Vzdušný, přívětivý a světlý: Úřad vyrobený výhradně ze dřeva

Komplex 6 budov okresního úřadu ze dřeva, Salcburk – detail fasády z modřínového dřeva.

Komplex 6 budov okresního úřadu ze dřeva, Salcburk – detail fasády z modřínového dřeva.

Blízko Salcburku v malebné oblasti Seekirchenu u Wallersee bylo nedávno otevřeno centrum nového okresního úřadu Salzburg-Umgebung. „Dosud největší komplex administrativních budov z dřevěných konstrukcí představuje nejen v Rakousku nový architektonický dialog. Myslím, že pro místní obyvatele je rozhodně radostí úřad navštívit,“ řekla na úvod k tomuto projektu dřevostavby Marcela Kolářová za DELTA Group ČR.

Cesta od vchodu k přepážkám nového centra, kde se poskytuje podpora a služby občanům, je přívětivá, světlá a klidná. To, že při chůzi téměř nevnímáte ozvěnu, je částečně způsobeno dřevěnou podlahou, po které se chodí, a částečně perforovaným dřevěným stropem nad ní, který zvuk tlumí. Vzdušné příčky z dřevěných lamel vytvářejí propustnou strukturu místnosti a osázené stěny vnášejí do interiéru budovy kousek přírody, daleko od obvyklých květináčů. Přirozené denní světlo se dostává i do míst vzdálených od oken prostřednictvím světelných studní. A postaráno je i o dětské návštěvy, kterým je k dispozici velikostně odpovídající nábytek z masivního dřeva, herna a koberce z přírodních materiálů.
Čekárna v přízemí úřadu: světlo a transparentnost prostoru v centru pozornostiČekárna v přízemí úřadu: světlo a transparentnost prostoru v centru pozornosti


Biofilní architektura v administrativní budově

Přesně taková je dnes biofilní architektura kancelářských budov místního úřadu v salcburském městě Seekirchen am Wallersee. Nově vzniklé okresní správní centrum nemá nic společného s ozvěnou administrativních chodeb a občany sedícími před zavřenými dveřmi kanceláří. Interiéry působí světle, vzdušně a přátelsky.

Foto vlevo: Konstrukce a materiál (smrkové dřevo) jsou záměrně ponechány na viditelném místě. Foto vpravo: Dělící příčky v místnostech z dřevěných lamel nabízejí dobrý přehled a zároveň ochranu
 

Komplex administrativní budov z obnovitelného zdroje: ze dřeva

Tento komplex budov je jednou z prvních vlaštovek mezi administrativními budovami, které jsou v Salcbursku postaveny převážně ze dřeva, tedy obnovitelného zdroje. Podzemní parkoviště a přízemí tvoří železobetonový základ, na který jsou ve skeletové konstrukci napojena dřevěná patra. Zatímco v přízemí se nacházejí veřejné prostory, ve třech dřevěných patrech nad nimi jsou kanceláře zaměstnanců.

Mezinárodní skupina DELTA Group spolu s architektonickou kanceláří SWAP zvítězily v soutěži a společně navrhly a koordinovaly výstavbu šesti objemných kvádrů, různě vysokých šachovnicových kostek, které jsou i přes 5 250 metrů čtverečních vytvořené užitné plochy poměrně subtilní.

Foto vlevo: Komplexní letecký pohled na budovy okresní správy. Foto vpravo: Detail fasády jedné z budov

Vytápění, chlazení: místní topná síť a hloubkové sondy

Budova je progresivní a udržitelná nejen při výstavbě, ale i při každodenním provozu. „Teplo je dodáváno prostřednictvím místní tepelné sítě v Seekirchenu a přiváděný vzduch je předehříván prostřednictvím zemního kolektoru," vysvětluje společnost SWAP technologii budovy. „V létě se využívá podlahový chladicí systém napájený z hlubinných geotermálních sond." Budova byla certifikována podle stavebního standardu klimaaktiv na nejvyšší úrovni kvality Gold.


