Vyplatí se zateplení bytového a panelového domu?

Odpověď na otázku je jednoduchá. Pokud je zateplení provedeno odborně a jsou dodržené všechny pracovní postupy, jde o návratnou investici, která se projeví výraznými úsporami na energiích, zvýší komfort bydlení, ale také významně prodlouží životnost domu.

Nejčastěji se pro zateplení rozhodujeme právě z důvodu úspory energií. Zateplený objekt není třeba tolik vytápět, teplo se tolik neztrácí a udrží se doma. Výdaje za vytápění se snižují a návratnost vložených investicí začínáme pociťovat už první zimu. V případě zateplení fasády, střechy a výměny starých oken a dveří za nové lze snížit výdaje na vytápění až o 50 %. A to je při aktuálních cenách energií opravdu znát.
 
A nemějte obavy, jak vám bude v zatepleném domě v létě. Zateplená fasáda slouží jako tepelný izolant, který brání ohřívání obvodových zdí. Budete-li navíc správně větrat a stínit okna, riziko přehřívání interiéru minimalizujete

Celková revitalizace pro zdravé a spokojené bydlení

Vedle ekonomického hlediska musíme zdůraznit i další benefity, které získáte zateplením. Nová obálka domu přispívá ke vzniku zdravého životního prostředí pro naše bydlení. Kvalitně provedené zateplení na domě snižuje výskyt tepelných mostů, zamezuje vzniku plísní a řas. Zateplením také zlepšíme akustický komfort uvnitř bytů a v neposlední řadě výrazně zvýšíme jejich tržní hodnotu. Pakliže přistupujete k zateplení, zvažte i další možnosti úprav, které mohou být součástí úprav jako například prodloužení balkonů, nebo jejich přístavba (v případech, že dům balkony nedisponuje). Zajímejte se o úpravy, které přispějí ke komfortu a bezpečí jak v bytech, tak ve společných prostorách, ale i v přilehlém okolí domu. 

 

Zajímejte se o stav domu, ve kterém bydlíte

Vedení SJV nebo správce objektu, který si získal důvěru obyvatel domu, by se měl o stav domu a kvalitu života „spolubydlících“ aktivně zajímat. Je vhodné naslouchat potřebám a přáním obyvatel a společně hledat možnosti, jak dům vylepšit. Na místě je úvaha nad zmíněnými balkony, přístavbou výtahu, rekonstrukcí společných prostor, lepší využitelnosti suterénu a půdy, nebo třeba nad dodatečným zabezpečením domu.



Vedení SVJ má zodpovědnost za stav domu, který by mělo soustavně kontrolovat. Odpadající kus omítky, nestabilní části zdiva, fasáda pokrytá mechem a plísní nebo třeba zateplovací systém v havarijním stavu jsou jasnými signály, že budova potřebuje odbornou údržbu. Je důležité se ke všem podobným jevům stavět zodpovědně, o bytový nebo panelový dům se starat, konzultovat případné kroky s odborníky, na schůze přinášet návrhy oprav, případně reflektovat návrhy ostatních obyvatel domu.

Příklady defektů na bytovém domě, které jsou signály, že budova potřebuje odbornou údržbu.

 

Je cena zateplení bytového domu opravdu to jediné, na čem záleží?

Cena mnohdy bývá klíčovým faktorem, který rozhoduje při výběru společnosti, která realizuje zateplení domu, případně celkovou revitalizaci bytového domu. Pozor, například neodborně realizovaný zateplovací systém s sebou nese poměrně velká rizika a budoucí vysoké náklady na opravu, v horším případě na demontáž a instalaci zcela nového zateplení. Revitalizace domu musí jeho životnost prodloužit, nikoli pouze mírně oddálit budoucí náklady na opravu. Jako zásadní faktor se jeví kvalita odvedené práce a použití správných materiálů. Pouze tak lze dosáhnout kvalitního výsledku, úspor energií, prodloužení životnosti.

Chci revitalizovat bytový dům – jak vybrat spolehlivou firmu?

