Zlínský Design Week se letos zaměří na design, který pomáhá

V týdnu od 6. do 13. května se Zlín stane městem plným designu. Bohatý program zahrnující výstavy, workshopy, konference, přednášky, exkurze a řadu dalších akcí nabídne zájemcům 13. ročník festivalu Zlin Design Week, který pořádá Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati.

"Když sledujeme, jak se naše společnost vyvíjí a proměňuje, zajímá nás, zda prostředí, ve kterém žijeme, je takové různorodé skupině opravdu určeno. Je důmyslné, přístupné, bezpečné a kreativní pro dospělého muže, stejně jako pro děti a ženy, mladé i staré, člověka se zlomenou nohou nebo zrakovou vadou? Člověka jiného kulturního nebo náboženského vyznání?" Tato otázka, kterou si kladou organizátoři zlínského festivalu designu, může být zároveň i jeho mottem. Hlavním tématem letošního ročníku akce je totiž iuniverzální design, tedy takový, který je přístupný všem, bez ohledu na jakékoli fyzické nebo smyslové znevýhodnění, věk, pohlaví, ale třeba i národnost nebo kulturní zázemí. Cílem festivalu je poukázat na možnosti, které univerzální design nabízí a představit projekty, které mohou inspirovat a ukazují potenciál designu ovlivňovat naše životy.

V letošním ročníku ZDW téma univerzálního designu otevře výstava, která bude spíše interaktivní instalací, diskusí s veřejností, návštěvníky, designéry, architekty, studenty i profesionály. K její přípravě pořadatelé přizvali zajímavé osobnosti z České republiky a Norska, cílem zůstává dát prostor novým myšlenkám a talentům.

Také téma Konference Zlin Design Week, která účastníkům pravidelně umožňuje setkání se zajímavými osobnostmi designu, se letos obrací směrem k DESIGNU, KTERÝ POMÁHÁ. Hovořit na ní budou specialisté na inkluzívní a sociální design z ČR i zahraniční hosté.

Slavnostní zahájení festivalu proběhne v Městském divadle Zlín v sobotu 7. 5. 2022. Součástí večera, kterým provede herec Jan Cina, bude také vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže Best in Design. Mladí designéři z více než 50 zemí světa v ní dostávají příležitost představit své práce, návrhy a vize. Vítězové získávají finanční odměny i věcné dary. Finalisty soutěže Best in Design představí výstava umístěná ve zlínské galerii G18.
Kateřina Klímová, Kolekce nábytku pro předškolní děti. Best in Desidn 2021 - 2. místo v kategorii Product & Industrial Design.

28.04.2022 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444