Unikátní výstava šperků

Expozici Pražský kabinet šperků ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze připravila společnost COPA v komplexu bývalé Hergetovy cihelny v Praze.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Firma COPA, která se mj. zabývá rekonstrukcí historických budov, nedávno opravila celý komplex Hergetovy cihelny a z vlastní iniciativy se rozhodla uspořádat zde dlouhodobou výstavu, kde se představují unikáty exponátů archivovaných v UPM. Veřejnosti se tak nabízí jedinečná příležitost spatřit práce, které byly dosud uschovány.
Sbírka šperků UPM vznikala po celou dobu trvání musea. Dokumentuje vývoj zlatnictví s důrazem na střední Evropu od nejstarších dob po současnost. Kromě šperků zahrnuje také dózy, kazety, kapesní hodinky, liturgické předměty, unikátní objekty doby Karla IV. i císaře Rudolfa II. Výběr z této sbírky je v současné době vystaven také ve stálé expozici UPM, v sále nazvaném Klenotnice.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Na výstavě Pražský kabinet šperků je ukázán vývoj tohoto odvětví uměleckého řemesla od 17. století do současnosti. Mezi exponáty, které dosud nikdy nebyly vystaveny například patří kolekce šperků zdobených českým granátem či luxusní předměty denní potřeby. Mezi nejatraktivnějšími exponáty jsou ukázky z produkce firmy Tiffany či proslulá vajíčka ze zlata, emailů, perel, diamantů a jiných drahých materiálů od firmy Fabergé. Nejvíce zastoupena je produkce 19. století, ze které budou představeny i šperky z neklasických, ve výsledku však velmi krásných materiálů, jakým je například železná litina. Technika odlévání jemných šperků z litiny je dodnes nenapodobitelná. Umělecky velice kvalitní jsou šperky z období secese a art deco. Výstava zahrnuje exponáty, které reprezentovaly naši kulturu na výstavě Expo’58 v Bruselu i originální tvorbu českých šperkařů druhé poloviny 20. století. Expozice je doplněna dobovými oděvy, šperkovnicemi, dózami a zrcadly. Součástí expozice bude také prostor pro pravidelnou prezentaci ukázek prací soudobých šperkařských umělců. Jako první bude představena tvorba Josefa Symona.
Výstavy firmy COPA jsou vždy dobře nainstalované, a tak je tomu i v případě dlouhodobé expozice Pražský kabinet šperků. Výstava je zde předběžně umístěna na dobu pěti let.
Převzato z internetových stránek www.czechdesign.cz
28.12.2003 | czechdesign.cz
  • CZECHDESIGN.CZ

    Internetový portál nejen o českém designu. Trendy, výstavy, studentský design, historie. Portfolio tvůrců interiérového i průmyslového designu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444