Vinohradský zen: Minimalistický, a přesto útulný

Jednoduché, čisté, elegantní a zároveň útulné. Takový záměr měli architekti při návrhu interiéru bytu v pražských Vinohradech. Podařilo se jim propojit různé styly i tradice do harmonického celku a vytvořit praktický a esteticky působivý byt.

Inspirace Japonskem i Českem zároveň

Interiér, pod jehož návrhem jsou podepsáni architekti Pavel Paseka a Martin Žatečka ze studia ARCHISTROJ s.r.o., ve spolupráci s  Františkem Bosákem a Jolanou Bosák Macháčkovou ze studia ATELIER HORIZONT s.r.o.,  představuje netradiční spojení moderního japonského minimalismu s prvky počítačem vytvořeného interiérového designu a tradičními českými motivy. Architektům se podařilo propojit tyto různé desingnové styly do harmonického celku. Výsledkem je prostor, který je jedinečný, esteticky působivý a zároveň praktický a účelný. Byt je důkazem, že lze skloubit čistotu a střídmost s pocitem útulnosti.
 
Vliv současné japonské tvorby se v interiéru projevuje v podobě jednoduchých linií, použití přírodních materiálů, střídmosti a barevném sjednocení či využití volných prostorů s centrálně umístěnými prvky pro setkávání a stolování. Některé části interiéru (kompozice stolů, modifikovatelná policová stěna či knihovny) byly navrženy za použití tzv. výpočetního či parametrického designu. Tyto prvky přináší do interiéru geometrickou i funkční dynamiku, proměnlivost a adaptabilitu.
 
Ručně vyráběné dekorativní keramické obklady, přírodní designová svítidla či tradiční český nábytek - to jsou tradiční české motivy, které doplňují střídmý design interiéru, ale zároveň mu dodávají domácký ráz.

 

Chodba jako maximálně využitý úložný prostor 

„Dispoziční řešení vychází z limitů původní dispozice rekonstruovaného bytu. Lineární orientace je využito pro optimální rozmístění rozdílných funkčních provozů. Na centrální chodbu jsou směrem od vstupu do bytu navěšeny místnosti plnící funkci šatny, toalety, technické místnosti, prádelny a koupelny. Chodba je koncipována zároveň jako úložný prostor, což zajišťují rozsáhlé vestavěné truhlářské skříně na straně jedné a modifikovatelná policová stěna na straně druhé. Charakter celé chodby byl důležitým motivem celého návrhu. Místo, kudy obyvatelé bytu velice často prochází a které používají, se tak stává nevšedním příjemným prostorem," představují realizaci architekti.



Otevřený prostor, který lze kdykoliv rozšířit

V centrálním prostoru se propojuje kuchyně, jídelna a obývací pokoj o celkové výměře 51 m2.
Vzdušnost a volnost pohybu v prostoru je podpořena zaoblenýmmi prvky kuchyňského ostrůvku, hlavního jídelního stolu a menšího stolku konferenčního. Soulad s přírodou je společně s četným použitím přírodních materiálů podtržen rozmístěním pokojových rostlin. Zelené rostliny oživují doslova celý byt - od knihoven a polic až po jídelní stůl, uprostřed nějž roste velký fíkovník.

Hlavní obytný prostor lze jednoduše a kdykoliv rozšířit o pracovnu, která je od zbytku interiéru oddělna velkými dvoukřídlými posuvnými dveřmi. Obyvatelé bytu tak mohou relaxovat na vestavěné pohovce v prostoru fasádního arkýře, nebo prostor kdykoliv připravit pro hosty či budoucí dětský pokoj.

Druhým pokojem, který navazuje na centrální prostor, je ložnice. Její dominantou je bezpochyby stěna s původní hrubou oškrábanou omítku.



O tom, že se architektům podařilo citlivě propojit různé designové styly a tradice do harmonického celku, svědčí i získané ocenění v soutěži Interiér roku 2023 v kategorii Hlasování veřejnosti (cena ČSOB Stavební spořitelny).

autor: Pavel Paseka, Martin Žatečka, ARCHISTROJ s.r.o., www.archistroj.cz, spolupráce František Bosák, Jolana Bosák Macháčková, ATELIER HORIZONT s.r.o. www.atelierhorizont.com 
fotograf: Václav Novák


Mohlo by vás zajímat:


Interiérem roku je rodinný dům s růžovým ostrůvkem

Bydlení na 20 metrech čtverečních
28.06.2023 | Jana Koenigová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444