Zdravé saunování: Masáž metlou a její účinky

Masáž metlou je součástí procesu saunování především v takzvaných ruských baňách. Masáž metlou se stává hlavní procedurou, která má za cíl hloubkově prohřát organizmus, posílit krevní oběh v kůži a hlubších tkáních. Jedná se o zejména dubové a březové větvičky s listy, svázané do svazku. Z jakých dalších dřevin můžete vázat metle a kdy přesně je sklízet, prozradíme v článku.

„Večerní metly“ pro dobrý spánek

Březová metla

Březová metla pomáhá při bolesti, loupání ve svalech a kloubech po cvičení a fyzické zátěži. Dobře očišťuje kůži při náchylnostem k vyrážkám a abscesu, zrychluje hojení ran a odřenin, má uklidňující účinek, zlepšuje náladu.

Pára z metly způsobuje silné rozšíření průdušek. To přispívá k odcházení hlenů a lepšímu provzdušňování plic. Proto se po takovéto lázni velmi dobře dýchá! Pro astmatiky a bývalé kuřáky, kteří začali provozovat dýchací gymnastiku, je březová metla nenahraditelná. V listech břízy jsou silice, činné látky, vitamín C, provitamín A. Popařte se a vaše kůže bude hladká, elastická, příjemně zbarvená. Výtažek metly je užitečný pro kůži hlavy: zpevňuje vlasy, odstraňuje lupy.

 

Dubová metla

Dubová metla více sedí lidem s mastnou kůží. Dělá ji matnou a pružnou, má silný protizánětlivý účinek. Dubové aroma zabraňuje nadměrnému zvýšení arteriálního tlaku v parní místnosti. Proto se tato metla doporučuje cvičencům a osobám náchylným k hypertonii. Ještě k tomu uklidňuje nervový systém po ozdravném běhu a chůzi. Listí dubu obsahuje velké množství účinných látek. Dubový odvar se používá jako léčivý prostředek při některých kožních onemocněních, při pocení nohou.

Lipová metla

Lipová metla znamenitě odstraňuje bolest hlavy, provádí měkkou ledvinovou „gymnastiku“ (močopudný efekt), zrychluje pocení, uklidňuje, hojí rány, rozšiřuje průdušky, snižuje teplotu. Při nachlazení nemá sobě rovné!

Olšová metla

Po olšové metle sáhněte při nachlazení, loupání v kloubech a svalech.

Jedlová metla

Jedlová metla se používá v zimě na Sibiři a jalovcová ve Střední Asii. Pryskyřičné látky rostlin dráždí kůži, stimulují pocení, zrychlují krevní oběh hluboko ve svalech a – reflexně – dokonce ve vnitřních orgánech. Tato metla je dobrá pro zvláštní masáž. Například při bolestech páteře, neuralgii, ischiasu. Znamenitě dezinfikuje vzduch a zabraňuje respiračním onemocněním.

Jehličnatá metla

Jehličnatou metlu je třeba napařovat po dobu 10 minut ve vařící vodě. Až změkne, může se začít s pařením. Jednu, dvě jehličnaté větve neuškodí přidat k březové nebo dubové metle. Výtažek takovéto metly se dá použít na polévání kamenů a na umývání.

Eukalyptová metla

Eukalyptovou metlu častěji používají na Kavkaze. Listí eukalyptu obsahuje od 1 do 3 procent silic, s čímž jsou spojeny jeho léčivé účinky. Zvlášť dobrá je při rýmě, bolesti v krku. V parní místnosti se přikládá k obličeji a dýchá se 4-5 minut nosem – to je prvotřídní inhalace. Ale má i nedostatky: eukalyptová metla má příliš tenké, ohebné větve a dlouhé listí. Je těžké s ní „zacházet“ při šlehání.

Ranní metly, abys byl „svěží jako okurka“

Metla z jeřabin

Metly z listí jeřabiny a z divoké jeřabiny posilují proces vzrušení nervového systému – odbourávají uvolňující vliv lázeňské procedury, dobře připravují organismus k práci, a proto se zdárně používají v první polovině dne.

Kopřivová metla

Kopřivovou metlu je třeba používat „zřídka, ale pořádně“. Když po fyzické práci, túře, nebo dlouhodobé jízdě na kole cítíte loupání v kloubech, svalech nebo křížích, stačí je pošlehat pálící zelení a všechny nepříjemnosti zmizí. Je to spojeno se silným lokálním dráždícím, odpoutávajícím, protizánětlivým účinkem.

Kopřivová metla sloužáí jako dobrý prostředek pro léčení ischiasu, revmatu, dny. Při jejím častém použití se snižuje arteriální tlak, odstraňuje se nervové napětí. Ale při silném šlehání se rychle cuchá a stává se nepoužitelnou. Takováto metla se noří do vody všeho všudy na pár sekund. Dá se s ní pařit jen až se tělo vyhřeje a to lehkými pohyby. Metla se dá vyrobit z větví prakticky všech stromů a keřů, které jsou dostatečně ohebné, nemají bodláky a nevylučují lepkavé nebo nebezpečné látky.

