Meruňkovo-mandlové kuličky
Co potřebujete 1 ½ šálku sušených nesířených meruněk |
Postup Meruňky rozsekejte ve food procesoru, až se přestanou podobat meruňkám a spojí se do relativně soudržné nepravidelné koule. Přidejte mandle, kokos, vanilku a med. Znovu zapněte food procesor a nechte ho pracovat, dokud se suroviny nespojí ve vláčnou směs, která půjde dobře tvarovat v prstech. Je-li směs příliš suchá, přidejte více medu. Je-li příliš vlhká, přidejte další mandle. Vyklopte hmotu z food procesoru, pomozte si stěrkou. Do talíře nasypte strouhaný kokos k obalování. Tvořte přibližně stejné kuličky, na velikosti se domluvte s dětmi nebo jinými strávníky. Obalujte je v kokosu a sledujte, jak vám mizí pod rukama v tempu příchodu jednotlivých dětí do kuchyně.
|
Tip autorky:
Co možná nevíte o meruňkách:
Asi nepřekvapí, že meruňky obsahují karotenoidy stejně jako ostatní oranžové ovoce a zelenina. Podobně jako mrkev, i meruňky chrání sítnici oka před rychlým stárnutím. Meruňky jsou prostě poklad. Než s nimi skončíte, vzpomeňte si ještě na kyselinu listovou, kterou ženy potřebují především v těhotenství a v době přechodu. Další kyseliny obsažené v meruňkách dokážou zabránit nekontrolovanému růstu buněk leukémie. Ale hlavní argument pro meruňky je mnohem jednodušší – jsou sladké a dobré.
Je jediný svátek v roce, který dokáže každé stravovací přesvědčení vzít a otočit vzhůru nohama. Správně, jsou to Vánoce. Se stereotypy tak hluboko zažitými, že se jim skoro nedá vzdorovat. Ale právě jen skoro. Špičky, podobně jako meruňkové kuličky, jsou úlitbou těm nejnáročnějším svátkům v roce. To ale ještě neznamená, že by snad byly nějak méněcenné nebo méně dobré. Ostatně přesvědčte se sami.
Špičky
Co potřebujete na piškoty: 340 g / 2 šálky pohanky 200 g / 1 šálek sušených fíků 160 g / 1 šálek para ořechů Na krém: 5 banánů 1 mango Na čokoládu: 150 g kakaové hmoty
|
Postup Pohanku přes noc namočte, pak ji nechte důkladně okapat.
Fíky rozmixujte s namočenou pohankou a para ořechy na soudržné těsto. Rozválejte je mezi dvěma fóliemi a vykrajujte piškoty tak velké, jaké potřebujete pro cukrářský sáček s koncovkou na špičky. Piškoty naskládejte na pláty sušičky a sušte zhruba 8 hodin. Než se usuší piškoty, namočte kešu. Jakmile budou piškoty usušené, můžete je ještě na chvíli odložit do mrazáku. Zpevní a bude se vám s nimi lépe pracovat. Pak se pusťte do krému. Umixujte banány s kakaovým máslem, kakaem a předem namo-čenými kešu na hladký krém. Nechte ho v mrazničce ztuhnout právě tak, aby byl pevný, ale poddajný. Pak naplňte cukrářský sáček se speciální „špičkovou“ koncovkou a tvořte na piškotech duté válečky. Část krému si odložte na dekorativní uzavření, na které budete potřebovat jinou cukrářskou koncovku. Piškoty s krémem odložte do mrazničky. |
Jahodový cheesecake
Co potřebujete na korpus: 300 g / 2 šálky mandlí 200 g / 10 velkých datlí medjool 30 g / 1/4 šálku sušeného kokosu Na krém: 450 g / 3 šálky kešu |
Postup Mandle a kešu předem namočte, minimálně na 5 hodin. Mandle pak slijte a osušte, přebytečná voda by korpusu uškodila. Kešu stačí slít, krém trochu tekutiny navíc unese. Zpracujte mandle, datle a kokos v sekacím robotu s nožem ve tvaru písmene S. Snažte se dosáhnout téměř hladké konzistence. Vymažte dortovou formu o průměru 20–22 cm kokosovým olejem, můžete ji i vysypat strouhaným kokosem (navíc k tomu, který je v seznamu surovin). Korpus rovnoměrně upěchujte do formy. Vložte na půl hodiny do lednice nebo mrazáku.
|
Dort nechte několik hodin tuhnout v lednici. Ozdobte čerstvými jahodami a servírujte.
Tip autorky:
Umixujte omáčku z namočených datlí a jahod a každou porci efektně přelijte. Tento tip nejvíc využijete ke konci jahodové sezóny, kdy nejhezčí kousky už jsou pryč a ty jahody, které zbyly, jsou sice slaďoučké, ale nevzhledné. Omáčkou můžete přelít také kaše (tři variace najdete ve snídaňové kapitole) nebo lívanečky (tamtéž).Recepty jsme vybrali z kuchařky: Raw pro zdraví a krásu, kterou vydalo nakladatelství Smart Press,
www.smartpress.cz
Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. RAW pro zdraví a krásu je kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!