DIY: Jak na kytici tulipánů

Foto: Markéta Keclíková: Můj květinový atelier

Foto: Markéta Keclíková: Můj květinový atelier

Tulipány, které nejlépe vyniknou samy o sobě, skvěle potvrzují pravidlo, že „v jednoduchosti je krása“. Patrně neexistuje žádná jiná květina, která by byla tak špatně kombinovatelná s dalšími druhy. Snad jen ve spojení s jinými cibulovinami – s narcisy či hyacinty – působí stejně půvabně. Zkuste si uvázat kytici podle návodu z knihy Můj květinový ateliér.

Mimochodem, tulipány patří mezi vůbec nejoblíbenější květiny v Evropě, a snad i díky tomu jsou dnes dostupné v květinářství téměř po celý rok. Nicméně právě na jaře jsou nejkvalitnější, nejkrásnější a nejtrvanlivější.

„Všimla jsem si, že zabalené do obyčejného papíru a převázané provázkem vypadají božsky – jednoduché a elegantní. Svažte je podle návodu a obdarujte kyticí toho, na kom vám nejvíce záleží – velký úspěch zaručen," radí floristka Markéta Keclíková.
 

Budete potřebovat:

  • tulipány (Tulipa) – množství a barva dle vašeho gusta, zde je použito 19 ks
  • obyčejný tenký provázek (popř. přírodní vázací lýko)
  • papír – tenký balicí papír, novinový papír, dárkový balicí papír nebo třeba papír notový – vše záleží na vaší fantazii!
1. Dávejte si záležet na výběru tulipánů – měly by mít pěkně tvrdé květy, rovné a pevné stonky, ani listy by neměly být „hadrové“. Ze zkušenosti nejdéle vydrží žluté tulipány, které mají ještě trošku zelené okvětní plátky. Seřízněte šikmým řezem a odstraňte polámané, případně povadlé listy.
 
2. Vázejte klasicky do spirály, nesnažte se o příliš pravidelný tvar kytice – měla by působit lehce ledabyle a přirozeně.
 
3. Svažte pevným vázacím lýkem.

 
4. Rolujte kytici do čtverce z papíru – ideální je ne příliš tvrdý papír, ale neměl by být ani moc jemný, aby se netrhal. Speciální papíry na manžety zakoupíte ve floristickém velkoobchodě, popř. ve výtvarných potřebách. Aby se manžeta nerozmotávala, slepte v cípu čtverečkem z průhledné oboustranné lepenky. Stonky nechte zakryté!
 
5. Pevně svažte v úvazku. Konce lýka mohou volně splývat kolem mašle.
 
 

TIP

Pokud tulipánům změknou stonky a ohýbají se, zabalte je napevno do novinového papíru, seřízněte je a nechte pár hodin ve vodě napít. Obecně jim také svědčí chladno – přes den, když jste v práci, je můžete přemístit na nějaké chladnější místo (mezi okna, do sklepa, do chodby apod.). Z kytice se pak budete radovat o den dva déle. A ještě jedna zajímavost – tulipány po seříznutí stále rostou, přes noc to může být klidně i o 2 cm! Počítejte s tím zejména při vazbě míchaných kytic – tulipány vždy spolehlivě vykouknou nad ostatní květiny. Pokud tomu chcete předejít, zasuňte tulipány hlouběji do úvazku.
 

Může vás také zajímat: Vytvořte si aranžmá s hyacinty

Text a návody pochází z knihy Můj květinový ateliér, Markéta Keclíková
Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
24.04.2017 | redakce Bydlení.cz
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444