Vila Helenka - secesní unikát na pražském Smíchově

Jednou z výrazných secesních staveb, které najdeme v Praze, je i vila Helenka, nápadná velkoryse pojatou výzdobou, jíž dominují nárožní věžička s vyřezávanými balkony a velké sluneční hodiny na čelní fasádě. Tato pozoruhodná stavba prošla nedávno kompletní rekonstrukcí.

Secese v pražské architektuře

Podstatnou součástí secesního hnutí, které mělo v různých zemích svou specifickou tvář, byla architektura. Secese, v Německu označovaná jako Jugendstil, ve Francii jako Art Nouveau, ovlivnila jako poslední univerzální umělecký směr všechna umělecká odvětví a vytvářela specifický životní styl. Na vrcholu své slávy se nacházela kolem roku 1900 a k jejím centrům patřila Vídeň, Paříž, Mnichov, Brusel a také Praha, kde můžete například na Smíchově obdivovat právě vilu Helenku.

První secesní budovou v Praze byla Česká průmyslová banka a Café Corso, nacházející se v ulici Na Příkopě až do roku 1936. Další významnou stavbou je Národní dům města Smíchova na Zborovské třídě či Národní dům v Hybešově ulici v Karlíně. Opomenout nelze ani noblesní budovu Obecního domu na Starém Městě, který v letech 1905 - 1911 vyrostl na Náměstí Republiky v sousedství gotické Prašné brány. Překrásné prostory v čele se Smetanovou síní, jež pojme až 1500 lidí, se mohou pochlubit špičkovými uměleckými díly nejvýznamnějších českých výtvarných umělců své doby, dokonale propracovanými detaily či intarzovanými podlahami.

Vila Helenka

Vila Helenka jako jedna z unikátních pražských secesních staveb, patří mezi významná díla evropské architektury. Nachází se ve slavné čtvrti rozměrných secesních vil na okraji Malvazinek.  Byla vystavěna v roce 1903 ing. arch. Aloisem Kordou, jehož záměrem bylo vytvořit jedinečné rezidenční sídlo pro sebe a svou rodinu. Vila na první pohled zaujme vyřezávanými balkony, propracovanými freskami, štuky a bohatou výzdobou, která je dílem malíře Františka Koblihy.


Helenka prošla dvěma kompletními nákladnými rekonstrukcemi, včetně její umělecké fasády. Na pěti podlažích nyní naleznete celkem dvacet stylových pokojů členěných do více či méně samostatných celků s devíti koupelnami. Každý z pokojů má zcela jedinečný interiérový koncept a originální design – například Anglický pokoj, Čínský pokoj, Zlatý pokoj nebo třeba Paví pokoj.


V podkroví rozlehlé vily vznikl luxusní moderní mezonet se střešní terasou – vzdušný, designově řešený s prosklenými příčkami, stylovou kuchyní a výtahem až do bytu. Součástí tohoto mezonetu je pracovna v nejvyšším podlaží (věži) s kruhovými okny, která jsou zcela nepřehlédnutelným ikonickým prvkem vily. Myslelo se zde i na byt pro správce, který se nachází v suterénu, jeho součástí je kuchyně, společenský prostor i technická místnost. Vilu obklopuje zahrada s terasami k posezení a jezírkem. Helenka může nyní sloužit jako rezidence, nadstandardní sídlo firmy, instituce či ambasády. Zcela jedinečnou investiční příležitostí by bylo přeměnit tuto krásnou secesní vilu například na  na apartmánový boutique hotel či galerii.
Více informací: luxent.cz
21.02.2018 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444