Výstava diplomantů VŠUP v Míčovně Pražského hradu

Od 9. července do 22. srpna 2004 se v Míčovně Pražského hradu koná výstava diplomových prací studentů Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Vysoká škola umělecko-průmyslová dosud realizovala výstavy diplomantů v prostorách školy, případně se jednotliví studenti prezentovali ve spřátelených galeriích či exteriérech města. Vzhledem k tomu, že se jedná o důležitou přehlídku nejmladší generace českých umělců, designerů a architektů a je třeba, aby se co možná nejširší veřejnost seznámila s uměleckými výsledky školy, výstava diplomantů VŠUP se letos poprvé koná v Míčovně Pražského hradu.
Prof. ak. arch. Jiří Pelcl, rektor VŠUP k tomu dodává: "Dnešní umělec už nemůže být romantikem, který naslouchá Múzám ve své věži ze slonoviny a věří, že budoucnost objeví jeho génia. Sama existence umění je dnes podmíněná bezprostřední komunikací. Proto je zapotřebí, aby také naše škola byla maximálně otevřená veřejnosti. K dobré tradici VŠUP patří pravidelně pořádat přehlídky klauzurních i diplomových prací v budově školy. Tyto interní výstavy jsou důležité, ale jsou limitovány časem i místem a oslovují převážně okruh příznivců a lidí z umělecké branže. Letos se VŠUP kromě pravidelných bilancí obrací také k širšímu publiku a to v oficiálních výstavních prostorách.
Skutečnost, že Pražský Hrad ve svém výstavním programu nespoléhá na prezentaci osvědčených klasických hodnot českého umění, ale dává příležitost nastupujícím mladým tvůrcům, považuji za pozitivní signál a přínos pro kulturní klima této země. Doufám, že veřejnost dokáže přijmout experimenty i hledání našich letošních diplomantů jako nadějný příslib, že české umění obstojí nejen v našem prostředí, ale také v rozměru současné evropské kultury."
Práce diplomantů, absolvujících v akademickém roce 2003/2004, byly nejprve prezentovány v prostorách školy, kde probíhají obhajoby prací. Návštěvníci Míčovny uvidí výběr z těchto absolventských prací, koncipovaný kurátorem a pedagogem VŠUP Kamilem Nábělkem. Autorem architektonického řešení výstavy je student architektury na VŠUP Pavel Gris. Překračování hranic mezi volným a užitým uměním a mezi dvoj- a trojrozměrnými projekty ústí v dynamickou a interaktivní přehlídku mladého českého vizuálního umění. Výstava diplomantů VŠUP zahrnuje práce studentů ateliérů architektury, designu, sochařství, konceptuální a intermediální tvorby, skla v architektuře, skla, kovu a šperku, oděvního výtvarnictví, obuvi a oděvních doplňků, textilní tvorby, ilustrace a grafiky, písma, grafického designu a vizuální komunikace, filmové a televizní grafiky a fotografie.
Fotografie: Jan Čtvrtník - Křeslo Koxy; Halka Maršálková - Textil jako dominanta interiéru; Jiří Macoun: Škoda Borka.
Zdroj: www.czechdesign.cz
12.07.2004 | czechdesign.cz
  • CZECHDESIGN.CZ

    Internetový portál nejen o českém designu. Trendy, výstavy, studentský design, historie. Portfolio tvůrců interiérového i průmyslového designu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444