Mlsejte zdravě: RAW dezerty

Co všichni na té RAW stravě mají? Vyzkoušejte recepty plné ovoce, ořechů, semínek a dalších čerstvých surovin a možná i vás tento styl života nadchne. Jitky Adamová, autorka kuchařky Raw pro zdraví a krásu představuje tři recepty na dezerty.

Meruňkovo-mandlové kuličky

 
Co potřebujete

1 ½ šálku sušených nesířených meruněk
150 g / 1 šálek mandlí
150 g / 1 šálek strouhaného kokosu
1 vanilkový lusk nebo esenci
340 g / 1 šálek medu
strouhaný kokos na obalení


 
Postup
Meruňky rozsekejte ve food procesoru, až se přestanou podobat meruňkám a spojí se do relativně soudržné nepravidelné koule. Přidejte mandle, kokos, vanilku a med. Znovu zapněte food procesor a nechte ho pracovat, dokud se suroviny nespojí ve vláčnou směs, která půjde dobře tvarovat v prstech. Je-li směs příliš suchá, přidejte více medu. Je-li příliš vlhká, přidejte další mandle. Vyklopte hmotu z food procesoru, pomozte si stěrkou. Do talíře nasypte strouhaný kokos k obalování. Tvořte přibližně stejné kuličky, na velikosti se domluvte s dětmi nebo jinými strávníky. Obalujte je v kokosu a sledujte, jak vám mizí pod rukama v tempu příchodu jednotlivých dětí do kuchyně.
 
 

Tip autorky: 

S kuličkami můžete naložit i efektněji – napíchejte je na špejle nebo lízátkové tyčky a obalte v raw čokoládě. Tu velmi rychle a snadno umixujete z 1 ½ šálku (130 g) raw kakaa, 1/3 šálku (110 g) agávového sirupu nebo kokosového nektaru a ¼ šálku (55 g) rozpuštěného kokosového oleje. Raw čokoláda tuhne nejlíp v lednici, takže tam kuličky před podáváním na chvíli odložte.

Co možná nevíte o meruňkách: 

Díky vysokému obsahu vlákniny jsou sušené meruňky účinná prevence proti zácpě a zároveň poslouží při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Ostatně stejně jako další sušené ovoce plné rozpustné vlákniny. Zralé meruňky podporují tvorbu červených krvinek – obsahují značné množství železa. Taky v nich najdete křemík, hořčík a draslík, který je důležitý pro regulaci obsahu vody v organismu. V sušených meruňkách se všechny tyto cenné látky nacházejí v pětkrát vyšší koncentraci než v případě čerstvých plodů.

Asi nepřekvapí, že meruňky obsahují karotenoidy stejně jako ostatní oranžové ovoce a zelenina. Podobně jako mrkev, i meruňky chrání sítnici oka před rychlým stárnutím. Meruňky jsou prostě poklad. Než s nimi skončíte, vzpomeňte si ještě na kyselinu listovou, kterou ženy potřebují především v těhotenství a v době přechodu. Další kyseliny obsažené v meruňkách dokážou zabránit nekontrolovanému růstu buněk leukémie. Ale hlavní argument pro meruňky je mnohem jednodušší – jsou sladké a dobré.

Je jediný svátek v roce, který dokáže každé stravovací přesvědčení vzít a otočit vzhůru nohama. Správně, jsou to Vánoce. Se stereotypy tak hluboko zažitými, že se jim skoro nedá vzdorovat. Ale právě jen skoro. Špičky, podobně jako meruňkové kuličky, jsou úlitbou těm nejnáročnějším svátkům v roce. To ale ještě neznamená, že by snad byly nějak méněcenné nebo méně dobré. Ostatně přesvědčte se sami.

Špičky

Co potřebujete na piškoty:
340 g / 2 šálky pohanky
200 g / 1 šálek sušených fíků
160 g / 1 šálek para ořechů

Na krém:

5 banánů
165 g / ¾ šálku kakaového másla
150 g / 1 šálek kešu ořechů
45 g / ½ šálku kakaa

Na náplň:

1 mango

Na čokoládu:

150 g kakaové hmoty
50 g kakaového másla
80 g agávového sirupu (nebo podle chuti) špetku soli
1 lžičku vanilkového extraktu

 


 
Postup
Pohanku přes noc namočte, pak ji nechte důkladně okapat.

