Barevné nátěry brzy porazí tradiční bílou

Zvolený odstín tvaruje prostor a spoluvytváří atmosféru.

Zvolený odstín tvaruje prostor a spoluvytváří atmosféru.

Zatímco v posledních letech byly v oblasti interiérových maleb módní nátěry s maximální bělostí, trend v současnosti nahrává barevným odstínům.

Kombinace vhodné barvy a vhodných doplňků vytváří harmonické propojení barev v interiéru.

Zvolený odstín tvaruje prostor a spoluvytváří atmosféru.

Stále žádanější jsou pigmentované malby nebo barevné báze pro speciální míchací stroje. Zdá se, že barevné odstíny brzy v interiéru i na fasádách porazí tradiční bílou. Zejména pro laika je malba barevnými odstíny o poznání složitější, než klasické „bílení". První háček spočívá v získání nátěru, který nebude vytvářet na stěně různě barevné šmouhy. Dalším problémem je, že barva, která vznikne tradičním smícháním základního bílého nátěru s barevnými pigmenty, nebude v syrovém stavu rozhodně korespondovat s výsledným odstínem stěny po zaschnutí. S tím souvisí také obtížné získávání stejného odstínu malby pro pozdější opravy. „Namíchat žádoucí odstín výsledné malby skutečně není jednoduché a často je to oříšek i pro zkušené profesionály. Proto se v poslední době mezi zákazníky i malíři velmi úspěšně prosazují již ve výrobě probarvené malby a nátěry," říká hlavní technolog společnosti HET Martin Rozhon. Výrobní sortiment této zavedené značky nabízí hned tři základní možnosti, jak dosáhnout kvalitní barevné malby v interiéru.

Kolorka a Hetcolor
První možností, jak dosáhnout kýženého barevného odstínu, je míchání základních bílých maleb s kolorovacími přípravky HET. Univerzální tónovací přípravek Kolorka s vysokým obsahem pigmentu je vhodný pro probarvování vnitřních i vnějších malířských nátěrů. Vyrábí se ve čtrnácti základních barvách, které obsahují vysoké množství pigmentů. Kolorka se jednoduše mísí se základní malbou a vytváří rovnoměrně probarvenou malbu volitelného barevného odstínu. Tekutě disperzní tónovací barvy Hetcolor se používají k tónování interiérových i vnějších maleb. Vyrábějí se ve 22 základních odstínech. Jejich mícháním s bílou malbou v různých poměrech lze dosáhnout rozmanité barevné škály maleb, jednotlivé odstíny lze i navzájem kombinovat. Barvou Hetcolor v plné koncentraci je možné malovat přímo na stěny i jiné povrchy. Díky obsahu disperzí má tato barva vysokou přídržnost k podkladu a velmi univerzální použití.
S barvami HET jde malování lehce a snadno.

Zvolený odstín tvaruje prostor a spoluvytváří atmosféru.

Klasik Color
Nejjednodušší a cenově nejvýhodnější cestou, jak se vyhnout nástrahám s probarvováním maleb, je volba disperzních maleb HET Klasik Color probarvených již ve výrobě do 12 základních pastelových odstínů. Tato moderní barva vyniká svou vysokou kryvostí a vysokou přídržností k podkladu, takže na rozdíl od neznačkových barev často vystačí i aplikace v jediné vrstvě. Při jejich nanášení na bílou stěnu dosáhne malíř deklarovaného odstínu stěny podle vzorníku, takže jej po zaschnutí malby nečeká žádné nepříjemné překvapení. Další odstíny základních barev lze získat jejich mícháním s bílou malbou HET Klasik s identickými vlastnosti, ale v takovém případě již výsledná barva závisí na poměru míchání. Zejména při menším množství může být pozdější dosažení stejného odstínu určitým problémem. Prakticky libovolný odstín potom vznikne mícháním základním barev s kolorovacími přípravky (Hetcolor a Kolorka) nebo jejich mícháním navzájem.
Multicolor
Složité míchání barev „na koleně" je ale záležitostí pro zkušené malíře, kteří stejně v posledních letech stále častěji dávají přednost službám některého z kolorovacích míst Multicolor 2001, určených pro profesionální malíře i konečné zákazníky. Odtud si díky speciálnímu míchacímu stroji odnesou nejen požadovanou barvu malby, ale také její průvodní štítek, podle nějž zde kdykoliv v budoucnu namíchají barvu stejného odstínu. Ve stejném odstínu jako interiérovou nebo fasádní malbu dokáží kolorovací stroje Multicolor namíchat také další typy nátěrů pro jiné materiály, jako jsou okenní rámy, parapety, zárubně a další stavební prvky.
10.07.2006

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444