Vybíráme kliku ke dveřím

Chystáte se kupovat nové dveře nebo jen zvažujete výměnu starých klik? Možná si myslíte, že klika je to poslední, čemu byste měli věnovat důkladnou pozornost. Přesvědčíme vás o opaku. Klika je totiž zatěžovaným prvkem, který budete využívat každý den a to hned několikrát. Navíc se stane stylovým doplňkem vašeho interiéru. Víte, podle čeho kování vybírat?

Vyberte typ kování

Nejprve se rozhodněte pro typ kování. Vybírat můžete ze dvou základních druhů, a to rozetového a štítkového kování. Obě varianty se liší pouze svým designem a jejich funkčnost je shodná. Rozetové kování se skládá ze dvou dílů – horního s klikou a dolní rozety s otvorem pro klíč. Zatímco kování štítkové je provedeno tak, že klika i otvor pro klíč se nachází na jednom štítku a tvoří tak jednotný celek. U štítkového kování budete muset znát vzdálenost mezi osou otvoru pro kliku a osou otvoru pro klíč – neboli rozteč. U rozetového kování se toto rozpětí neurčuje.

Zaměřte se na materiál a povrchovou úpravu

Dalším důležitým faktorem při výběru klik je materiál a odolnost povrchové úpravy. Obzvláště kliky u vstupních dveří bývají nejvíce zatěžované, a proto povrchové úpravě věnujte dostatečnou pozornost. Klika by měla vydržet poškrábání od klíčů nebo například nechtěné nárazy prstýnků.


Vysokou odolností vůči mechanickému poškození se vyznačuje povrchová úprava inoxchrom. Navíc na kliky s touto úpravou je poskytována 15letá záruka. Velmi žádaným materiálem je rovněž nerez v matné nebo lesklé variantě. Kování z nerezu bývá doporučováno do frekventovaých prostor, jako jsou nemocnice, školy, kancelářské prostory a podobně. Pokud chcete mít kliku na celý život, pak je nerezové kování ideální volbou. Oblíbené jsou také kliky z chromu.

Barva podle vašeho vkusu

Bytoví designéři usilují o sladěný jednotný vzhled interiéru. Proto se snaží okna, vstupní i interiérové dveře osadit klikami ve stejné povrchové úpravě. Kolekce inoxchrom tyto požadavky splňuje - nerezový vzhled klik bude korespondovat s dalšími nerezovými prvky a doplňky.

Na současnou poptávku a trendy jsme se zeptali pana Slavomíra Tutko ze společnosti TWIN: „Spojení vysoké kvality s designovým zpracováním je nejčastějším přáním našich zákazníků. Jejich požadavku plně odpovídá řada kování TWIN LUXUS Selection, obsahující kliky navržené předními italskými designery, kteří se zaměřují zejména na příjemné tvary na dotyk, ale také na moderní vzhled. Výhodou této řady kování je možnost sladit interiérové kliky na dveře s okenními klikami a také bezpečnostním kováním na dveře vstupní. Interiér tak získá jednotný vzhled v každém detailu.“ 
Úprava inoxchrom

bydlinekKupujeme kliky: Víte, co znamenají zkratky BB, PZ, WC?

Při nákupu klik se setkáte s několika zkratkami, které jsou na českém trhu běžně používány v souvislosti s nabídkou dveřního kování. Jedná se o zkratku BB, která znamená, že součástí kování je otvor pro klasický dózický klíč, dále PZ pro klíč s cylindrickou vložkou (takzvanou „fabkou“) a nakonec zkratka WC pro sadu využívanou na toaletách a v koupelnách, protože z vnitřní strany dveří je pro zamčení opatřena WC kličkou, nazývanou také „olivou“, a ze strany vnější je rozeta s drážkou, díky které lze v případě potřeby dveře odemknout z vnější strany použitím například mince nebo jiného plochého předmětu.

13.05.2016 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444