Ve Slavkově u Brna stojí kancelářská budova budoucnosti

Česká rodinná firma LIKO-S  vyrábí a dodává na náš i světový trh montované systémy pro tvorbu vnitřních prostor administrativních, logistických a výrobních objektů, technologické linky a jejich části a vytváří systémová řešení na úsporu energií komerčních i rezidenčních staveb.

Dosavadní poznatky, vlastní vývoj a neúnavný zájem o inovace v oboru stavebnictví, koncentrace na úspornost staveb a ochranu životního prostředí vedly k projektu vzorové administrativní stavby, která dostala název LIKO-NOE. O tomto pozoruhodném projektu jsme hovořili s Ing. Josefem Volfem.

Proč se společnost LIKO-S v tomto projektu soustředila právě na pracovní prostředí?

Velkou část svého života trávíme ve svém životě v zaměstnání. Proč bychom tedy nemohli vytvořit příjemné pracovní prostředí, kde se lidé budou cítit příjemně. V dnešní době je to i jeden z důležitých faktorů, proč v zaměstnání setrvat.

Můžete popsat nejvýznamnější technologické prvky stavby LIKO-NOE? V čem je budova zdravá? Co bylo hlavní myšlenkou projektu?

Cílem celé koncepce je dokázat, že objekt lze i přirozeně tepelně stabilizovat ve všech ročních obdobích a dosáhnout tak postupné minimalizace všech náročných technologií na chlazení či vytápění. Dokážeme objekt i přirozeně chladit bez použití klimatizačních jednotek, což je pro člověka nejpřirozenější. Celý obvodový plášť je tvořen dřevěnými sendvičovými panely s difúzně otevřenou pěnou od Chytré izolace, které umožňuje odvod znehodnocených vodních par přes povrch stavby. Dalším cílem je poukázat na šetrné hospodaření s vodou. Čím dál častěji se potkáváme s dlouhými suchými léty, které se často projevují s nedostatkem vody.  Liko-Noe reaguje na globální oteplování i tím, že veškerou srážkovou a odpadní vodu dokáže retenčně uchovávat a znovu využít. jak dešťovou tak i odpadní. Neprodukuje tedy  odpadní vody, naopak vodu čistí. Zpracování  vody z objektu probíhá hned na místě pomocí biologické kořenové čistírny, která je unikátně koncipována na střeše objektu a dokonce využíváme i mokřadní zelenou fasádu, která odpadní vodu z kořenové čistírny dočišťuje.

Stavba LIKO-NOE je připodobňována k arše Noemově. Jak a od čeho nás může tento nový směr stavebnictví zachránit?

Je na čase, abychom změnili přístup k výstavbě jako takové. Výstavbou objektu LIKO-NOE jsme přírodě nic nevzali. Naopak jsme vytvořili mnohem více zelených míst, než je samotná zastavěná plocha objektu. Nádrž spolu s živou fasádou vytváří celoročně v okolí haly příznivé mikroklima pro život rostlin, živočichů, a také lidí. Neztrácíme tímto typem výstavby půdu a hlavně ani vodu. Myslíme na naše další generace, které se můžou potýkat s vážnými problémy, pokud nezměníme směr výstavby ve stavebnictví.

Jaká je odezva od těch, kteří ve vývojovém centru LIKO-NOE pracují? Pozorujete změny například v produktivitě zaměstnanců, v jejich duševní a fyzické pohodě?

Samozřejmě! Když se v nějakém prostředí necítíte příjemně, tak vás to postupem času ničí. Pro svou práci potřebujete ideální podmínky, pokud vás ruší nějaké neblahé vlivy, tak se nemůžete stoprocentně soustředit. Pokud se cítíte dobře, tak vaše produktivita pochopitelně stoupá. Ke své práci potřebujete zdravý vzduch, příjemnou teplotu, vlhkost a pěkné prostředí. Věříme, že v takovém pojetí pracovního prostoru je budoucnost a nový základ standardu zdravé kanceláře.
28.02.2017 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444