3 podzimní recepty od Pepy Nemravy

Buřtguláš, Foto: Pepa Nemrava

Buřtguláš, Foto: Pepa Nemrava

S příchodem chladnějšího počasí zcela přirozeně měníme skladbu jídelníčku. Od odlehčených zeleninových salátů přecházíme k polévkám a vydatnějším jídlům, která nás zahřejí a dodají potřebnou energii. Kuchař Pepa Nemrava nás inspiroval třemi podzimními recepty. Zaboduje u vás poctivá cibulačka, zvěřina nebo buřtguláš s houbami?

Cibulačka


Ingredience: 
1 kg cibule
1 PL másla
150 g slaniny
200 ml bílého vína
1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
400 g tvrdého sýra dle chuti
Bageta
1 ČL drceného kmínu
1 ČL sušeného tymiánu
sůl pepř
Příprava: 
V hrnci si zarestujeme na másle slaninu nakrájenou na kostičky. Přidáme cibuli nakrájenou na tenké měsíčky, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, tymián a restujeme cibuli no zlatova. Cibuli zalijeme vínem a necháme ho vyvařit. Pak přilijeme kuřecí vývar a pod pokličkou vaříme 15- 20 minut.

Mezi tím si nastrouháme sýr a opečeme nakrájené bagetky na pánvi.

Polévku servírujeme do misky, na ni dáme bagetky, hojně zasypeme sýrem a dáme zapéct do trouby.

Cibulačka. Foto: Pepa Nemrava

Ragú z divočáka


Ingredience: 
800g kýty z divočáka
1 cibule
200g mrkve
200g celeru
250g žampionů
100g kyselých cibulek
1 PL sádla
2 PL rajčatového protlaku
3 PL brusinkového kompotu
4 dcl červeného vína
8 kuliček nového koření
3 bobkové listy
sůl pepř
Příprava:
V hrnci si rozpálíme sádlo a na něm si orestujeme na šestinky pokrájené žampiony a kyselé cibulky. Ty pak vyndáme z hrnce a dáme stranou.

Na sádlo dáme restovat nadrobno pokrájenou cibulku a na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Zeleninu zarestujeme, přidáme na kostky nakrájené maso a také zarestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme protlak a znovu zlehka zarestujeme. Nyní přidáme brusinkový kompot a podlijeme červeným vínem. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit do měkka.

Když je maso měkké, tak přidáme žampiony s kyselými cibulkami a zlehka zamícháme.

Ragú z divočáka. Pepa Nemrava

Buřtguláš


Ingredience: 
800g brambor
6 špekáčků
100g slaniny
1 cibule
2 PL rajčatového protlaku
4 stroužky česneku
2 PL hladké mouky
2 PL sádla
1 PL mleté papriky
2 PL sojovky
1 plechovka červených fazolí
40 g sušených hub
1 PL sušené majoránky
Hrst čerstvé petrželky
Sůl Pepř
Příprava: 
Namočíme si houby aspoň 2 hodiny dopředu. V hrnci si rozpálíme sádlo a na něm zarestujeme slaninu nakrájenou na kostičky. Přidáme nakrájenou cibuli a taky zarestujeme. Přidáme hladkou mouku, kterou si opražíme a hned za ní si opražíme i mletou papriku. Nyní zarestujeme protlak, vše zalijeme 1l vody a důkladně rozmícháme. Osolíme, opepříme, přidáme sojovku, brambory na kostičky, pokrájené houby i s částí vody a vaříme brambory do měkka.

Špekáčky si oloupeme, nakrájíme na kostičky a opečeme na lžíci sádla. Když jsou brambory měkké, přidáme špekáčky, nastrouhaný česnek, rozemneme majoránku a ještě 5 minut provaříme.

Před podáváním přidáme hrst nasekané petrželky.

Buřtguláš. Foto: Pepa Nemrava



O autorovi receptů: Pepa Nemrava

Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.

Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření. 


„Vaření není raketová věda. To, že někdo něco dělá jinak než ty, neznamená, že to dělá špatně."

Pepa Nemrava




Vyzkoušejte další recepty od Pepy Nemravy:

Houbová omáčka
06.11.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444