Znovuvzkříšení prvorepublikové vily

V ostravské kotlině se nachází několik úřednických luxusních vil z počátku 20. století, ale jen jediná byla rekonstruována s tak vytříbeným vkusem a koncepcí. Uprostřed rozlehlého parku listnatých stromů, kam lidé chodí venčit psy či si zaběhat, se nečekaně nachází klenot, který po necelých 100 letech vstal z mrtvých.

 
Judita. Kresba: Vendula Šafářová  
Odvážný majitel hledal příbytek pro svou rodinu, kde by nalezli více klidu a přírody v industriálním městě, a objevil v realitní kanceláři dům, který byl za směšnou cenu 2 milionů (uvážíme-li obytnou plochu 950 m2!), nízkou kvůli konkurznímu řízení po zkrachovalé nábytkářské firmě.

„Hlavním mottem bylo vilu osvobodit ze zarostlé krajiny, povýšit ji na pomyslný piedestal a navrátit jí tak význam a honosnost, který původně měla. Předchozí majitelé jen brali, ale vile nic nedávali zpět. Cílem bylo odhalit historickou stopu a na ni s pokorou navázat. Tedy žádná replika, žádná hra na první republiku, ale pokračovat současností. Inspirací nám byl jak znovuobjevený obraz Oskara Kokoschky, tak záhadná Judita Gustava Klimta, která je k vidění v ostravském Domě umění. Koncept spočíval ve vyčištění prostoru a hmoty, zachování autenticity doby, geometrie dekorací a zvýraznění nástupů a vstupu do objektu,“
popisují architekti PROJEKTSTUDIA David Kotek, Petr Kundrát a Valerie Zámečníková, jak přistupovali k úkolu komplexní obnovy vily

Historická stopa vily

Vila v poslední fázi svého života sloužila výrobě nábytku, předtím tam byla výroba elektrických regulátorů. Firmě s nábytkem se však nedařilo, a proto musela dům dát do konkursu. Původně vila velikosti obytného domu se třemi byty sloužila řediteli a důlním inženýrům, kterým ji nechal postavit majitel dolu. Poslední zajímavostí je obraz Oskara Kokoschky (Moravská Ostrava II), jenž viděl vilu jako ráj na zemi, proto z její zahrady maloval panorama kouřící Ostravy s mladou dcerou ředitele v popředí.

„Koncepci řešení interiéru vily jsme zakotvili v její historii a pracovali s kvalitní dýhou z indické jabloně, mozaikami, odhalováním surových cihelných konstrukcí a doplňováním ocelových technicistních prvků jako jakousi reminiscenci na ocelářskou identitu Ostravy,“ dodávají architekti.

„Ráj na zemi“

„Na vile mám rád tu její bohatou historii, a tu jsem chtěl promítnout do interiéru. Procestoval jsem kus světa a tak mé požadavky na architekty byly vysoké a ne vždy realizovatelné, ale nakonec jsme to spolu nějak zvládli,“ říká majitel.

Když majitel uslyšel romantický příběh vily, nadchl se natolik, že chtěl tento ráj do vily vrátit zpět. Původně měl vizi vilu rekonstruovat na hotel s restaurací, wellness službami (sauna, pára, vířivka) a vinným sklepem, školicí místnosti, mezonetovými apartmány i možnými kulturními atrakcemi. Hotel by žil z návštěv turistů/cyklistů v oblasti, dále hostů hotelu v rámci pořádání oslav, svateb, konferencí a školení. Avšak po nějaké době navrhování a práce s architekty se postupně dobrali k velkému bytu.
Vizaulizace: původní vize hotelu 

Prodloužená kuchyň do exteriéru
Koncepcí rekonstrukce bylo zachovat dobový styl (postavena byla kolem roku 1920), několik podobných vil najdeme ostatně blízko ostravských dělnických kolonií dodnes. Kultivovaná hmota spojená se skromností vykazuje ducha doby. Výplně z červených cihel v kombinaci s fasádou barvy slonové kosti tvoří rytmické členění celé vily (pozůstatek secese). Renovace započala před dvěma lety, nyní je dokončena hlavní obytná část, a byt správce, který je v suterénu, další patra (druhé nadzemní podlaží a dvě patra půdy) jsou zabezpečena, mají nová dřevěná okna v původním designu, fasáda je kompletně renovována včetně složitých geometrických dekorací a členění.
 
