Měli byste vědět, co smažíte aneb Ukradený hřib královský

Letošní léto houbařům příliš nepřálo, v lese blízko naší chaty například bylo sucho takové, že v nich nerostlo naprosto nic. Zářijové deště a přijatelně teplé dny přinesly zásadní obrat a houbaři se začali i z těch do té doby suchem nejpostiženějších lesů vracet s plnými košíky. Najednou ze země vykoukly i druhy, které vidíme méně často nebo dokonce jen vzácně. Kolega David Mansfeld s bratrem a tatínkem tak narazili na hřib královský - krasavce chráněného zákonem.

Někdo sbírá skutečně jen houby, které dobře zná, a ty ostatní ponechává v lese, aniž by je nějak poškodil, svátečnější houbaři ale často ani nevědí, že u nás existuje téměř 50 druhů natolik vzácných, že jsou chráněny zákonem. Nesmějí se sbírat nebo jakkoli ničit a ochrana se vztahuje i na místo, na kterém vyrůstají. Za porušení zákona hrozí pokuta ve výši až 50 tisíc korun. Pravda je, že se vyskytují jen řídce, může se ale stát, že na ně přesto narazíte. Proto je na místě chovat se v lese vždy ohleduplně. A je dobré vědět, že k takto chráněným patří i tři druhy hřibů - Fechtnerův, moravský a královský.

Na původ názvu hřibu královského sice existují různé teorie, domnívám se ale, že vznešený název získal díky svému jedinečnému vzhledu, pro který je charakteristický dosti výrazně růžový klobouk a jasně žlutý třeň. Náš kolega David Mansfeld jako milovník a dobrý znalec přírody na své rodné Vysočině měl to štěstí, že se s tímto krasavcem setkal. Nadmořská výška, v níž se nachází břeh opatovského rybníka sice výskytu této teplomilné houby nenahrává, ale po zaslání fotografie překvapení odborníci potvrdili, že se jedná opravdu o hřib královský.

Totiž, bohužel, jednalo. I když byl hřib schovaný pod listím a větvičkami, nakonec ho někdo objevil a vzácnost tak s největší pravděpodobností kvůli neznalosti neznámého houbaře skončila na pánvi. Biotop snad ale poškozen nebyl a tak je naděje, že se tu královský hřib někdy v příštích letech zase objeví. A u Mansfeldů doufají, že poučených houbařů přibude, takže zůstane na svém místě až do svého přirozeného zániku.

Fotografie: David Mansfeld
05.10.2017 | Svatava Morávková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444