...aneb jak tepelně izolovat šikmou střechu 2.

Krok třetí - povrchy v interiéru

Na povrchovou úpravu zateplené šikmé střechy je nejvhodnější sádrokarton, který nabízí různé možnosti řešení dodatečné úpravy malováním, stěrkou nebo tapetováním. Pokud však chceme ještě zvýšit účinek tepelné izolace, potom je vhodné na povrchovou úpravu podkroví použít dřevo. Samo o sobě působí přirozeně a jako materiál s nízkou tepelnou vodivostí ještě i dodatečně izoluje. Stavebníci se často ptají, jaké výhody či nevýhody má dobře zaizolovaný střešní plášť v letním období.

Samotné izolační materiály jsou schopné izolovat interiér i před nadměrným přehříváním přes střechu. Rizikovou částí jsou v tomto případě stavební otvory. Hlavně střešní okna či světlíky orientované na stranu denní dráhy slunce způsobují v létě nadměrné přehřívání interiéru a tepelná izolace se v této situaci obrací proti nám. Naakumulované teplo totiž jen obtížně propouští zpět a tepelná pohoda se mění na nepohodu. Pomoc je velmi jednoduchá. Na trhu jsou efektivní stínicí systémy, které dokáží tyto nepříznivé vlivy odstranit. Většinou se nabízejí jako základní výbava při koupi střešních oken nebo je lze dokoupit dodatečně.

 

Krok čtvrtý - dobrá rada nad zlato
Kromě tříplášťové střešní konstrukce se uplatňuje i zmíněná dvouplášťová nebo jednopláštová. Čím složitější je střešní konstrukce, tím efektivněji plní své funkce. Rozdíly mezi dvoupláštovou a tříplášťovou skladbou jsou však jen minimální. Rozhodující detaily (např. bezkontaktní a kontaktní pojistnou hydroizolaci) by měli u každé konkrétní realizace posoudit odborníci a měli by také doporučit ideální řešení s ohledem na architekturu, konstrukci, statiku, požární bezpečnost, tepelně-technické parametry, ale i na ekonomickou náročnost realizace. Výrobci jednotlivých vrstev střešního pláště sice stále přicházejí s novinkami, které reprezentují materiály se stále dokonalejšími parametry, ale stavebník by měl kontrolovat dodržení doporučených pracovních postupů, a to hlavně v takových detailech, jako je přelepování spojů parozábran či pojistné hydroizolace speciální páskou, úprava izolace u styků se stavebními otvory a ve spodní části krovu nebo dodržování předepsaných přesahů. Pokud si na to sám netroufne, musí se obrátit na odborníky (zajistit stavební dozor).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krok pátý - pohoda doma i v peněžence
Pokud budete zateplovat podkroví krok za krokem, zvážíte všechny dostupné možnosti a necháte si poradit, tak izolace střešního pláště bude spolehlivá, vydrží velmi dlouho a u šikmých střech ušetříte až 10 % z celkové spotřeby energie. V souvislosti se zateplováním se často uvádí i návratnost investic. U každé realizace je to individuální, ale v současné době se návratnost postupně přibližuje k pěti až osmi letům. A nezapomínejte, že kromě ekonomické výhodnosti byste měli myslet také na ekologii.

 

 

Převzato z časopisu HOME 5/2005

15.08.2007
  • Jaga Media, s.r.o.

    Společnosti skupiny Jaga se zabývají vydáváním, distribucí a prodejem publikací a časopisů z oblasti stavebnictví, architektury a bydlení. Jaga group, s.r.o., se sídlem v Bratislavě byla založena v roce 1992 a od roku 1995 své aktivity uskutečňovala i na území České republiky. V roce 2003 byla založena společnost Jaga Media, s.r.o. se sídlem v Praze.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444