Bulgurovo-pohankový salát s pečenou řepou a citrusy (2 porce)
Na 2 porce potřebujete: 100 g bulguru 3 lžíce Naklíčené pohanky BIO Labeta 1 menší červená řepa 1 červený pomeranč (příp. grep) Feta nebo balkánsky sýr (hodí se i kozí sýr) rukola olivový olej sůl čerstvě mletý pepř |
Příprava Bulgur propláchněte a uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu (většinou 1:1 na cca 10–15 min). Než se uvaří bulgur, dejte péct do trouby řepu. Celá (rozpůlená a v alobalu) se bude péct déle, můžete si ji tedy klidně předpéct den předem. Pokud ji oloupanou nakrájíte rovnou na plátky a zabalíte do alobalu, bude upečená během pár minut. Je možné opéci ji i na domácím stolním grilu, je to pak také otázka pár minut. Pečte ji v alobalu a potřenou olejem. Do uvařeného bulguru vmíchejte lžíci naklíčené pohanky. Na talíře rozložte rukolu, přidejte uvařený bulgur s pohankou, plátky pečené řepy (tu dle chuti osolte a opepřete), kousky pomeranče, nakonec nadrobte sýr a navrch ještě ozdobte naklíčenou pohankou. Zakápněte olivovým olejem a můžete podávat. |
Low-carb toast s houbovým ragú
Potřebujete: 1 balení Italské rychlé pánve Labeta 1 vejce voda 250 g krémových žampionů 2–4 lžíce 30% smetany (smetana může být živočišná i rostlinná) 1 lžička dijonské hořčice 1 lžička Worcestrové omáčky bez lepku Labeta sůl čerstvě mletý pepř bylinky dle vlastní chuti nebo mikrobylinky na ozdobu |
Příprava Chlebovou placku na toast připravte podle návodu na obalu (směs rozmíchejte s vejcem a vodou a na pánvi upečte placku). Hotovou placku rozkrojte na trojúhelníčky (můžete prokrojit i podélně, pokud chcete tenčí), a z obou stran opečte na grilu či pánvi lehce do křupava. Očištěné žampiony nakrájejte na menší kousky a orestujte je na ghí nebo másle. Na závěr je zakápněte smetanou, přidejte lžičku hořčice, worcestru a dochuťte solí a pepřem. Žampionové ragú navrstvěte na opečené toasty, dozdobte čerstvými bylinkami či microgreens a podávejte. |