Tlačenka
Ingredience: 2 kg uvařeného libového masa z vepřových kolen 1,2 kg vepřových kůží 1 vepřový jazyk 1 vepřové srdce 2 l vývaru z kůží 60 g soli 5 stroužků česneku 12 g mletého pepře 20 g majoránky |
Příprava Vepřová kolena jazyk a srdce uvaříme do měkka. Kolena obereme od kosti, zbavíme kůže (tu dáme do sulcu) a nakrájíme na kostičky. Srdce očistíme, jazyk oloupeme, dáme vychladnout a nakrájíme taky na kostičky. Vepřové kůže, taky uvaříme do měkka, nameleme ve strojku na maso a přidáme utřený česnek. Do vývaru z kůží si přidáme majoránku, mletý pepř, osolíme a důkladně rozmícháme. Vývar přilijeme k masu, vše důkladně promícháme, dáme do tlačenkových střev zavážeme a vaříme 90 minut volným varem. Necháme ztuhnout v chladu a podáváme s cibulí a octem. |
Sulc
Ingredience: 2 vepřová kolena 3 vepřové nožičky 1 cibule 200 g mrkve 200 g celeru 4 bobkové listy 12 kuliček nového koření 20 kuliček celého pepře 1 dcl octa 2 špetky muškátového oříšku sůl pepř |
Příprava Kolena a nožičky si důkladně omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme 3 minuty, pak vodu slijeme a nalijeme maso znovu studenou vodou. Přidáme koření a vaříme zhruba 4 hodiny na mírném ohni, tak aby se maso rozpadalo. Po uvaření si maso vyndáme z vývaru, necháme zchladnout tak, aby se dalo obírat, a obereme od kostí. Obrané maso si rozdělíme na tučné a libové. Tučné nameleme najemno a libové si nakrájíme na drobné kostičky. Oboje dáme do hrnce, přidáme 300 ml vývaru, osolíme, opepříme, zastrouhneme muškátovým oříškem a přivedeme k varu. Mrkev a celer si očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Ty dáme do hrnce, přidáme 200 ml vývaru, ocet, osolíme, opepříme, uvaříme do měkka a přidáme k masu. Nakonec přidáme najemno nakrájenou cibuli promícháme, nandáme do pekáčů nebo misek a necháme ztuhnout v lednici do druhého dne. |
Vyzkoušejte další recepty Pepy Nemravy:
O autorovi receptů: Pepa Nemrava
Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření.