Vybíráme krbovou vložku podle tvaru skla

Krbová vložka Romotop Impression, rovné sklo

Krbová vložka Romotop Impression, rovné sklo

Krby nebo krbové vložky propůjčují interiéru nezaměnitelný vzhled, vytvářejí útulné prostředí a stávají se výjimečným doplňkem. Se stylem vašeho interiéru mohou dokonale splynout nebo se stát nepřehlédnutelnou dominantou místnosti. Je pouze na vašem rozhodnutí, jaký design si vyberete.  Jedním z mnoha faktorů, který se podílejí na výběru, je tvar skla.

Krbová vložka jako srdce celého krbu 

Krbové vložky na dřevo jsou určeny ke spalování dřevěných polen. Obvykle jsou vyrobeny z oceli a navrženy tak, aby je bylo možné použít do jakéhokoliv typu stavby krbu. Dodávají se s řadou funkcí, včetně systémů oplachu skla vzduchem pro udržení jeho čistoty. Představují efektivní, ekologické a ekonomické vytápění, hodí se do standardních i nízkoenergetických objektů. 
 
Společnost ROMOTOP nabízí krbové vložky o mimořádné kvalitě zpracování a technické vyspělosti. Pro větší přehlednost jsou rozděleny do tří řad, ze které si vybere běžný i velmi náročný zákazník. Krbové vložky IMPRESSION vás zaujmou na první pohled, učaruje vám jejich design i velký prostor pro nerušené pozorování ohně. Řada DYNAMIC je tu pro ty z vás, kteří topí každý den a chtějí výkon, na který bude vždycky spoleh. I u krbových vložek je možné vyvážit cenu a výkon se zachováním kvality, stačí se podívat na řadu HEAT

Tvar skla jako hledisko výběru krbové vložky 

Na výběru krbové vložky se podílí mnoho faktorů, my se dnes zaměříme na estetické hledisko, a to tvar skla. Jaké existují typy skel, abychom si pohled na uklidňující plameny vychutnali co nejlépe?

Pro krbové vložky se využívá žáruvzdorné vysoce odolné sklo. Disponuje velmi nízkým koeficientem tepelné roztažnosti, což znamená, že si udržuje pevnost i při vysokých teplotách. Krbové vložky můžeme vybírat v široké škále rozmanitých designových možností. Samotný tvar skla přispívá k jedinečnému vizuálnímu efektu, který vybíráme podle konkrétního stylu interiéru. Jak krbové vložky podle tvaru skla dělíme?

1. Krbové vložky s rovným sklem 

Moderní minimalistické interiéry si žádají jednoduché a čisté linie. Rovné sklo je umístěno rovnoběžně s přední stranou topeniště (spalovací komory), což vytváří elegantní a moderní dojem.
Krb se stává nenápadnou součástí celkového prostoru, dodává mu sofistikovaný a čistý vzhled.

U rovných krbových vložek se kvůli omezení přenosu tepla u velkých formátů skel často používá dvojsklo nebo trojsklo s jemnou vrstvou kovu, jsou nejčastěji obdélníkové na šířku nebo na výšku, ale i čtvercového formátu.

Krbová vložka Romotop Impression, rovné sklo


2. Krbové vložky s rohovým sklem

Pro ty, kteří chtějí nebo potřebují krbový prvek začlenit do rohového prostoru místnosti, jsou rohové vložky ideální volbou. Často problematický rohový prostor tyto vložky bezezbytku efektivně využijí. Jsou vhodné pro industriální nebo vintage interiéry, kterým dodávají charakter kontrastu mezi moderním ohništěm a klasickým stylem místnosti.

Sklo u rohových krbových vložek je umístěno vždy na dvou přilehlých stranách - pod úhlem 90°. Proporce skla jsou buď jako krychle, nebo jako kvádr, tedy s rozdílnou šířkou skel. Mohou být tzv. levé nebo pravé, což je určeno směrem, do kterého se otevírají jejich dvířka.
Krbová vložka Romotop Impression, rohové sklo
 

3. Průhledové krbové vložky, popř. tunelové

Průhledové krbové vložky jsou synonymem pro eleganci a otevřenost. Skla jsou umístěna naproti sobě (každé na jedné straně topeniště) a umožňují pohled na oheň z různých stran místnosti. To vytváří atmosféru, která spojuje interiér s ohněm a vytváří neobyčejně teplý prostor.

Další možností je využít krbovou vložku jako předěl dvou prostorů velké místnosti. Samotná stavba krbu vytváří „stěnu“, ale přes krb. Vložkou je částečně vidět do druhé části prostoru. Oheň je vidět z obou stran. Jsou skvělou volbou pro otevřené a vzdušné interiéry.

Tento druh krbových vložek zaznamenal v posledních letech značný nárůst popularity. Designový prvek průhledného prosklení zaujal architekty i designéry interiérů.
Krbová vložka Romotop Heat, průhledové sklo
 

4. Krbové vložky tvaru C nebo U

Sklo ve tvaru C nebo U umožňuje vidět plameny z více úhlů a dodává krbu zajímavý vzhled. To je hlavní doménou tohoto řešení.

Tvar C zahrnuje vložky se skly, které jsou složeny do tvaru písmene C (dvě stejné kratší strany a jedna větší čelní). Tento design je sofistikovaný a moderní. Sklo ve tvaru C dokonale zvýrazní plameny a vytvoří topeniště, které je zároveň stylovým uměleckým prvkem.



Krbové vložky tvaru U mají na rozdíl od předchozích čelní sklo kratší, než jsou dvě dlouhá boční skla. Proto jednoduše vznikl název U. Jsou synonymem pro eleganci a moderní pojetí interiérů až luxusního stylu. Takové krbové vložky se skvěle vyjímají v prostředí, kde dominují čisté linie, luxusní materiály a moderní prvky.

Krbová vložka Romotop Heat, sklo U

Krbová vložka bude vždy středem pozornosti

Každý tvar skla krbové vložky má svůj vlastní charakter, který lze propojit s celkovým stylem interiéru. Rozhodnutí pro konkrétní typ vložky je zároveň rozhodnutím o tom, jaký dojem chcete ve svém domě vytvořit. Bez ohledu na to, zda preferujete minimalistický modernismus, rustikální pohodu nebo sofistikovaný luxus, tvar skla bude hrát klíčovou roli při vytváření atmosféry vašeho interiéru. 

bydlinek Prohlédněte si krbové vložky ROMOTOP na veletrhu For Arch
Přijďte si na vlastní oči prohlédnout nejprodávanější krbová kamna, designové krby a krbové vložky společnosti Romotop na veletrhu For Arch. Veletrh probíhá ve dnech 19. - 23. září v Praze Letňanech. Výstavní stánek společnosti Romotop najdete v hale č. 4 - sektor C, stánek č.5.




12.09.2023 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • Romotop spol. s r.o.

    ROMOTOP patří mezi evropské lídry ve výrobě krbových kamen a vložek, jehož produkty používá již více než milión domácností po celém světě. Krbová kamna a krbové vložky ROMOTOP oslovují své zákazníky prvotřídním designem, špičkovou kvalitou dílenského zpracování a inovativním řešením procesu spalování dřeva.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444