Co se večeří u Nemravů o Štědrém dnu?
„Naše štědrovečerní menu je vždy klasika. Bramborový salát, rybí a kuřecí řízky a rybí polévka. Takhle to znám já i má manželka od malička, a tak nějak se toho držíme. Všechny ostatní pokrmy z tradičních štědrovečerní klasik, jako je třeba houbový kuba nebo černá omáčka si spíš vařím v průběhu vánočních svátků, abych si je vychutnal. Jediné, s čím jsem vždy experimentoval, byl bramborový salát, ten ale už druhý rok bude mít na starosti starší dcera Terezka, tak se musím obejít bez experimentů," usmívá se kuchař Pepa Nemrava.Recept: Vánoční bramborový salát
| Ingredience: 800 g brambor 4 vajíčka 3 mrkve (já měl i žlutou) 1/4 celeru 1 žlutá cibule 1 červená cibule 150 ml vinného octa 80 g cukru 4 kuličky nového kuření 2 bobkové listy 5 kuliček černého pepře 8 PL majonézy 150 g kyselých okurek 200 ml láku z okurek 2 PL plnotučné hořčice 80 g mraženého hrášku Hrst nasekané zelené petrželky Sůl Pepř |
Příprava: Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce a vajíčka natvrdo. Brambory uvaříme tak, že do 2 litrů vody dáme 6 PL soli a brambory, které pak vaříme 6 hodin na mírném plameni. Den dopředu si naložíme i kořenovou zeleninu a cibuli do nálevu, 300 ml vody, 150 ml octa, 20 g soli, 80 g cukru, bobkové listy, nové koření a celý pepř, lák z okurek. Nálev přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, celer a provaříme ještě 5 minut. Druhý den si oloupané brambory a vajíčka, nakrájíme na větší kostičky a dáme je do mísy, přidáme scezenou naloženou zeleninu, hořčici, kyselé okurky na kostičky, majonézu, rozmražený hrášek, nasekanou petrželku, osolíme, opepříme a vše opatrně zamícháme. Salát necháme do druhého dne uležet. |
![]()
Recept: Lehký bramborový salát
| Ingredience: 1 kg brambor 1 červená cibule 5 PL vinného octa 1 dcl láku z okurek 6 ks kyselých okurek 2 PL plnotučné hořčice 1 PL cukru Hrst nasekaného kopru Sůl Pepř |
Příprava: Ještě teplé brambory uvařené ve slupce si oloupeme a společně s okurkami nakrájíme na kolečka. Do rendlíku si nalijeme ocet, lák z okurek, přidáme cukr, hořčici, osolíme, opepříme a 5 minut provaříme. Do láku dáme spařit cibuli nakrájenou na čtvrtkolečka, vše přidáme k bramborám a zamícháme. Nakonec přidáme nasekaný kopr a znovu zlehka promícháme |
O autorovi receptů: Pepa Nemrava
Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření.