- pepř
Postup
Druhý den žebra opečeme na sádle ze všech stran, vyndáme a na výpeku orestujeme cibuli dozlatova. Když máme cibuli krásně zarestovanou, podlijeme ji vínem, přidáme kmín a necháme víno odvařit. Poté přisypeme mletou papriku a restujeme.
Podlijeme 3 dcl červeného vína, vrátíme žebra, dolijeme vodou do 2/3 žeber, přidáme v sítku na koření bobkový list, nové koření a celý pepř. Přiklopíme a pečeme 6 hodin na 100 °C. Pečená žebra přendáme do zapékací misky, přiklopíme třeba druhou menší miskou, zatěžkáme vodou a dáme na 12-24 hodin do lednice.
Omáčku také necháme v lednici vystydnout a následně z vrchu odstraníme přebytečný tuk. Omáčku zahřejeme, vyjmeme bobkový list, celý pepř, nové koření, zredukujeme na polovinu, rozmixujeme a přepasírujeme přes jemné síto. Žebra rozkrájíme na požadovanou velikost a vrátíme je prohřát zpět do omáčky.
Soutěž o 4 Nemravně dobré kuchařky
Odpovězte na jednoduchou otázku, kterou najdete na konci článku, a zapojte se do soutěže, ve které 4 z vás získají kuchařku od Pepy Nemravy. Nápovědu můžete vyhledat na našem portálu BYDLENI.CZ. Soutěž trvá do 6. července 2025. Výherci: M.Gávelová, S.Krutišová, J.Nádvorníková, Š.Vrbková