Vybíráme zahradní nábytek

Foto: Hartman Czech spol. s r.o.

Foto: Hartman Czech spol. s r.o.

Zaměřeno na materiál

Zahradní nábytek vybíráme podle několika faktorů, z nichž pro většinu bude asi nejdůležitější cena. Dále bychom měli myslet na to, kam nábytek plánujeme umístit. Jiný zvolíme do nechráněné zahrady, jiný pod pergolu nebo na zastřešenou terasu. A samozřejmě je třeba brát v potaz materiál, na kterém velmi záleží.

Plast
Pokud jste při výběru zahradního nábytku omezeni zejména finančními možnostmi, nejlepší variantou bude plastový nábytek, který opravdu stojí nejméně. A má své výhody! Zahradní nábytek z plastu je velice lehký. Můžete jej jednoduše kamkoli přemístit, stejně tak jako uschovat. Velkým plusem je jeho snadná údržba a odolnost vůči dešti. Bohužel, k nízké ceně je přímo úměrná i jeho trvanlivost. Plastový nábytek je měkký, takže při větší zátěži se může zlomit. Stejně jako u každého zboží, i u plastového nábytku záleží na cenové kategorii. Pokud si připlatíte, získáte odolnější a tvrdší nábytek, který nevybledne během první sezóny.
Foto: ALAX
Dřevo
Nejčastěji si lidé do zahrad vybírají nábytek ze dřeva. Je nadčasový a elegantní. Při výběru je však důležité dbát na druh dřeva, ze kterého je nábytek vyrobený. Smrk a borovice patří k měkkému dřevu, proto nábytek nebude tolik odolný jako například z buku nebo dubu. Pokud hledáte dřevo, které odolá mechanickému poškození i povětrnostním podmínkám, volte exotický teak. Nábytek z teaku můžete bez problémů umístít v blízkosti bazénů, protože není náchylný na vlhkost.

Foto: VLADEKO
Umělý ratan 
Stále častěji můžeme na zahradách vídat nábytek z umělého ratanu. Ten vyžaduje opravdu minimální údržbu, nevadí mu sluneční záření ani voda. Umělý ratan si i přes střídavé počasí zachovává stálý vzhled. Nehrozí zde žádné vyblednutí, loupání nebo praskání, jaké můžeme pozorovat u plastu. Nábytek není potřeba sklízet, jen za silných mrazů se doporučuje přikrýt. Výhodou je i jeho nízká hmotnost. Pokud se vám příčí umisťovat na zahradu něco „umělého”, tak vězte, že umělý ratan je plně recyklovatelný.

Foto: Hartman Czech spol. s r.o.

Při výběru nábytku z umělého ratanu si však dávejte pozor na materiál konstrukce. Levné varianty bývají vyrobeny ze dřevěné konstrukce, která je do venkovního prostředí naprosto nevhodná, protože velice rychle podléhá vlhkosti a plesniví. Pokud chcete kvalitní výrobek, vybírejte jedině ten s hliníkovou konstrukcí.
Hliník
Za snad největší hit je nyní pokládán zahradní nábytek z hliníku. Nikdy nezrezaví, je lehký. Většina se může zaleknout chladného povrchu. Protože křesílka jsou však často vyplétána z umělé textilie, nebo na ně pokládáme polstry a deky, nemusíte se obávat. 
Foto: Hartman Czech spol. s r.o.

Foto: Vladeko, Hartman Czech spol. s r.o., Alax
19.06.2014 | redakce Bydlení.cz
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444