Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

Foto: Archiv P. Nemravy

Foto: Archiv P. Nemravy

V době, kdy vládne avokádový toast, hummus a poke bowl, trochu zapomínáme na poctivou domácí kuchyni. A přitom právě česká klasika má co nabídnout – je sytá, chutná, plná vzpomínek na dětství a rodinné obědy. Přinášíme vám tři recepty, které by rozhodně neměly zapadnout. Vyhrňte si rukávy a vraťte se s námi k tradici!

Čevabčiči s  bramborami – trochu Balkánu po česku

Možná balkánský původ, ale u nás dávno zdomácnělé jídlo. Čevabčiči je jednoduché, voňavé a ideální třeba na víkendový oběd, kdy chcete vařit rychle, ale přesto dobře.

Suroviny
  • 800 g brambor
  • 500 g mletého vepřového tučnějšího masa
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 2 velké cibule
  • 2 PL drceného kmínu
  • 1 PL mleté papriky
  • 4 PL oleje
  • 100 ml perlivé vody
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Brambory umyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na 2 lžících oleje. Přidáme nadrcený česnek, mletou papriku a také zarestujeme. Směs sundáme z plamene a necháme zchladnout. Do mísy si dáme mleté maso, lžíci drceného kmínu, perlivou vodu, osolíme, opepříme, přidáme směs z pánve, důkladně rukama propracujeme a necháme odpočinout v lednici ideálně do druhého dne.

Vařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a rozložíme do pekáče vymazaného olejem. Na brambory rozendáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a okmínujeme. Maso si rozdělíme na 16 dílků a z nich tvarujeme válečky, které pak skládáme do pekáče na brambory a cibuli. Pekáč dáme do trouby a pečeme na 180 °C asi tak 30 minut.

bydlinekSoutěž o 4 Nemravně dobré kuchařky
Odpovězte na jednoduchou otázku, kterou najdete v článku: "Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku", a zapojte se do soutěž. Soutěž trvá do 6. července 2025.

Štěpánská hovězí pečeně. Zavzpomínejte na rodinné obědy u babičky

Když se řekne sváteční neděle, spousta z nás si vzpomene právě na štěpánskou pečeni. Hovězí roláda s vařeným vejcem uvnitř je nejen efektní na pohled, ale i lahodná na chuť.

Suroviny
  • 1,5 kg hovězí plece
  • 5 vajec vařených natvrdo
  • 200 g špeku
  • 1 větší cibule
  • 6 kyselých okurek
  • 150 ml láku z okurek
  • 2 PL hladké mouky
  • 1 PL sádla
  • 3 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 1 PL dijonské hořčice
  • 1 PL chladného másla
  • 500 ml vody
  • sůl
  • pepř
  • špejle

Maso si očistíme, rozkrojíme na polovinu a v každé polovině prořízneme otvor velký tak, aby se do něj vešlo uvařené vajíčko. Otvor vymažeme hořčicí, vložíme oloupané uvařené vejce, dva kousky špeku, dvě poloviny okurky a zašpejlujeme ho křížem dvěma špejlemi, aby vajíčko nevypadlo. Po obvodu nakrojíme další menší otvory a do nich vsuneme hranolky špeku (hranolky špeku si předem dáme do mrazáku, aby se nám lépe špikovalo). Takto připravené maso nasolíme a opepříme ze všech stran.

V hrnci rozpálíme sádlo, na něm maso ze všech stran opečeme, vyndáme a dáme stranou. Na výpeku si orestujeme zbytek špeku nakrájený na kostičky a na něm také dozlatova restujeme cibuli nakrájenou na kostičky. Cibuli zaprášíme hladkou moukou, kterou také zarestujeme. Poté restujeme jednu lžíci hořčice, přidáme 500 ml vody a důkladně rozmícháme.

Maso vrátíme do hrnce, přidáme sítko s novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem, přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 130 °C zhruba 3 hodiny. Mezitím rozkrájíme zbylé okurky i vajíčka na kostičky a vložíme je do prázdného hrnce.

Když je maso měkké, tak ho vyjmeme z hrnce, omáčku scedíme a přepasírujeme do hrnce k rozkrájeným okurkám a vajíčkům. Přilijeme lák z okurek, dochutíme solí a 10 minut provaříme. Nakonec do omáčky vmícháme lžíci chladného másla.

bydlinekSoutěž o 4 Nemravně dobré kuchařky
Odpovězte na jednoduchou otázku, kterou najdete v článku: "Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku", a zapojte se do soutěž. Soutěž trvá do 6. července 2025.

 

Rolovaná pečeně na smetaně - slavnostní a nostalgická

Voňavé maso plněné slaninou nebo klobásou, podlité vývarem a zjemněné smetanou. Recept, který patří k těm svátečním, ale zvládnete ho i ve všední den, pokud máte trochu času.

Suroviny
  • 800 g vepřové pečeně bez kosti v celku
  • 120 g uzeného boku z komína
  • 200 ml smetany 33%
  • 1 PL sádla
  • 1 cibule
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru
  • ½ citronu
  • 500 ml vody
  • 3 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • vinný ocet
  • cukr
  • špetka sušeného tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • potravinářský provázek

Na pečeni si podélně nakrojíme zhruba po centimetru tukové krytí, rozkrojíme ji podélně v jedné třetině, ale nedořízneme, pak silnější část rozkrojíme ještě na polovinu tak, aby nám vznikl jeden velký plát. Maso zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a v celé vrstvě poklademe plátky uzeného boku. Poté zarolujeme a svážeme provázkem. V hrnci si rozpálíme sádlo a na něm opečeme maso ze všech stran. Opečené maso vyndáme a dáme stranou. Na výpeku orestujeme nejprve mrkev a celer nakrájené na větší kusy a následně i cibuli nakrájenou nahrubo. Když máme zeleninu zarestovanou hezky dohněda, přilijeme 500 ml vody, 3 lžíce octa, přidáme polovinu dobře umytého citronu, sušený tymián, v sítku na koření bobkový list, celý pepř, nové koření, vrátíme do hrnce maso, přiklopíme a dáme péct do trouby. Pečeme na 160 °C doměkka asi 90 minut.
 
Během pečení maso v hrnci dvakrát až třikrát otočíme. Když máme dopečeno, vyndáme z hrnce roládu, citron, sítko s kořením a vše ostatní důkladně rozmixujeme. Do omáčky přidáme smetanu, dochutíme solí, cukrem a 15 minut provaříme. Maso mezitím zbavíme provázku a nakrájíme na plátky.

Rolovaná pečeně na smetaně

Vyzkoušejte další recepty Pepy Nemravy:

 

O autorovi receptů: Pepa Nemrava

Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.

Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření. 


„Vaření není raketová věda. To, že někdo něco dělá jinak než ty, neznamená, že to dělá špatně."

Pepa Nemrava

bydlinekSoutěž o 4 Nemravně dobré kuchařky
Odpovězte na jednoduchou otázku, kterou najdete v článku: "Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku", a zapojte se do soutěž. Soutěž trvá do 6. července 2025.

27.06.2025 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444