Vinotéky jako hit letošních Vánoc

Také každý rok přemýšlíte, čím své nejbližší obdarujete na Vánoce? Letos byste rádi investovali do něčeho většího, abyste potěšili svého partnera i sebe zároveň? Hitem Vánoc 2016 budou vinotéky.

Kde hledat opravdu kvalitní výrobky? U takového výrobce - specialisty. Takovým je společnost Dunavox, která se orientuje pouze na vinotéky, a patří tak ke špičce ve svém oboru.

Víno stačí vychladit v normální lednici, řeknete si. Jistě, láhev vína si samozřejmě můžete uložit do poličky v běžné chladničce. Ale pokud si chcete vychutnat vyzrálost a plnost kvalitního vína, bez domácí vinotéky, která zaručí podmínky pro vhodné uchovávání, se neobejdete.

Víte, na co se zaměřit při výběru chladničky na víno?

Budete sledovat kapacitu, spotřebu, výkon kompresoru, kvalitu zpracování, ale také možnost umístění.

  • Barva, design, vzhled - Značka Dunavox představila několik modelů, ze kterých si vybere každý tak, aby vinotéka přesně pasovala do interiéru. Kromě vnějšího vzhledu si budete vybírat i konstrukci polic. Drátěné, nebo dřevěné? To záleží na vašem vkusu, odborníci doporučují dřevo pro jeho schopnost udržovat optimální vlhkost. 
  • Pozor na velikost. - Nechoďte do obchodu, nebo neobjednávejte vinotéky z e-shopu bez dostatečného změření prostoru. 
  • Kolik vína chcete skladovat?- Rádi byste si založili soukromý archiv a rozhodujete se mezi velkou a menší vinotékou? Nezapoměňte, že větší vinotéka nemusí nutně znamenat větší spotřebu. Věděli jste, že vinotéka může mít více zón? Pokud plánujete skladování pouze bílého nebo pouze červeného vína, je pro vás vhodnější jedna zóna (nepřicházíte o kapacitu použitím přepážky). V opačném případě preferujte vícezónové domácí vinotéky. Samozřejmostí je oddělené ovládání teplot v jednotlivých zónách.
  • Kam budete chtít vinotéku umístit? Podle konstrukce chladničky na víno rozdělujeme na vestavné, volně stojící nebo také závěsné. Vyberte si takový typ, který bude vaší kuchyni slušet. 
  • Jak vinotéka chladí? - Budete se muset rozhodnout mezi termoelektickým článkem a kompresorem. Výhodou článku je absence chladiva (ekologičnost), nulová hlučnost a vibrace, nižší pořizovací cena. Nevýhodou je nižší chladící výkon a především vyšší spotřeba. U kompresorů je v porovnání s termočlánkem těžké najít nevýhodu. Většinou je provázejí samá pozitiva. Jsou sice o něco dražší, ale tato investice se vám většinou brzo vrátí díky nízké spotřebě. 

Pokud přemýšlíte o dlouhodobé archivaci vín, měli byste vědět, co vínu opravdu škodí. Jsou to vibrace nebo UV záření. Značka Dunavox u vybraných modelů vinoték představila velmi žádané technologie, které zajišťují vhodné podmínky pro skladování vín. Mezi ty například patří technologie uhlíkových filtrů, která zamezuje možnosti pronikání pachů korkem do vína. Výkonný kompresor spolehlivě udrží nastavenou teplotu, ventilátor je vyvinut tak, aby snížil hluk i vibrace. Sklo je opatřeno UV filtrem, který chrání uložené láhve před poškozením UV paprsky. 

Zjistěte si více o vinotékách značky Dunavox.
15.11.2016 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444