Kořeněný dýňový džem s pomerančem

K podzimu jednoznačně patří dýně, které obsahují dostatečné množství vlákniny, dále prospěšný betakaroten, draslík a vápník. Velké oblibě se v poslední době právem těší dýně hokaido, z níž lze jednoduše připravit řadu zajímavých dobrot. My jsme vyzkoušeli dýňový džem ovoněný poctivou dávkou koření.

Tento džem se dá vyrobit takřka z jakékoliv dýně, vhodné jsou zejména druhy: muškátová, máslová nebo Hokkaido. Hokkaido má oproti ostatním výraznější chuť i barvu, takže i na džem je ideální. Pořád je ale dýně méně chuťově výrazná než ovoce, nebojte se tedy džem pořádně ochutit, kořením i cukrem. Pokud použijete cukr třtinový, džem bude mít temnější barvu, pokud tedy chcete jasnější oranžovou, dejte cukr klasický.

Kořeněný dýňový džem s pomerančem


Ingredience
800–1000 g očištěné dýně (v našem případě Hokkaido)
cca 300 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
200–400 ml vody (aby voda byla cca do poloviny množství dýně)
1 pomeranč
1 citrón
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého kardamomu
1/2 lžičky mletého hřebíčku (nebo 2 celé)
1 lžička Kyseliny citrónové Labeta
1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu Labeta
Příprava
Z očištěné dýně vyjměte semínka a nakrájejte ji na kousky, klidně na větší. Pokud máte dýni Hokkaido, netřeba ji loupat, jinou dýni je potřeba zbavit nejdříve slupky. Nakrájenou dýni vložte do hrnce a podlijte vodou. Přidejte i cukr, kyselinu citrónovou, veškeré koření a také šťávu z pomeranče a citronu. Povařte, dokud dýně zcela nezměkne.

Až bude dýně měkká, i s nálevem ji rozmixujte (pokud jste dali celý hřebíček, nejprve jej vyjměte). Do rozmixované dýně přidejte pektin rozmíchaný se lžící cukru, a ještě pár minut na mírném plameni povařte. Ještě horký džem plňte do připravených skleniček, důkladně je uzavřete a na pár minut otočte dnem vzhůru, čímž se zakonzervují. Skleničky s džemem také můžete zavařit v hrnci s vodou na 80 °C přibližně po dobu 20 minut. 

TIP:
Jste milovníci perníčků? Samostatné koření v džemu můžete zaměnit za 1–2 lžičky perníkového koření, s ním bude džem také velmi lahodný.

Vyzkoušejte další recepty z dýně:

Dýňová pomazánka
Pumpkin pie - dýňový koláč
Dhál s červenou čočkou a zeleninou


Zdroj: www.labeta.cz
27.10.2023 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444