Zamykáním vchodových dveří porušujete požární předpisy

Možná ani nevíte, že zamykání vchodových dveří je hrubým porušením požárních  předpisů. Zamykání dveří je pochopitelné, lidé mají strach před zloději, nechtějí si do společných prostor pustit bezdomovce, partičky mladých lidí a vůbec podezřelá individua. Ale v případě požáru mohou být zamčené vchodové dveře velký problém.

Vchodové dveře jsou totiž často jedinou únikovou cestou a musí zajistit snadný a rychlý průchod pro případ evakuace. Kromě toho, že brání lidem bez klíčů rychle dům opustit, komplikují i přístup hasičům zvenku.
 

Zvenku koule – zevnitř klika nebo panikové kliky

Spousta domů z tohoto důvodu volí hliníkové vchodové dveře, které lze vybavit tak, že je není potřeba zamykat a přesto se dovnitř nikdo bez klíče nedostane. Buď se používají dveře, které mají zvenku kouli a zevnitř kliku, nebo tzv. panikové kliky. Jedná se o kliky, které se při zavření dveří samy zamknou, ale zevnitř jdou otevřít bez klíče pouhým stisknutím. Sice to opět komplikuje vniknutí do domu hasičům, ale ti si s dveřmi rychle poradí, jsou na to vyškolení.

Panikové kování má jeden základní účel - snadno otevřít dveře i v nepřehledné situaci, kdy vládne zmatek a šíří se panika. Je nainstalováno povinně v kinosálech či některých administrativních budovách na únikových cestách.

Další možností, jak neporušit požární předpisy a zároveň mít zamčeno, je opatřit dveře elektronickým zámkem na čipové karty. V případě požáru nebo nutné evakuace se dveře samy odblokují. Je to ale celkem velká investice, protože je nutné instalovat elektronický systém detekce požáru ve všech prostorách domu. Plus musí mít doprovodnou funkci právě odblokování vchodových dveří.
 

Právní následky porušování požárních předpisů

Zamykání vchodových dveří, které je zpravidla domluveno se všemi obyvateli domu, může mít právní důsledky. Podle zákona o požární ochraně to může být kvalifikováno jako porušení povinnosti uživatelů prostorů chodeb obytného domu (fyzických osob) vytvářet v prostorách, které užívají, podmínky pro rychlé zdolání požáru a pro záchranné práce. Faktem je, že pokuta může být až 1 000 000 korun.

Určitě je ke zvážení, jestli si nepořídit kvalitní hliníkové vchodové dveře, které budou mít buď zvenku kouli nebo budou mít panikové kliky. I když se vám to možná zdá jako přitažené za vlasy, nejde jen o požární předpisy, ale hlavně o bezpečnost obyvatel domu.
09.01.2019 | PR
  • Svět oken

    Společnost Svět oken se specializuje na prodej a montáž plastových a hliníkových oken, interiérových a vchodových dveří, stínící techniky a garážových vrat. Navíc realizujeme zasklení balkonů a lodžií. Nabízíme široký sortiment služeb; nezávazná kalkulace zdarma, technické a finanční poradenství, zaměření a montáž.  Získejte od nás jedny z nejlepších cen na trhu a akční slevy. Nabízíme široké spektrum výrobků a kvalitních služeb, které jsou ověřeny nespočtem spokojených klientů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444