Recepty na zabijačkové pochoutky podle Pepy Nemravy

Únor v mnoha krajích patří masopustnímu veselí a tradičním zabijačkám. Pokud si budete vlastní zabijačkové pochoutky připravovat i vy, vyzkoušejte osvědčené recepty na domácí tlačenku a sulc podle Pepy Nemravy.

Tlačenka


Ingredience:
2 kg uvařeného libového masa z vepřových kolen
1,2 kg vepřových kůží
1 vepřový jazyk
1 vepřové srdce
2 l vývaru z kůží
60 g soli
5 stroužků česneku
12 g mletého pepře
20 g majoránky
Příprava
Vepřová kolena jazyk a srdce uvaříme do měkka. Kolena obereme od kosti, zbavíme kůže (tu dáme do sulcu) a nakrájíme na kostičky. Srdce očistíme, jazyk oloupeme, dáme vychladnout a nakrájíme taky na kostičky. Vepřové kůže, taky uvaříme do měkka, nameleme ve strojku na maso a přidáme utřený česnek. Do vývaru z kůží si přidáme majoránku, mletý pepř, osolíme a důkladně rozmícháme. Vývar přilijeme k masu, vše důkladně promícháme, dáme do tlačenkových střev zavážeme a vaříme 90 minut volným varem. Necháme ztuhnout v chladu a podáváme s cibulí a octem.



Sulc

Ingredience:
2 vepřová kolena
3 vepřové nožičky
1 cibule
200 g mrkve
200 g celeru
4 bobkové listy
12 kuliček nového koření
20 kuliček celého pepře
1 dcl octa
2 špetky muškátového oříšku
sůl
pepř
Příprava
Kolena a nožičky si důkladně omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme 3 minuty, pak vodu slijeme a nalijeme maso znovu studenou vodou. Přidáme koření a vaříme zhruba 4 hodiny na mírném ohni, tak aby se maso rozpadalo. Po uvaření si maso vyndáme z vývaru, necháme zchladnout tak, aby se dalo obírat, a obereme od kostí.

Obrané maso si rozdělíme na tučné a libové. Tučné nameleme najemno a libové si nakrájíme na drobné kostičky. Oboje dáme do hrnce, přidáme 300 ml vývaru, osolíme, opepříme, zastrouhneme muškátovým oříškem a přivedeme k varu. Mrkev a celer si očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Ty dáme do hrnce, přidáme 200 ml vývaru, ocet, osolíme, opepříme, uvaříme do měkka a přidáme k masu. Nakonec přidáme najemno nakrájenou cibuli promícháme, nandáme do pekáčů nebo misek a necháme ztuhnout v lednici do druhého dne. 

 

Vyzkoušejte další recepty Pepy Nemravy:



O autorovi receptů: Pepa Nemrava

Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.

Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření. 


„Vaření není raketová věda. To, že někdo něco dělá jinak než ty, neznamená, že to dělá špatně."

Pepa Nemrava
02.02.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444