Výstava art & interior 5 - malé ohlédnutí

Krása jednoduchosti

Výběrová kontraktační výstava moderního designu nábytku, interiérového vybavení, svítidel a bytových doplňků art & interior 5 se konala ve dnech 22. - 25. 4. 2004 v rozsáhlých prostorách Veletržního paláce v Praze. Značná část exponátů, které zde mohli návštěvníci vidět, byla skutečně "výběrová".

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Namátkou lze připomenout např. vybavení koupelen. Velmi jednoduchá umyvadla, bez zdobných či konstrukčních schválností, pouze ladné křivky jako důkaz rčení - v jednoduchosti je elegance. Asi nezničitelné jsou umyvadla z umělého kamene z nabídky firmy POLYTRADE CE.
Rovněž vodovodní baterie nabízely tvary elegantně ušlechtilé, některé se navíc totálně odlišily od běžně vídaných a lze je nazvat kubistickými - nikoliv kulatá trubka, kohoutek, ale uměřeně tvarované hranoly. Kovové vybavení koupelen mělo však jedno společné, vše bylo chromované, takže bylo možno se snadno orientovat - kde je chrom, tam je voda. Mimořádnou pozornost přitahovala jedna z vystavených van - spíš malý bazének s vybavením pro společné masáže. Na výstavě jste mohli vidět i klasickou vanu, jen s poněkud odlišným tvarem; v ní lze - na rozdíl od zmíněného bazénku - odpočívat s doutníkem v ústech, ve stylu pana Antonína Důry z Rozmarného léta. V rozsáhlé obrazové dokumentaci byly prezentovány hydromásážní vany a sprchové kouty Jacuzzi, samostatné nebo v kombinaci. V nabídce byl i pestrý výběr vodovodních baterií, z nichž některé kladou důraz i na možnosti úspor vody.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Trend současného designu kuchyní, jak jej představila výstava art & interior 5, je obdobný. Maximální jednoduchost, hladkost, bez jakékoliv zbytečné zdobnosti. Takovéto kuchyně nabízí např. firma DIZ (Dům interiérového zařízení) a je možno je spatřit v Praze 7, Přívozní 3 nebo v Praze 8 - Ládví, Střelničná 1658. Jiné, ale v podobném duchu řešené jsou kuchyně od firmy Schüller. Styl, jemuž vévodí maximální jednoduchost, se přitom v některých případech týkal např. i klasických ložnic.
Problémy se spaním a se zády má dnes leckdo. Studio zdravého spaní prezentovalo bohatou dokumentaci nejnovějších typů matrací a postelových roštů.
Z vystavených ukázek nabídky firmy Interlűbke byly zajímavé a praktické policové systémy, které je možno označit za polyfunkční. Uložit do nich lze knihy, různé sbírkové předměty, zkrátka cokoliv, protože je možno je modifikovat podle přání zákazníka. Tatáž firma dodává na trh i velkoplošné stěny oddělující různé prostory např. kuchyně, šatní prostory, skladovací místa - komory apod. Pokud jde o nábytek k sezení, nejvíce od zvyklostí odlišily venkovní nepromokavé umělé židle. Vidět jste tu s potěšením mohli výrazně jiné typy než nabubřelá plastová křesílka, která zamořují kontinenty obdobně jako tomu bylo ve středověku s morem. Mezi klasiku zařadit i ratanový nábytek, v jeho různých, stále inovovaných verzích.
Bylo by možné vypočítat mnohé další zajímavosti, návštěva výstavy byla skutečně inspirující.
Připomínáme také, že byla jen jednou součástí komplexu výběrových výstav, které právě společnost AC EXPO pořádá ve spolupráci s Národní galerií v Praze. Projekt prezentace firem moderního interiérového designu na jejich stálých adresách art & interior point potrvá do konce května, stejně jako páté ročníky přehlídek českého a zahraničního designu umístěné v prostorách Veletržního paláce, z nichž každá zahrnuje několik pozoruhodných projektů.
26.04.2004 | Josef Morávek
  • AC EXPO s.r.o.

    AC Expo nabízí výstavní prostory Veletržního paláce Národní galerie v Praze. AC Expo se úspěšně etablovalo i v roli pořadatele veletržních akcí. Podílí se na organizaci komplexu řady výběrových výstav.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444