Z trouby rovnou na piknik: Cuketový quiche

Konečně je tu sezóna cuket – období, kdy zahrádky přetékají touto univerzální zeleninou a my hledáme stále nové způsoby, jak ji využít. Jedním z nich je cuketový quiche – slaný koláč s křehkým těstem a lahodnou náplní. Voní létem a hodí se jak na oběd, tak jako lehká večeře. Ať už ho podáváte teplý nebo studený, skvěle doplní sezónní jídelníček a potěší i ty, kteří běžně cuketám příliš nefandí.

„Když jdu někam na návštěvu, beru většinou právě tenhle quiche. Dovnitř můžeš dát jakoukoliv zeleninu, které máš doma hodně nebo která je právě v sezóně."

Julie Kučerovská

Cuketový quiche

10 porcí, 20 minut příprava, 30 minut odležení, 30 minut pečení

Ingredience
Na těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce studené vody
  • sůl
Na náplň:
  • 1 cuketu
  • 2 velká rajčata
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g balkánského sýra
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • hrst čerstvých bylinek(oregáno, bazalku, mátu,tymián)
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl a pepř

  1. Na vál prosej mouku, přidej špetku soli a máslo nakrájené na kousky. Pomocí prstů zpracuj na drobenku, uprostřed udělej důlek a vyklepni do něj vejce. Přidej studenou vodu a nožem zapracuj. Rukama vypracuj hladké nelepivé těsto, které zabal do potravinářské fólie a dej do lednice alespoň na 30 minut.
  2. Mezitím si omyj cuketu a rajčata, cuketu nakrájej na kolečka, rajčata na kostičky. Na pánvi nech rozehřát olej, přidej rajčata s cuketou a krátce zprudka orestuj, až cuketa mírně změkne a zezlátne. 
  3. Nyní vyndej těsto z lednice a nech chvíli povolit. Pak ho na vále poprášeném moukou rozválej na placku a pomocí válečku přendej do formy. 
  4. Na těsto rozlož orestovanou zeleninu a rozdrob balkánský sýr. Předehřej troubu na 200 °C. 
  5. V míse si rozšlehej vejce se smetanou, přidej nasekané bylinky, muškátový oříšek, sůl a pepř. Tuto směs nalij na těsto, vlož do trouby a peč asi 30 minut, nebo dokud koláč nezezlátne. 
  6. Před podáváním ho nech trochu vychladnout, aby se lépe krájel.
 
Tip autorky: Sýr lze vyměnit třeba za tuňáka ve vlastní šťávě či orestovanou sušenou šunku.

Julie Kučerovská, autorka bestsellerové Kuchařky pro teenagery přichází s dalším titulem


Kuchařka pro mě a moje tělo je určena všem, kteří začínají přebírat zodpovědnost za vlastní stravování a zjišťují, co všechno to obnáší. Vaření, nakupování, plánování, ale také zamýšlení se nad vlastním vztahem ke svému tělu a jídlu. Kapitoly jsou rozdělené podle ingrediencí, které je dobré mít doma, nechybí ani základní seznam na nákup. Všech devadesát receptů je dopodrobna popsaných, aby je každý pochopil a zvládl sám uvařit. Použité suroviny jsou levné a dostupné. Uvařit si sám totiž stojí jen trochu vůle a snahy učit se novým věcem! Julie Kučerovská

bydlinekSoutěž o titul Kuchařka pro mě a moje tělo od Julie Kučerovské 
Chcete vařit zdravě, rychle a především výživně? Zapojte se do velké letní soutěže MOJE LÉTO 2025, ve které můžete získat Kuchařku Julie Kučerovské a spoustu dalších cen.




Recept pochází z knihy Kuchařka pro mě a moje tělo od Julie Kučerovské.
Vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz
18.07.2025 | redakce
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444