Fíky rozmixujte s namočenou pohankou a para ořechy na soudržné těsto. Rozválejte je mezi dvěma fóliemi a vykrajujte piškoty tak velké, jaké potřebujete pro cukrářský sáček s koncovkou na špičky. Piškoty naskládejte na pláty sušičky a sušte zhruba 8 hodin. Než se usuší piškoty, namočte kešu. Jakmile budou piškoty usušené, můžete je ještě na chvíli odložit do mrazáku. Zpevní a bude se vám s nimi lépe pracovat. Pak se pusťte do krému. Umixujte banány s kakaovým máslem, kakaem a předem namo-čenými kešu na hladký krém. Nechte ho v mrazničce ztuhnout právě tak, aby byl pevný, ale poddajný. Pak naplňte cukrářský sáček se speciální „špičkovou“ koncovkou a tvořte na piškotech duté válečky. Část krému si odložte na dekorativní uzavření, na které budete potřebovat jinou cukrářskou koncovku. Piškoty s krémem odložte do mrazničky.
 
 
 
Mezitím připravte světlou náplň – oloupejte mango, okrájejte dužninu od pecky a rozmixujte ji do hladka. Vytáhněte špičky z mrazničky a naplňte je světlým krémem. Do cukrářského sáčku zasaďte koncovku s otvorem ve tvaru hvězdičky, naplňte tmavým krémem a na každou špičku nastříkejte dekorativní zakončení. Téměř hotové zákusky opět nechte ztuhnout v chladnu. Až špičky zpevní, umixujte si čokoládu z kakaové hmoty, kakaového másla, agávového sirupu, špetky soli a vanilkového extraktu. Pokud jsou suroviny příliš tuhé (třeba pokud skladujete kakaové máslo v lednici), nechte je předem povolit v teple. Zákusky namáčejte do tekuté čokolády. Čokoláda na vychlazených špičkách hezky rychle tuhne. A pokud toho ještě nemáte dost, můžete špičky dozdobit posypkou z pistáciových oříšků nebo sekaných kakaových bobů. Ale nikdo nebude nic namítat, ani když je necháte jen tak.

Jahodový cheesecake

Co potřebujete na korpus:
300 g / 2 šálky mandlí
200 g / 10 velkých datlí medjool
30 g / 1/4 šálku sušeného kokosu


Na krém:

450 g / 3 šálky kešu
160 g / 12 lžic kokosového oleje
1 vanilkový lusk (nebo 1 lžičku vanilkové esence)
6 lžic citronové šťávy 5 lžic sirupu z agáve (nebo medu)
špetku soli
120 g / 1 šálek zralých jahod na ozdobu


 
Postup
Mandle a kešu předem namočte, minimálně na 5 hodin. Mandle pak slijte a osušte, přebytečná voda by korpusu uškodila. Kešu stačí slít, krém trochu tekutiny navíc unese. Zpracujte mandle, datle a kokos v sekacím robotu s nožem ve tvaru písmene S. Snažte se dosáhnout téměř hladké konzistence. Vymažte dortovou formu o průměru 20–22 cm kokosovým olejem, můžete ji i vysypat strouhaným kokosem (navíc k tomu, který je v seznamu surovin). Korpus rovnoměrně upěchujte do formy. Vložte na půl hodiny do lednice nebo mrazáku. 
 
 
Ingredience na krém, tedy namočené a slité kešu, kokosový olej, vanilkový lusk, citronovou šťávu, agávový sirup a špetku soli umixujte do hladka a dochuťte další citronovou šťávou nebo agávovým sirupem podle vlastní chuti. Množství, které uvádím já, přivede na svět jemný, lehce sladký výsledek, který si skvěle notuje se zcela zralými jahodami. Na začátku sezóny možná budete potřebovat o něco sladší krém. Směs nalijte na korpus a lehce poklepejte o stůl pro odstranění vzduchových bublin. 

Dort nechte několik hodin tuhnout v lednici. Ozdobte čerstvými jahodami a servírujte.


Tip autorky:

Umixujte omáčku z namočených datlí a jahod a každou porci efektně přelijte. Tento tip nejvíc využijete ke konci jahodové sezóny, kdy nejhezčí kousky už jsou pryč a ty jahody, které zbyly, jsou sice slaďoučké, ale nevzhledné. Omáčkou můžete přelít také kaše (tři variace najdete ve snídaňové kapitole) nebo lívanečky (tamtéž). 

Recepty jsme vybrali z kuchařky: Raw pro zdraví a krásu, kterou vydalo nakladatelství Smart Press, 
www.smartpress.cz

Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. RAW pro zdraví a krásu je kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!
03.08.2021 | redakce Bydlení.cz
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444