2 variace bramborového salátu podle Pepy Nemravy

Vánočního smaženého kapra bez bramborového salátu si asi dovede představit málokdo. Receptů je několik. Někdo přidává hrášek, někdo zase uzeninu. Pepa Nemrava nám představil dva jeho oblíbené recepty. Jeden na klasickou vánoční variantu a druhý v lehčí verzi. Který si vyberete?

 

Co se večeří u Nemravů o Štědrém dnu?

„Naše štědrovečerní menu je vždy klasika. Bramborový salát, rybí a kuřecí řízky a rybí polévka. Takhle to znám já i má manželka od malička, a tak nějak se toho držíme. Všechny ostatní pokrmy z tradičních štědrovečerní klasik, jako je třeba houbový kuba nebo černá omáčka si spíš vařím v průběhu vánočních svátků, abych si je vychutnal. Jediné, s čím jsem vždy experimentoval, byl bramborový salát, ten ale už druhý rok bude mít na starosti starší dcera Terezka, tak se musím obejít bez experimentů," usmívá se kuchař Pepa Nemrava.


Recept: Vánoční bramborový salát

 
Ingredience: 
800 g brambor
4 vajíčka
3 mrkve (já měl i žlutou)
1/4 celeru
1 žlutá cibule
1 červená cibule
150 ml vinného octa
80 g cukru
4 kuličky nového kuření
2 bobkové listy
5 kuliček černého pepře
8 PL majonézy
150 g kyselých okurek
200 ml láku z okurek
2 PL plnotučné hořčice
80 g mraženého hrášku
Hrst nasekané zelené petrželky
Sůl
Pepř
Příprava: 
Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce a vajíčka natvrdo.

Brambory uvaříme tak, že do 2 litrů vody dáme 6 PL soli a brambory, které pak vaříme 6 hodin na mírném plameni. Den dopředu si naložíme i kořenovou zeleninu a cibuli do nálevu, 300 ml vody, 150 ml octa, 20 g soli, 80 g cukru, bobkové listy, nové koření a celý pepř, lák z okurek. Nálev přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, celer a provaříme ještě 5 minut.

Druhý den si oloupané brambory a vajíčka, nakrájíme na větší kostičky a dáme je do mísy, přidáme scezenou naloženou zeleninu, hořčici, kyselé okurky na kostičky, majonézu, rozmražený hrášek, nasekanou petrželku, osolíme, opepříme a vše opatrně zamícháme.

Salát necháme do druhého dne uležet.


Vánoční bramborový salát podle Pepy Nemravy

 

Recept: Lehký bramborový salát

 
Ingredience: 
1 kg brambor
1 červená cibule
5 PL vinného octa
1 dcl láku z okurek
6 ks kyselých okurek
2 PL plnotučné hořčice
1 PL cukru
Hrst nasekaného kopru
Sůl
Pepř
Příprava: 
Ještě teplé brambory uvařené ve slupce si oloupeme a společně s okurkami nakrájíme na kolečka.

Do rendlíku si nalijeme ocet, lák z okurek, přidáme cukr, hořčici, osolíme, opepříme a 5 minut provaříme.

Do láku dáme spařit cibuli nakrájenou na čtvrtkolečka, vše přidáme k bramborám a zamícháme. Nakonec přidáme nasekaný kopr a znovu zlehka promícháme


Vánoční bramborový salát podle Pepy Nemravy v odlehčené verzi


O autorovi receptů: Pepa Nemrava

Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.

Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření. 


„Vaření není raketová věda. To, že někdo něco dělá jinak než ty, neznamená, že to dělá špatně."

Pepa Nemrava




Vyzkoušejte další recepty od Pepy Nemravy:

Houbová omáčka
13.12.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444