Cibulačka
| Ingredience: 1 kg cibule 1 PL másla 150 g slaniny 200 ml bílého vína 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru 400 g tvrdého sýra dle chuti Bageta 1 ČL drceného kmínu 1 ČL sušeného tymiánu sůl pepř |
Příprava: V hrnci si zarestujeme na másle slaninu nakrájenou na kostičky. Přidáme cibuli nakrájenou na tenké měsíčky, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, tymián a restujeme cibuli no zlatova. Cibuli zalijeme vínem a necháme ho vyvařit. Pak přilijeme kuřecí vývar a pod pokličkou vaříme 15- 20 minut. Mezi tím si nastrouháme sýr a opečeme nakrájené bagetky na pánvi. Polévku servírujeme do misky, na ni dáme bagetky, hojně zasypeme sýrem a dáme zapéct do trouby. |
![]()
Ragú z divočáka
| Ingredience: 800g kýty z divočáka 1 cibule 200g mrkve 200g celeru 250g žampionů 100g kyselých cibulek 1 PL sádla 2 PL rajčatového protlaku 3 PL brusinkového kompotu 4 dcl červeného vína 8 kuliček nového koření 3 bobkové listy sůl pepř |
Příprava: V hrnci si rozpálíme sádlo a na něm si orestujeme na šestinky pokrájené žampiony a kyselé cibulky. Ty pak vyndáme z hrnce a dáme stranou. Na sádlo dáme restovat nadrobno pokrájenou cibulku a na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Zeleninu zarestujeme, přidáme na kostky nakrájené maso a také zarestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme protlak a znovu zlehka zarestujeme. Nyní přidáme brusinkový kompot a podlijeme červeným vínem. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit do měkka. Když je maso měkké, tak přidáme žampiony s kyselými cibulkami a zlehka zamícháme. |
![]()
Buřtguláš
| Ingredience: 800g brambor 6 špekáčků 100g slaniny 1 cibule 2 PL rajčatového protlaku 4 stroužky česneku 2 PL hladké mouky 2 PL sádla 1 PL mleté papriky 2 PL sojovky 1 plechovka červených fazolí 40 g sušených hub 1 PL sušené majoránky Hrst čerstvé petrželky Sůl Pepř |
Příprava: Namočíme si houby aspoň 2 hodiny dopředu. V hrnci si rozpálíme sádlo a na něm zarestujeme slaninu nakrájenou na kostičky. Přidáme nakrájenou cibuli a taky zarestujeme. Přidáme hladkou mouku, kterou si opražíme a hned za ní si opražíme i mletou papriku. Nyní zarestujeme protlak, vše zalijeme 1l vody a důkladně rozmícháme. Osolíme, opepříme, přidáme sojovku, brambory na kostičky, pokrájené houby i s částí vody a vaříme brambory do měkka. Špekáčky si oloupeme, nakrájíme na kostičky a opečeme na lžíci sádla. Když jsou brambory měkké, přidáme špekáčky, nastrouhaný česnek, rozemneme majoránku a ještě 5 minut provaříme. Před podáváním přidáme hrst nasekané petrželky. |
![]()
O autorovi receptů: Pepa Nemrava
Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření.