Také jsme oslavili další vydání našich osvědčených titulů – Já zhubnu, s rozumem, zdravě a natrvalo od Ivy Málkové, což byla kdysi úplně první kniha našeho nakladatelství. Metoda rozumného hubnutí a propojení psychologie a výživy je stále platná. Jak víme, diety vážně nefungují, vše je v hlavě. Oslavili jsme i knihu Váhy života, která je o životě paní Málkové, zakladatelky STOB. Knižní rozhovor vedl s autorkou její bratr.
Novinkou našeho nakladatelství je kniha Áhára – ájurvédská výživa pro zdraví, kterou napsala lékařka Martina Ziska. Vydala ji kdysi vlastní nákladem a k nám kniha připutovala díky Hance Zemanové, spolupracovaly spolu totiž předtím na knize Rytmus roku. Hanka o Áháře říká: „MUDr. Martina Ziska ovlivnila můj pohled na výživu především myšlenkou, že rozhodující vliv na naše fyzické i psychické zdraví má síla našeho trávení. A právě kniha Výživa – Áhára je pro mě nejlepším zdrojem informací o celistvém přístupu ájurvédy ke stravování. Dozvíte se v ní, proč je prožitek klidu, radosti a vděku u stolu léčivější než zkoumání jednotlivých živin a vitaminů, a naučíte se, jak v každodenním životě pečovat o trávící oheň v žaludku a tím podporovat své zdraví, vitalitu i imunitu.“
Radost mám i z pokračování Kuchařky pro teenagery, kterou jsme vydali před lety Julii Kučerovské, když jí bylo 15 a začala chodit na střední školu. Kniha v lockdownu zachránila mnoho maminek, děti totiž skutečně začaly s Julií vařit a péct. Teď Julie studuje fotografii na vysoké škole a sepsala recepty pro mladé, kteří si začínají vařit sami. Protože jsme se spojili s Moje tělo je moje, nazvali jsme novou knihu Kuchařka pro mě a moje tělo. Nejsou tam tedy jen recepty, ale čtenář se i dozví, jak se mít rád a co člověk potřebuje, aby se cítil dobře.
Novinkou, která patří do každé domácnosti, je Naše domácí – recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové. S Monikou jsme napsaly Tradinář, ale spousta receptů se do Tradináře nevešla. V knize najdete dobroty pro návštěvy, nápady na večeře a obědy, ale hlavně domácí pečivo, dorty, marmelády, sirupy, sýr, šunku a třeba i základní drogerie. A všichni víme, že doma je tou hlavní ingrediencí láska, tak by se také kniha mohla jmenovat.
Martina Boledovičová |
Začínáme si plánovat nový rok s TraDiářem pro rok 2023, který jsme daly dohromady s Martinou Viktorií Kopeckou. Konečně budete mít jasno, kdy je ten masopust, postní neděle, Velikonoce, ale najdete tam také, kdy přilétají čápi a jak si užívat obyčejnosti všedního dne. A samozřejmě tradice, koloběh roku a propojování lidí. A navíc ke každému měsíci také úvodní texty od Martiny Viktorie.
„Ať se vám naše knihy líbí, naši čtenáři. Teprve vy jim dáváte smysl, když je čtete. To pro vás ty knihy děláme, píšeme a tvoříme. Myslíme na vás, když je připravujeme. Moc si vážíme toho, že jste, a moc vám děkujeme za každou koupenou knížku. Jsme rádi, že vám dělají radost a třeba i vnášejí něco nového do života."
Novinky vyšly v nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz
Recept na domácí raffaello
Ingredience 100 g loupaných mandlí 1 plechovka kondenzovaného mléka 120 g strouhaného kokosu + na obalení |
Příprava Mandle na suché pánvi nebo v troubě zvolna opražím do zlatova a pak nechám vychladnout. Kondenzované mléko promíchám se strouhaným kokosem. Z této směsi tvořím kuličky, do jejichž středu vmáčknu vždy jednu mandli. Nakonec kuličky obalím ve strouhaném kokosu. Dříve jsem do domácího raffaella přidávala drcené sušenky „vlnky“, ale bohužel se přestaly vyrábět. Ještě jsem nepřišla na to, čím je nahradit, nicméně i bez nich chutnají výborně. |