Unikátní přehlídka evropské kameniny

Všem milovníkům užitého umění a především neopakovatelné krásy nádobí z kameniny je určena jedinečná výstava, kterou si po celou letní sezónu můžete prohlédnout v kočárovně státního zámku ve Vranově nad Dyjí. Přímo z někdejší vranovské manufaktury ostatně také pochází řada obdivuhodných exponátů.

Výstava je souborem vybrané keramiky vyrobené v časovém rozpětí od 70. let 18. století do 70. let 19. století. Zastoupena je v ní produkce anglických, francouzských, italských, německých, rakouských, uherských, ruských, lucem- burských a belgických manufaktur. Z českého a moravského prostřední se zde mimo jiné představují továrny působící v Praze, Týnci, Staré Roli, Dalovicích, Kravsku, Teplicích, nebo v Děčíně.  Významná manufaktura vyrábějící jemnou kameninu v anglickém stylu působila v 19. století také ve Vranově nad Dyjí .     

Rozmanité nádoby od jednoduše elegantních ve stylu neoklasicismu, empíru a biedermeieru až po složitější druhorokokové tvary jsou zdobeny plastickými detaily, mřížkovým prořezáváním, zlacením, malbou i tiskem. Nejcennější kolekci představují tzv. wedgwoody, mimořádně hodnotný druh kameniny anglické provenience, který byl inspirací i pro vranovskou produkci. Bohatý soubor exponátů je doplněn dobovými pohledy na keramické manufaktury. Vystaveny jsou i předměty dokumentující technologii výroby keramiky, jako hrnčířský kruh, sádrové formy, špachtle a měděné desky pro tištěný dekor.

Exponáty umožňují pochopení inspiračních zdrojů a osobitého projevu každé z továren, jejich specifické přínosy technologické i umělecké, pro samotný Vranov jsou logickým propojením s místní tradicí. V širším smyslu poskytují ojedinělou příležitost rozšířit poznání o tomto důležitém uměleckoprůmyslovém odvětví, které svou kvalitou a estetickou úrovní oslovuje i současnou dobu.

Tato prezentace historického uměleckého řemesla na Státním zámku ve Vranově nad Dyjí byla uspořádána ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a Uměleckoprůmyslovým museem v Praze, které do expozice zapůjčilo celou svou sbírku kameniny patřící k nejucelenějším a nejkvalitnějším souborům svého druhu ve střední Evropě.
09.07.2015 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444