Medvědí česnek: Recepty a vliv na naše zdraví

Medvědí česnek je známá jarní bylina, kterou sbíráme zhruba na přelomu února a března, především pak v dubnu. Pokud jste se vydali na procházku do stinných lesů, možná jste v okolí lesních potůčků našli bohatou úrodu a přemýšlíte, co z medvědího česneku připravit.

Jak působí medvědí česnek na naše zdraví

Na naše zdraví má blahodárný vliv, protože snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Oceňujeme jeho antibiotické, detoxikační a dezinfekční účinky i vysoký obsah vitamínu C. Velmi často se užívá při jarní detoxikační kúře, protože pomáhá pročisťovat krev, ledviny a zlepšovat trávení. V neposlední řadě posiluje imunitu a léčí žaludeční i kožní problémy.
 

Medvědí česnek v kuchyni

Medvědí česnek vyniká velmi výraznou chutí a vůní, je však mnohem jemnější než klasický česnek. Díky jeho snadné přípravě vykouzlí chutné česnekové pokrmy i ten největší amatér v kuchyni. Stačí na čerstvý chléb s máslem natrhat listy medvědího česneku a pochoutka je na světě. Listy můžete také nasekat do pomazánek, ovonit jimi polévky nebo saláty, hodí se do těstovin, rizota a pro pozdější vaření si česnek uchovejte v podobě pesta. 

bydlinek POZOR na záměnu medvědího česneku s jedovatou konvalinkou nebo ocúnem. Rozeznat je můžete podle vůně. Listy medvědího česneku stačí promnout v ruce a měli byste ucítit výraznou vůni česneku.

 

Základní pesto z medvědího česneku

 
Ingredience
30 g listů medvědího česneku
1/2 lžičky soli
3 lžíce olivového oleje
menší sklenička (například od přesnídávky), předem vyvařená
Příprava
Do vyšší misky vložte nahrubo nasekaný medvědí česnek a sůl, zalijte 3 lžícemi olivového oleje a rozmixujte na jemno. Přendejte do vyvařené uzavíratelné menší skleničky a případně ještě zalijte trochou olivového oleje tak, aby vše bylo ponořeno. 

V lednici vám takové pesto vydrží až rok, postupně můžete odebírat část, kterou použijete do dalších receptů, například do bylinkového másla. 

Foto: Nakladatelství Smart Press

Recept na bylinkové máslo s medvědím česnekem

 
Ingredience
250 g změklého másla
mořská sůl (podle chuti)
1 hrnek nasekaného medvědího česneku
trocha nasekané zelené petrželky
Příprava
Do vyšší misky vložte nahrubo nasekaný medvědí česnek a sůl, zalijte 3 lžícemi olivového oleje a rozmixujte na jemno. Přendejte do vyvařené uzavíratelné menší skleničky a případně ještě zalijte trochou olivového oleje tak, aby vše bylo ponořeno. 

V lednici vám takové pesto vydrží až rok, postupně můžete odebírat část, kterou použijete do dalších receptů, například do bylinkového másla. 

Foto: www.mora.cz

bydlinek Vyzkoušejte také další recepty s medvědím česnekem:
Jednoduchá krémová polévka z medvědího česneku
Těstoviny se smetanou, sýrem a medvědím česnekem



Recepty pocházejí:
18.04.2024 | redakce Bydlení.cz
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444