Zateplit dům si nenecháváme každý rok, je proto velmi důležité vybrat správně. Opatrně na „prázdné společnosti“ bez zaměstnanců, hledejte takového dodavatele, který zakázku nerozdrobí do množství subdodávek, nad kterými je pak velmi obtížný dohled. Hledejte toho, kdo se staví k problémům zodpovědně a s kým si budete sedět i na lidské úrovni. Celý proces revitalizace domu není otázkou několika týdnů, budete spolu trávit čas, komunikovat a řešit vzniklé situace. Chtějte vidět referenční zakázky, případně potvrzené referenční listy.  Nebojte se pozvat si na schůzku vedení společnosti.

Prohlédněte si video s vybranými referenčními zakázkami společnosti Fasády Šimek

Rozhovor s Jiřím Šimkem, majitelem přední společnosti v oblasti zateplení a revitalizace bytových domů v České republice, Fasády Šimek

Zeptali jsme se na začátky podnikání, jak obstát mezi konkurencí nebo třeba na to, co dělají ve Fasády Šimek jinak.

Jiří Šimek, majitel společnosti Fasády Šimek  
Jiří Šimek, majitel firmy Fasády Šimek  


Kdy jste začal podnikat a proč?

Vyučil jsem se zedníkem, udělal maturitu a hned šel na stavbu. Postupně jsem se dostal na pozici stavbyvedoucího právě pro revitalizace bytových a panelových domů. Později jsem působil jako ředitel divize. V roce 2012 jsem založil společnost nesoucí mé jméno. Chtěl jsem vybudovat společnost, která bude dostatečně stabilní, ale akorát tak velká na to, abychom se mohli pečlivě a s osobní pozorností věnovat každé zakázce. Pomáhá mi 23 let praxe v revitalizaci bytových domů.

Čím získáváte své zákazníky, jak obstojíte mezi konkurencí? 

Na prvním místě mám dobré lidské vztahy a kvalitně provedenou práci, na kterou chci být hrdý. Mám radost, když zakázku končíme s tím, že jsou spokojené všechny zúčastněné strany. V množství případů nemáme tu, na první pohled, nejzajímavější cenovou nabídku, ale lidem vždy transparentně vysvětluji, z čeho se cena skládá.

Ve Fasády Šimek máme správně nastavené procesy, vlastní zaměstnance - schopné lidi skrze celé spektrum pozic od zástupců společnosti přes rozpočtáře, přípraváře, stavbyvedoucí a jejich mistry až po samotné kvalifikované stavební dělníky. Budeme se podílet na programu schůze a vše vysvětlíme, budeme s vámi při přípravných pracích, pomůžeme s odhadem budoucích nákladů, se snesitelným návrhem financování, pomůžeme vám i vybrat vhodnou projekční kancelář. A to hlavní – samotnou realizaci odvedeme kvalitně a ve stanovených termínech. Jednoduše s vámi budeme od prvních konzultací až po finální úklid a kolaudaci. Ostatně, že je to správná cesta, je dnes vidět na množství referenčních zakázek, mezi kterými nemáme jedinou negativní odezvu. Začátky byly těžší, ale poctivá práce a rovný přístup přináší své výsledky. Pracujeme kvalitně, pro dům a obyvatele se snažíme navrhnout a realizovat vždy něco navíc, co přispěje ke spokojenému bydlení.  

Co máte na mysli tím, že "vždy realizujete něco navíc"?

Dokážeme udělat příjemnější společné prostory, dát nový smysl podkrovním prostorům, přistavět výtah, ale třeba i výrazně zvětšit balkony nebo přistavět zcela nové, pokud jimi dům není osazený. S obyvateli komunikujeme, když se vyskytne problém, postavíme se k němu čelem. Ne nadarmo používáme za názvem společnosti „vždycky lidsky“. Je to o lidech, o příjemných a schopných lidech, kteří drží své slovo. Možná i to je to „něco navíc“.


Když chci provést na domě nějaké změny, ale nevím, kde přesně začít, mohu se na Vás obrátit?

Samozřejmě, podívejte se na naše webové stránky www.fasadysimek.cz, využijte kontaktní formulář a naši zástupci se s vámi spojí a doporučí další kroky. Prohlídku domu a prvotní doporučení a odhad realizujeme zdarma. 
18.10.2023 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444