Vanilkové rohlíčky
| Ingredience 110 g bezlepkové mouky Schär Mix C Patisserie 100 g pohankové mouky 1vanilkový cukr 50 g moučkového cukru špetka xanthanu 80 g vlašských ořechů mletých 1 vejce 150 g másla, změklého Na obalení: moučkový cukr vanilkový lusk |
Příprava Pokud si na to dokážete včas vzpomenout, připravte si alespoň týden před pečením vanilkový cukr z pravého lusku. Na 1 kg moučkového cukru potřebujete alespoň 2 vanilkové lusky. Rozřízněte je, semínka vyškrabte a zamíchejte do cukru. Uzavřete ve skleněné dóze. Den před pečením zpracujte ze všech surovin těsto na rohlíčky. Nejprve dejte do mísy nebo na vál všechny sypké suroviny, uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce a změklé máslo pokrájené na kostičky. Vypracujte vláčné těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte uležet do lednice. Z těsta vyválejte dlouhého hada a naporcujte ho na malé kousky, ze kterých vytvarujete zahnuté rohlíčky. V cukrárně vzhledem k objemu pečení používáme na rohlíčky vykrajovací formu a také to jde. Ale ty ručně vyválené jsou samozřejmě mnohem krásnější. |
Pečte v předehřáté troubě na 160 °C 8 minut do zrůžovění. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru s pravou vanilkou.
Můj tip: Doma peču rohlíčky pouze z pohankové mouky a jsou také výborné. Pokud se vám těsto lepí, nebo jsou rohlíčky příliš křehké, můžete přidat i trochu bramborového škrobu.
Vánočka
| Ingredience 220 ml mléka, teplého 50 g cukru krystal 20 g čerstvého droždí 375 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix ½ lžičky soli 65 g másla 2 žloutky 100 g rozinek namočených v rumu 100 g mandlí 1 vejce na potření |
Příprava Nejprve si z teplého mléka, lžíce cukru a droždí připravte kvásek. Nechte jej na teplém místě pod utěrkou vzejít. Do velké mísy prosejte mouku a přidejte všechny ostatní suroviny včetně vzešlého kvásku. Vypracujte vláčné těsto. Na teplém místě nechte pod utěrkou alespoň hodinu kynout. Po vykynutí rozdělte na 9 kusů, vyválejte dlouhé válečky. Nejspodnější patro vánočky bude ze čtyř, prostřední ze tří a navrch ze dvou válečků. Na krajích prameny dobře spojte, proti sesunutí celé vánočky na stranu můžete zajistit špejlemi: pár jich zapíchněte podél vrchního patra – vánočka se tím zpevní. |
Upletení vánočky ze čtyř pramenů je docela náročné. Pokud to jako já každý rok zapomenete, doporučuji se podívat na některé z mnoha videí na YouTube. Znovu nechte nakynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 45 minut na 160 °C. Zda je vánočka dostatečně propečená i uvnitř, zjistíte vpichem špejlí, pokud se vám ji podaří vytáhnout čistou, je vánočka hotová.![]()
Tyto recepty a mnoho dalších naleznete v kuchařce: Bez lepku – sladké i slané recepty od Lucie Kazdové z Bezlepkové cukrárny.
Chcete-li ještě více receptů, nebo by se vám kuchařka hodila jako vánoční dárek, objednávejte knihu na adrese: https://www.smartpress.cz/.