Co bude dnes k večeři?

Bulgurovo-pohankový salát s pečenou řepou a citrusy. Foto: Labeta

Bulgurovo-pohankový salát s pečenou řepou a citrusy. Foto: Labeta

Lámete si hlavu, co připravit rodině k večeři? Nechte se inspirovat dvěma recepty na bezmasá jídla. Vybírat můžete mezi bulgurovo-pohankovým salátem plným vitamínů, minerálních látek a vlákniny a nebo low-carb toastem vonícím po Itálii.

Bulgurovo-pohankový salát s pečenou řepou a citrusy (2 porce)

 
Na 2 porce potřebujete: 
100 g bulguru
3 lžíce Naklíčené pohanky BIO Labeta
1 menší červená řepa
1 červený pomeranč (příp. grep)
Feta nebo balkánsky sýr (hodí se i kozí sýr)
rukola
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř 
Příprava
Bulgur propláchněte a uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu (většinou 1:1 na cca 10–15 min). Než se uvaří bulgur, dejte péct do trouby řepu. Celá (rozpůlená a v alobalu) se bude péct déle, můžete si ji tedy klidně předpéct den předem. Pokud ji oloupanou nakrájíte rovnou na plátky a zabalíte do alobalu, bude upečená během pár minut. Je možné opéci ji i na domácím stolním grilu, je to pak také otázka pár minut. Pečte ji v alobalu a potřenou olejem. Do uvařeného bulguru vmíchejte lžíci naklíčené pohanky. Na talíře rozložte rukolu, přidejte uvařený bulgur s pohankou, plátky pečené řepy (tu dle chuti osolte a opepřete), kousky pomeranče, nakonec nadrobte sýr a navrch ještě ozdobte naklíčenou pohankou. Zakápněte olivovým olejem a můžete podávat.  

Low-carb toast s houbovým ragú

 
Potřebujete: 
1 balení Italské rychlé pánve Labeta
1 vejce
voda
250 g krémových žampionů
2–4 lžíce 30% smetany (smetana může být živočišná i rostlinná)
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička Worcestrové omáčky bez lepku Labeta
sůl
čerstvě mletý pepř
bylinky dle vlastní chuti nebo mikrobylinky na ozdobu
Příprava
Chlebovou placku na toast připravte podle návodu na obalu (směs rozmíchejte s vejcem a vodou a na pánvi upečte placku). Hotovou placku rozkrojte na trojúhelníčky (můžete prokrojit i podélně, pokud chcete tenčí), a z obou stran opečte na grilu či pánvi lehce do křupava.

Očištěné žampiony nakrájejte na menší kousky a orestujte je na ghí nebo másle. Na závěr je zakápněte smetanou, přidejte lžičku hořčice, worcestru a dochuťte solí a pepřem. Žampionové ragú navrstvěte na opečené toasty, dozdobte čerstvými bylinkami či microgreens a podávejte.  

19.05.2023 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444