Ingredience 6 - 7 velkých rajčat, nebo konzerva loupaných rajčat palice česneku cibule olivový olej zeleninový vývar nebo voda sůl čerstvá bazalka zakysaná smetana parmezán |
Postup S výběrem rajčat si dejte záležet. Nejlepší jsou samozřejmě ta z vlastní zahrádky. Rajčata omyjeme, rozpůlíme a položíme slupkou dolů na plech. Přidáme neoloupané stroužky česneku, na silné plátky cibuli a celé zakápneme olejem. Dáme péct do trouby na 30 až 40 minut, ale kontrolujeme, aby se nic nepřipeklo. Česnek vyloupneme, z rajčat odstraníme slupku a vše vyklopíme do hrnce. |
Zalijeme předem připraveným zeleninovým vývarem (kdo si chce vychutnat chuť rajčat, postačí obyčejná voda) a ještě 5 až 10 minut povaříme. Přidáme čerstvé lístky bazalky a sůl. Rozmixujeme ponorným mixérem. Servírujeme s kapkou zakysané smetany, lístkem bazalky, nebo posypeme parmezánem. K polévce si připravte čerstvě opečenou celozrnnou bagetku nebo se můžete jako správný Ital pustit do pečení vlastní ciabatty.