Úspěšné "studentské" židle

Se snahou spojit nesporný potenciál mladých tvůrců s nábytkářskou výrobní praxí se u nás v posledních letech setkáváme častěji. Aby tato snaha vycházela od samotných výrobců je však méně obvyklé. V novojičínské firmě MAYER CZ, která se specializuje na nábytek k sezení, jsou přitom s výsledkem svého poměrně ojedinělého pokusu velmi spokojeni.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Nápad obrátit se s výzvou ke spolupráci na studenty Odboru průmyslového designu Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně se zrodil v hlavě ředitele společnosti Roberta Matuschky. Firma oslovila školu loni v létě a pokus obohatit nejprodávanější řadu židlí modelové řady OPEN ENTRY o novou variantu čalounění, která by vzešla z tvůrčí dílny začínajících návrhářů, se záhy stal reálným projektem. Pod pedagogickým vedením ak sochaře Miroslava Zvonka a ak. sochaře Ladislava Křenka vzniklo 15 pozoruhodných prací.
"Z rozhovorů se studenty a konečně i na všech těch výsledcích byl znát zájem i profesionalita, i když některé z návrhů pro nás z technologických důvodů nebyly použitelné," řekl nám ředitel marketingu a prodeje Miroslav Ošťádal. "Na mezinárodním veletrhu Pragointerier - New Design jsme ocenili čtyři nejúspěšnějí autory: Daniela Eineigela, Zuzanu Novotnou, Antonína Votrubu a Zdeňka Dostála. Jeden z návrhů jsme vyrobili jako ukázku a mezi našimi obchodními partnery byl o tento model velký zájem - jako vzorek do svých prodejen si jej okamžitě objednali čtyři prodejci a přímo návštěvníkům veletrhu jsme prodali asi patnáct kusů."
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
V podobné spolupráci hodlá společnost pokračovat i na některých dalších vývojových projektech. "Pokud jde o nás výrobce získáváme nový cenný pohled zvenčí, který nám pomáhá odhalit pro nás již díky provozní slepotě neviditelné možnosti a detaily. Studenti mají zase možnost ověřit si své schopnosti na jasně definovaném, nesmyšleném projektu a může to pro ně být i příležitost k prezentaci."
05.04.2004 | sm
  • Mayer CZ, spol. s r. o.

    Výrobce rostoucích židlí a rostoucích stolů do dětských pokojů je na českém trhu již 28 let a zaměřuje se na ergonomicky zdravé sezení pro předškoláky, školáky a studenty .


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444