Čevabčiči s bramborami – trochu Balkánu po česku
- 800 g brambor
- 500 g mletého vepřového tučnějšího masa
- 500 g hovězího mletého masa
- 2 velké cibule
- 2 PL drceného kmínu
- 1 PL mleté papriky
- 4 PL oleje
- 100 ml perlivé vody
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Brambory umyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na 2 lžících oleje. Přidáme nadrcený česnek, mletou papriku a také zarestujeme. Směs sundáme z plamene a necháme zchladnout. Do mísy si dáme mleté maso, lžíci drceného kmínu, perlivou vodu, osolíme, opepříme, přidáme směs z pánve, důkladně rukama propracujeme a necháme odpočinout v lednici ideálně do druhého dne.
Vařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a rozložíme do pekáče vymazaného olejem. Na brambory rozendáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a okmínujeme. Maso si rozdělíme na 16 dílků a z nich tvarujeme válečky, které pak skládáme do pekáče na brambory a cibuli. Pekáč dáme do trouby a pečeme na 180 °C asi tak 30 minut.
Soutěž o 4 Nemravně dobré kuchařky
Odpovězte na jednoduchou otázku, kterou najdete v článku: "Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku", a zapojte se do soutěž. Soutěž trvá do 6. července 2025.
Štěpánská hovězí pečeně. Zavzpomínejte na rodinné obědy u babičky
- 1,5 kg hovězí plece
- 5 vajec vařených natvrdo
- 200 g špeku
- 1 větší cibule
- 6 kyselých okurek
- 150 ml láku z okurek
- 2 PL hladké mouky
- 1 PL sádla
- 3 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 1 PL dijonské hořčice
- 1 PL chladného másla
- 500 ml vody
- sůl
- pepř
- špejle
V hrnci rozpálíme sádlo, na něm maso ze všech stran opečeme, vyndáme a dáme stranou. Na výpeku si orestujeme zbytek špeku nakrájený na kostičky a na něm také dozlatova restujeme cibuli nakrájenou na kostičky. Cibuli zaprášíme hladkou moukou, kterou také zarestujeme. Poté restujeme jednu lžíci hořčice, přidáme 500 ml vody a důkladně rozmícháme.
Maso vrátíme do hrnce, přidáme sítko s novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem, přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 130 °C zhruba 3 hodiny. Mezitím rozkrájíme zbylé okurky i vajíčka na kostičky a vložíme je do prázdného hrnce.
Když je maso měkké, tak ho vyjmeme z hrnce, omáčku scedíme a přepasírujeme do hrnce k rozkrájeným okurkám a vajíčkům. Přilijeme lák z okurek, dochutíme solí a 10 minut provaříme. Nakonec do omáčky vmícháme lžíci chladného másla.
Soutěž o 4 Nemravně dobré kuchařky
Odpovězte na jednoduchou otázku, kterou najdete v článku: "Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku", a zapojte se do soutěž. Soutěž trvá do 6. července 2025.
Rolovaná pečeně na smetaně - slavnostní a nostalgická
Suroviny
- 800 g vepřové pečeně bez kosti v celku
- 120 g uzeného boku z komína
- 200 ml smetany 33%
- 1 PL sádla
- 1 cibule
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- ½ citronu
- 500 ml vody
- 3 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- vinný ocet
- cukr
- špetka sušeného tymiánu
- sůl
- pepř
- potravinářský provázek
Na pečeni si podélně nakrojíme zhruba po centimetru tukové krytí, rozkrojíme ji podélně v jedné třetině, ale nedořízneme, pak silnější část rozkrojíme ještě na polovinu tak, aby nám vznikl jeden velký plát. Maso zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a v celé vrstvě poklademe plátky uzeného boku. Poté zarolujeme a svážeme provázkem. V hrnci si rozpálíme sádlo a na něm opečeme maso ze všech stran. Opečené maso vyndáme a dáme stranou. Na výpeku orestujeme nejprve mrkev a celer nakrájené na větší kusy a následně i cibuli nakrájenou nahrubo. Když máme zeleninu zarestovanou hezky dohněda, přilijeme 500 ml vody, 3 lžíce octa, přidáme polovinu dobře umytého citronu, sušený tymián, v sítku na koření bobkový list, celý pepř, nové koření, vrátíme do hrnce maso, přiklopíme a dáme péct do trouby. Pečeme na 160 °C doměkka asi 90 minut.
Vyzkoušejte další recepty Pepy Nemravy:
O autorovi receptů: Pepa Nemrava
Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření.
„Vaření není raketová věda. To, že někdo něco dělá jinak než ty, neznamená, že to dělá špatně."
Soutěž o 4 Nemravně dobré kuchařky
Odpovězte na jednoduchou otázku, kterou najdete v článku: "Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku", a zapojte se do soutěž. Soutěž trvá do 6. července 2025.