Metly z javoru, ořechu, jasanu nebo jilmu

Špatná není metla z javoru, ořechu, jasanu, jilmu. Velmi příjemná je metla z mladých výhonků višní, uřezaných na počátku léta. Takováto metla je měkká, má příjemné višňové aroma. Do metel se dají přidávat svazky léčivých a aromatických trav. V sezoně je lepší metly samozřejmě využívat čerstvé – právě takovéto mají mnoho silic a fytoncidů.

bydlinekČtěte také:
Víte, k čemu je masáž metlou dobrá? Jak našemu zdraví prospívá? A jak je třeba metlu připravit? Více se dozvíte v článku: Použití metličky (věníku) v sauně a její blahodárný vliv na naše zdraví.

 

Opatření metel

Březové metly

Podle starého zvyku se metly obvykle opařovaly na svatodušní svátek, který připadá na 49. den po Velikonocích. Obvykle připadal na začátek až půlku června. Metly je třeba opatřit, je-li sucho. Proto, jestliže je na svatodušní svátek deštivo, metla se pořizuje o několik dní později. Větve se lámou v první polovině dne, až spadne rosa.

Zpočátku se vybírá bříza. Nejlepší je smuteční.  Větve jsou svěšené jako copy, jsou velmi ohebné, ale nelámou se. I když mnozí znalci radí vybírat mladé břízky, které ani jednou nekvetly, je třeba si listí důkladně prohlédnout podívat. Dokonce zkusit na jazyk. Když je vrchní strana drsná, hledejte jinou břízu. Shora má být lísteček něžný, sametový. A větve ohebné, tenké, dlouhé a rovné. Jen tehdy dostanete to, co potřebujete.

Na začátku se svazují nepevně, jen aby se nerozsypaly. Věší se na žerdi nebo na natažený provaz pod přístřeškem tak, aby na ně nepadalo přímé sluneční světlo, tam, kde je dobrý průvan. Za 6-7 dní, až metly dobře vyschnou, se pevně svážou a těsně se uloží do regálu v suché předlázni, šopě nebo v jiné suché a dobře větrané místnosti.Nejlepší je, když metly dostanou tvar vějíře a ne metly. Proto čerstvé metly se rozkládají na podlaze a každý den se přetáčejí. Když pooschnou (ale neuschnou), pokládáme je jednu na druhou, čas od času je překládáme. Postupně se zplošťují, čehož jsme chtěli dosáhnout. Je důležité je nepřesušit.

Výzkum ukázal, že při dodržení všech věkových tradic sbírání léčivých rostlin (týká se to i březových metel), se v materiálu zachovávají aktivní léčivé látky v optimálním množství a kvalitě. Zkuste, svažte metlu z čerstvých větví pevně – a uprostřed ztratí zabarvení, ztmavne, a takováto metla téměř nebude vonět, protože listí „shoří“. Užitek z takovéto metly bude pouze ze zametání podlahy v lázni, a i ten bude špatný, protože z ní bude více smetí než čistoty.

Listí metly po sušení by mělo být matné zelené barvy, a samotná metla má vonět balzamickým březovým olejem. Tato vůně prudce sílí po napaření metly. Sběr metel na začátku léta je plně oprávněný, protože listí břízy je již velké, ale má ještě dostatek siličných žláz, kterých je dostatek nejen v listech, ale i na mladých výhoncích břízy. Velké mladé výhonky jsou velice elastické, proto takovou metlou je příjemné šlehat tělo v parní komoře.

Vázaní metly

Zpočátku se očistí větve od listí a suků v místě uchycení. Potom se potřebné množství větví omotá špagátem, levou rukou se při tom snažíme větve stlačit k sobě. Ještě důležité pravidlo. Když vážete metly, tak hrubší větve pokládejte dovnitř a kolem nich tenčí, ohybem dovnitř. Metla bude pevná, vydrží na několik procedur. A nakonec, vyvarujte se nepohodlí. Když vážete metlu, zanechte místo na uchycení o něco delší, aby se dala pevně držet v ruce a nevyskakovala. Zbytečné konce odstraňte.

Je dobré uschovávat metly ve stozích sena. Připravené větve se dají skladovat i v zimě v podobě jednoho snopu, dle potřeby je možno je svazovat do metly. V obou případech se listí lépe zachová.

Dubové metly se řežou v červnu až srpnu, ve vlhkém, tmavém lese. Sušení a vázání metly je totéž jako u břízy.

Článek vznikl ve spolupráci s firmou Sauny Salus.
08.02.2017 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444