Architekti říkají: „Při navrhování jsme chtěli místu i vile samotné zachovat eleganci a půvab, a přitom ji oživit dotekem současnosti, proto jsme dbali na využívání přírodních materiálů z okolí, které jsme doplnili současnými prvky jak v řešení exteriéru, tak i řešením vnitřní funkce domu tak, aby odpovídaly nárokům a požadavkům 21. století a zajistili tak klientovi kvalitní bydlení i doplňkové funkce.“

Centrální pohled na prostor

Žít v obraze Gustava Klimta „Judita“

Postmodernisticky pojatý byt je laděný do zlaté, bílé a černé, což je kombinace typická pro secesní Juditu. Vstupuje se do něj chodbou s šachovnicovou černobílou dlažbou a bílým stropem, která návštěvníka okamžitě přenese do jiného prostoru a času. Z haly se vchází do obývacího pokoje s kuchyní, do ložnice s černobílou koupelnou a do hostinského pokoje, WC a skladu pro dřevo do krbu, který je oboustranný (hala – obývací pokoj). Dlouhý půdorys obývacího pokoje oddělující kuchyň soklem kuchyňských spotřebičů je orientován do zahrady s výhledem na Ostravu, kuchyně se prodlužuje směrem ven do visuté terasy, která levituje nad terénem. Kuchyně je provedena v luxusní dýze z indické jabloně kontrastující s černou žulovou deskou ze Zimbabwe, tou jsou pokryty všechny parapety u okenních otvorů. Obložení skříní jabloňovou dýhou se prolíná do dynamické křivky laminátu barvy zlaté koženky a vedou horizontálně k tajnému vstupu do pracovny majitele, který člověk neznalý nepozná. Tajemstvím je, kde kabinet otevřít.


Přesto, že vila působí jen jako hra geometrií a dekorativnosti, architekti dbali na ekonomickou a technologickou efektivitu rekonstrukce, což je ostatně přístup, který uplatňují při každém zpracování návrhu. Ve vile je použito tělesové topení s tepelným čerpadlem, jsou využity většinou místní stavební materiály a reflektují se ekologické zásady stavění s minimálním dopadem na okolí a přírodu. Jsou zde použita okna s trojsklem, které má nižší spotřebu vytápění, a použity led diody k osvětlení. Ve všem se vždy kalkulovalo s předpokládanou spotřebou energií při běžném provozu, maximálně se využívá měřicích a regulačních prvků, dokonce se přihlíželo i k míře emisí uvolněných při výrobě některých součástek. Majitel sám dohlížel na kvalitu řešení a provedení jednotlivých stavebních úkonů a detailů. Byl jako múza, která vedla architekty kupředu.
Majitel ještě dodává: „Pro úspornější náklady je vila řízená prostřednictvím systému inteligentního domu, kde je možno si na dálku z mobilu nastavit teplotu vytápění, intenzitu a barvu světla, alarm, zatažení rolet, otevření příjezdové brány, v budoucnu se přidá funkce zapnutí vytápění sauny… V domě se používá audio multiroom systém Dexon, díky kterému je možno si v různých pokojích a na terasách přehrávat stejnou hudbu či v každé místnosti jinou.“
Noční pohled na vilu z parku

Obnova exteriéru vily

Vila orientována na jihovýchod disponuje půvabným výhledem na ostravské panorama, je zasazena do prostorného parku, kde se nachází několik atrakcí, včetně amfiteátru. V parku se dá dlouho korzovat a užívat přírody a kultivovaného prostředí. K domu se přistavěly dvě levitující terasy, jedna terasa prodlužuje osu kuchyně a je směrem na jihozápad, je zavěšena na ocelových táhlech a přes svou křehkost splňuje všechny požadavky na bezpečnost, vypadá jako padací most na hradě. Z druhé terasy se dá vejít přímo po schodištích do parku. Parkoviště a zpevněné plochy při vstupu do vily jsou z odpadové lomové jesenické žuly. Cestičky a zázemí pro děti (hřiště) se nyní upravují a amfiteátr s tenisovými kurty čekají na rekonstrukci v příštím roce, až si majitel užije chvíli klidu po náročné rekonstrukci.
Vizualizace amfiteátru

Vybavení vily

Bezpečnostní vstupní dveře do budovy Next, interiérové dveře Sapeli, designové matné kliky a kování M&T, okna klasické trojsklo, sanita a baterie Rocca v koupelnách, dlažba Rako, kuchyně a nábytek na míru od firmy In Interiéry, venkovní dlažba lowcost jesenická žula odštěpky.
 
Fotografie rekonstrukce Jakub Zdechovan 2015
 
PROJEKTSTUDIO EUCZ, s.r.o., Ostrava - www.projektstudio.cz
  • Architekt: David Kotek, Petr Kundrát, Valerie Zámečníková
  • Stavební část: Ing. Jan Müller
  • Projekt: 2012–2014
  • Realizace: 2013–2015
  • Užitná plocha: 950 m2
  • Zastavěná plocha: 408 m2
  • Plocha parku: 16 400 m2 
Půdorys vily

Autor textu: Projektstudio, Vendula Šafářová
29.12.2015 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444