Lícovky - spojení krásy a účelnosti

I když nevíme, kdo vypálil první cihlu, učinil tím doslova zázrak pro kulturu bydlení. Tento stavební materiál, vynikající tvarovou stálostí, vysokou pevností a odolností vůči vlivům času, zdomácněl po celém světě. K jeho dalším výhodám přitom patří i zvukově izolační vlastnosti, tepelný odpor i difuzní schopnosti. To všechno představuje cihla. Kromě té klasické je neméně známá a oblíbená i její sestřička zvonivka, nebo-li klinker, cihla lícovka.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Klinkery jsou lícové cihly s jasně zvonivým poklepem. Nabízejí široké využití při řešení fasád domů, prvků zahradní architektury a lze je uplatnit i v interiérech. Kromě estetické funkce zaručují u vrstveného zdiva i velmi dobré tepelně akustické vlastnosti. Vybírat lze z řady formátů i barev. K nejznámějším značkám patří lícovky Klinker a Terca od společnosti Wienerberger.

Červené variace tváře domu
Lícové cihly se pálí ze speciální hlíny při vysoké teplotě (cca 1100°C) až ke slinování. Dobře odolávají povětrnostním vlivům, zaručují stálou krásu po mnoho let a nevyžadují údržbu. Tyto lícovky jsou málo porézní, mají vysokou objemovou hmotnost a pevnost a díky tomu dobře snášejí mechanickou i chemickou zátěž.
V rámci sortimentu Klinker si lze vybrat ze tří základních rozměrů ( nabízejí varianty cihly plné a děrované, reliéf, různé tvarovky a také pásek a rohový pásek) a několika barevných možností. Řezáním těchto cihel na poloviny a jejich použitím s celými cihlami je možné dosáhnout širokou škálu zajímavých a architektonicky působivých vazeb. Lícová cihla českého formátu s rozměry 140 x 290 x 65 mm nabízí barevnost tmavě a světle červená a červená melír. Německý formát 115 x 240 x 71 mm (v barvách tmavě a světle červené, červené melír a hnědé) svými rozměry přitom navazuje na formát cihel POROTHERM, jejichž výška 238 mm se přibližně rovná výšce tří řad cihel Klinker a dvou ložných spár výšky 12 mm. Rakouský formát (120 x 250 x 65 mm) v barevnosti tmavá, světlá červená a melír poskytuje také variantu lícovek antique, tvarovky překladu a také pásky klasické a rohové.
Lícové cihly a pásky Terca v sobě spojují špičkovou kvalitu i zajímavý design. Volit je přitom možné jak mezi mnoha barevnými odstíny i velikostmi rustikálních, ručně tvarovaných cihel s přírodním vzhledem, tak v široké nabídce hladkých ražených lícovek a pásků. V nabídce se přitom nachází jak klasické výrobky, tak stylová avantgarda. Stejně tak se lze rozhodnout mezi standardními až po velmi exkluzivní výrobky. Sortiment lícových cihel Klinker a Terca pochopitelně doplňují i speciální minerální malty, které zaručují dokonalý výsledný efekt. V každém případě tak lze říci, že použitím lícových cihel získává dům nejen po estetické stránce, ale také na užitné hodnotě.

Krásná zeď potřebuje pečlivou práci
Fasáda z lícovek je velmi působivá a krásná, při její realizaci je však nutné dbát na všechny práce, které s obezdíváním domu lícovými cihlami souvisejí. Pokud bychom totiž něco opomněli, nedostatky neskryje omítka, ale zůstanou doslova všem na očích. Zdiva z lícových cihel se pořizují dvěma způsoby. V případě plotů, zídek nebo sloupků se jedná o běžné lícové zdivo, které je možné doplnit například parapetními deskami, využít lze i speciální stříšky na sloupky. Druhou možností je tzv. sendvičové (dvouvrstvé) zdivo s odvětrávanou vzduchovou vrstvou, které se využívá zejména na fasády domů. V tomto případě je však třeba provést i speciální konstrukční úpravy jako kotvení, odvětrání či dilatování. Předpokladem pro dobrou realizaci režného zdiva je důkladné vyměření jednotlivých dilatačních úseků a přesné osazení spodní řady lícových cihel. V případě dvouvrstvých zdí je nutné pamatovat na větrací otvory v prvních dvou řadách cihel.

Na milimetr přesně
Zdiva z lícových cihel musejí být vždy provedeny precizně a s doporučenými typy malt, u nichž nehrozí vznik výkvětů. Svislé, vodorovné, styčné i ložné spáry musejí být maltou zcela vyplněny. Při zdění z lícových cihel se počítá s tloušťkou spár ložných 12 mm a styčných 10 mm. Při samotném zdění malta nesmí vytékat, protože by zničila výsledný efekt zdiva.
I v případě spárování si lze vybrat ze dvou variant. Nejčastěji se spáruje souběžně se zděním. Po uložení několika řad klinkerů se malta vyčnívající ze spár uhladí do vhodného tvaru, nejlépe do obloučku. Takto upravený povrch spáry nezachytává vodu, sníh ani různé nečistoty.
Druhou možností je dodatečné vyspárování již očištěného zdiva. Tento způsob práce vyžaduje dostatečně vlhkou a málo plastickou maltu. Dodatečné spárování se využívá zejména v případě speciálních požadavků na barvu malty spárovaného režného zdiva. Jakmile spárovací malta dokonale vytvrdne, celou plochu je nutné dokonale očistit.

Cihla? Pásek!
V případě rekonstrukcí domů byla většina majitelů až donedávna odkázána jenom na provedení nové omítky, protože realizaci lícového zdiva neumožňoval dostatečně široký základ. Tento problém, kdy není nutné rozšiřovat základový pás kolem domu, a přesto mít zdivo z klinkerů, řeší lícové pásky. Pásky se na venkovní fasády nebo na vnitřní stěny pouze nalepí, protože nemají nosnou funkci. Zajišťují však dodatečnou tepelnou izolaci, mají atraktivní design a stejně jako lícové cihly nevyžadují údržbu. Pásky se vyrábějí řezáním z cihel, a díky tomu jsou od klasických lícovek k nerozeznání. Stejně jako cihly, i pásky umožňují řešit různé vazby. Jedinou podmínkou pro práci s pásky je dokonale očištěný podklad. V každém případě ale platí, že realizace lícového zdiva není jednoduchá záležitost. Zcela jistě se proto vyplatí dbát na rady odborníků a pro dokonalý výsledek raději svěřit práci profesionálům.
16.02.2004 | Tisková zpráva

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444