Kamna a sporáky - stylové vaření a ekonomické vytápění

Hledáte sporák, který vedle vaření bude sloužit i k vytápění? Hledáte sporák, jehož design stylově doplní kuchyň rodinného domu nebo třeba chalupy? Pořiďte si sporák na pevná paliva od firmy KVS EKODIVIZE a.s., závod Dvorce – předního českého výrobce spotřebičů na pevná paliva, který dodává své výrobky pod značkou KVS MORAVIA na český trh už více než 20 let.

Spotřebiče na pevná paliva jsou využitelné během celého roku a v každém ročním období. Před samotným výběrem si zjistěte, k jakému účelu mají kamna nebo sporák sloužit, jaký mají mít výkon a rozměr. Vyberte si barevné provedení a zvažte také variantu se zabudovaným výměníkem.

Výhodou sporáků a kamen je nezávislost na elektrické energii a plynu, kterou ocení především chalupáři. Domácí spotřebiče na pevná paliva pracují na principu spalování uhlí, dřeva, dřevěných briket nebo pelet. Vzhledem k neustále se zpřísňujícím ekologickým a bezpečnostním předpisům pro provoz je u těchto spotřebičů zaznamenán výrazný technický pokrok, který uspokojí i nejnáročnější zákazníky. Navíc je jejich ovládání jednoduché, bez žádných složitých elektronických prvků.

Vytápějte a vařte zároveň

Kamna slouží jako spolehlivý zdroj tepla. Během vaření se bude teplo z kamen volně přenášet do prostoru. Intenzita topení se řídí množstvím přikládaného paliva a přísunem vzduchu. Kromě primárního vzduchu mají některé typy i přívod sekundárního vzduchu, který napomáhá lepšímu spalování. Tyto spotřebiče jsou vhodné do prostorů s přirozenou cirkulací vzduchu.

Nehodí se do pasivních domů, kde jsou požadavky na výkon velice nízké a nutností je externí přívod vzduchu. Pokud toužíte po sporáku nebo kamnech, počítejte s minimálním výkonem 6 kW do prostoru.

Důraz na kvalitu komínu

V dnešní době se konstrukce sporáků a komínů musí přizpůsobovat platným zákonům. Občas se stává, že nový výrobek na starý komín nefunguje, jak by měl. Proto je dobré, zjistit si předem požadavek na komínový tah a nechat si udělat revizi komínu. Spotřebiče na pevná paliva KVS MORAVIA mají většinou požadavek na komínový tah 12 Pa – tomu odpovídají parametry komínu: průměr 160 mm a minimální výška 5 metrů od napojení do sopouchu. Všeobecně se doporučuje napojit spotřebič co nejkratší cestou do komínu. Zbytečně dlouhá napojení zhoršují tahové vlastnosti a způsobují zadehtování spotřebiče, protože kouřovod ani komín nejsou dostatečně vyhřáté.


Výměník - řešení pro další přilehlé prostory

Kromě sporáků a kamen na vaření, pečení a vytápění se vyrábí sporáky a kamna se zabudovaným výměníkem. Díky tomu se dají vytopit další místnosti pomocí radiátorů, které jsou na systém napojeny. Tyto výrobky ovšem nejsou určeny jako hlavní zdroj vytápění, protože se nedají srovnat s výkony např. krbových kamen nebo kotlů. Přesto můžete počítat s výkonem 6 kW do vody. Na vytopení menších objektů to bude dostačující. Výměníky jsou vždy umístěny v topeništi, aby se dosáhlo co nejvyššího výkonu do vody.

Topte často a spotřebič dlouho vydrží

Všechny výrobky jsou dílensky velmi dobře zpracovány, s životností minimálně 20 let. Zpravidla déle vydrží výrobek denně používaný než ten, ve kterém se topí jen občas. To je dáno nestálostí prostředí, ve kterém je spotřebič umístěn. Velké výkyvy teplot a vlhkost sporákům a kamnům neprospívají.
13.02.2017 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • KVS EKODIVIZE a.s.

    Domácí spotřebiče na pevná paliva - sporáky, kamna a kotle vyrábíme v závodě ve Dvorcích, který má již více než stoletou historii a dnes patří společnosti KVS EKODIVIZE a.s. Tento sortiment vyrábíme v současné době v osmi typových řadách a dodáváme pod značkou KVS MORAVIA do velkoobchodních a maloobchodních sítí v celé České republice. Tyto spotřebiče pracují na principu spalování pevných paliv: dřeva a v současné době taky ekologického paliva - dřevěných briket. Všechny spotřebiče získaly certifikát, podle kterého splňují požadavky na EKODESIGN lokálních topidel na pevná paliva (2015/1185), který je v Česku povinný již od roku 2020, a bude je možné provozovat i po roce 2022.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444