Foto: Stavební suť z minulosti: nyní nové budovy okresního úřadu Salcburk, které byly místo z betonu postaveny ze dřeva.
 

Vizualizace dřevěné konstrukce a materiálu

Ve vyšších patrech, která jsou vyhrazena zaměstnancům, dominuje dřevo interiéru mnohem více než v přízemí. „Jedním z leitmotivů byla vizualizace konstrukce a materiálu," potvrzují architekti ze společnosti SWAP. Konstrukční prvky byly realizovány ve viditelné kvalitě, což nejen šetří zdroje při výstavbě interiéru, ale také znamená, že dřevěnou konstrukci lze skutečně cítit a zažít. Několik studií již prokázalo přidanou zdravotní hodnotu dřeva v pracovních a obytných prostorách, jak potvrzuje i SWAP Architects: „Skutečnost, že se veřejný sektor zaměřuje na dřevěné konstrukce, není přínosem pouze pro zaměstnance a životní prostředí, ale z regionální přidané hodnoty těží i ekonomika. V nové budově okresní správy bylo použito celkem 993 metrů krychlových dřeva.“
 
FOTO: Vše nad přízemím je vyrobeno výhradně ze dřeva – stropy, nosné prvky, stěny, a dokonce i fasáda.

Udržitelnost i v logistice stavebních materiálů

Prefabrikované lepené nosníky pocházejí ze závodu Binderholz v Unternbergu u Salcburku, prvky s křížem lepeného dřeva ze závodu Binderholz v Jenbachu v Tyrolsku. Celé množství dřevěných prvků bylo na staveniště dopraveno ve 20 nákladních automobilech.

V neposlední řadě z veřejné dřevostavby těží i daňový poplatník. Díky vysoké míře prefabrikace a zkrácené době výstavby byla kancelářská patra nad soklem dokončena za pouhých 15 týdnů. Nízká energetická náročnost budovy a využití obnovitelných zdrojů energie zajišťují stabilně nízké provozní náklady.

„Ústředním stavebním materiálem těchto šesti různě vysokých kostek určených jako pracovní prostředí pro zhruba dvě stovky zaměstnanců je dřevo. Velkorysé prosklení a zelené plochy na několika úrovních vytvářejí klidné, přirozené a útulné pracovní prostředí, které se navíc vyznačuje vysokou mírou flexibility. Budova by měla být místem integrity a transparentnosti, místem, kde lidé rádi tráví čas. A toto poslání se nám myslím ve spolupráci s projektovým partnerem SWAP podařilo naplnit,“ dodává závěrem k projektu Mgr. Marcela Kolářová, mluvčí DELTA Group ČR.

Projektové video z výstavby si můžete prohlédnout na našem Linkedin profilu ZDE.
Poznámka k videu: © Siproductions
 

DATA O PROJEKTU: 

Základní údaje
- Trvání projektu: 2020 – 2023
- Celková plocha: cca 35 200 m²
- Užitná plocha: cca 23 400 m²

Činnosti DELTA Group
- Řízení generálního projektanta
- Management výběrových řízení a zadávání zakázek
- Řízení technických a obchodních procesů
- Místní stavební dozor
- Digitální správa dat o projektu: Datenpool

Další technické detaily k projektu naleznete mezi referenčními projekty společnosti DELTA Group ČR zde: https://www.delta-group.cz/reference/okresni-urad-seekirchen-salcburk/

 



Textové podklady: Mgr. Marcela Kolářová/DELTA Group ČR/ SWAP Architekten/ dostupné info z různých online zdrojů

Fotografie: Christian Brandstätter/Land Salzburg
04.04.2024
  • DELTA Group ČR: Delta Projektconsult s.r.o.

    Se společností DELTA získáte partnera, který Vás bude osobně provázet celým stavebním projektem. DELTA tým má rozsáhlé know-how v oblasti architektury , projekce budov včetně BIM projektování, stavebního managementu – vedení realizace stavby, digitálních datových prostředí stavebních projektů a IT podpory. Díky tomu dokážeme do každého stavebního projektu vnést nové perspektivy a zároveň chráníme Vaši investici.  


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444