Voňavá Sezóna mladého designu

Vilém Frič (VŠUP), Mísa, nerez

Vilém Frič (VŠUP), Mísa, nerez

Příjemnou letní podívanou a zároveň malé nahlédnutí do potenciálu mladého českého designu v oblasti stolování a interiérových doplňků představuje výstava nazvaná Sezóna 07, která byla minulý týden zahájena v pražské Galerii Designcentra ČR. Projekt se zde dočkal svého čtvrtého uvedení - předcházely mu výstavy v Plzni, v Bratislavě a v Košicích.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Alena Hesounová (VŠUP), Lžičky s dětským motivem

Výstava je možná trochu překvapivě koncipována jako procházka lesem, v němž hospodařili dřevorubci, toto pojetí má však svůj původ v okolnostech, za nichž se zrodil nápad projektu společné prezentace. Jak mladí tvůrci při zahájení výstavy prozradili, bylo to na jednom přátelském setkání za loňského babího léta, po úspěšné houbařské sezóně, která na celé týdny ovlivnila jídelníček nejedné české rodiny. Proto se také v logu Sezóny octl pěkný urostlý hřib, který se tak stal i symbolem úrody tvůrčí, a sugestivní vůně hub zřejmě ovlivnila zaměření projektu na stolování.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Markéta Nováková (VŠVU Bratislava), Kruhy na vodě, kamenina

Předměty spojené s přípravou jídla a stolováním jsou bezesporu jedním z nejstarších designérských odvětví a vždycky odrážely dobu, její styl a kulturu i sociální zařazení jejich uživatelů. V našich zemích má kultura stolování dlouhou tradici související také s tradicí řemeslného zpracování keramické hlíny a skla, materiálů, které této oblasti stále dominují.

Volné seskupení téměř čtyřiceti studentů a nedávných absolventů českých a slovenských škol zaměřených na sklo, porcelán, keramiku nebo průmyslový design představuje touto výstavou práce, z nichž některé už našly uplatnění ve výrobě a mohou se tak octnout i na vašem stole, ale také návrhy, které takovou příležitost nedostaly a mohou představovat pobídku pro výrobce, kteří by chtěli obohatit trh o neotřelý kvalitní design.

Úroveň vystavovaných prací je velmi dobrá, mnohé překvapí svojí profesionalitou, všechny ale prozrazují talent a nápaditost, uvolněnost či smysl pro humor ve spojení se schopností navrhnout předměty, které by byly nejen působivé na pohled, ale také užitečné a vyrobitelné. O průmyslovém designu se dá říci, že je v jistém smyslu hledáním průsečíku mezi tvůrčím a praktickým, originálním a realizovatelným. A zdá se, že právě toto hledání se stalo pro vystavující mladé tvůrce inspirací i motivací.

 

Pavla Krčmaříková (FUUD UJEP) Uch...o, porcelán. Jitka Skuhravá (VŠUP), Drops, sklo

 

 

Petr Hůza (FUUD UJEP) New Blue Blood, porcelán. Eva Srníková (VŠvu Bratislava) Juice set, porcelán. Marcel a Eva Mochalovi (VŠUP), Strom, sklo.

 

 

Veronika Brůhová (FUUD UJEP), Housenka

 

 

 

26.07.2007 | sm
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444